Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja z modrzewia - ma ktoś?

Recommended Posts

Cześć!

Architekt zaproponował mi elewację z modrzewia. W tamto lato byłem w Norwegii i widziałem domy pokryte taką elewacją. Jeden z nich wyglądał na całkiem nowy i zatrzymałem się i zapytałem właściciela koszącego trawnik jakie to jest drewno, a on mi na to że zwykły modrzew. Twierdził też że dom ma trzy lata i jak go kupował od developera to deski miały już szary kolor. Pytałem go czy konserwuje olejem a on mi że w instrukcji domu piszą żeby tego nie robić, więc może fabrycznie czymś to zakonserwowali.

Chodzi o taki szary kolor: https://www.sykestimber.co.uk/images/WeatheredLarchCladding.jpg

I teraz pytanie: chciałbym mieć elewację w takim szarym kolorze. Podobno trzeba kilkunastu lat żeby modrzew zyskał taki kolor i przez ten czas wygląda nieciekawie.

Ma ktoś elewację z deski modrzewiowej? Trzeba to czymś konserwować?

Macie może zdjęcia swoich elewacji modrzewiowych po kilku latach?

Obawiam się, że szary z prezentowanego zdjęcia to raczej efekt chemii, a nie naturalnego procesu. No chyba, że komputer tak bardzo przekłamuje odcień. Naturalnie zszarzały modrzew nie jest szaro niebieski tylko taki sprany szaro-biało-brudny, no i efekt inny z każdej strony w zależności od nasłonecznienia i zacinania deszczu.

Nie dopiero buduję, ale też jestem na etapie dumania. Z tym, że ja akurat zastanawiam się nad opalaniem desek z uwagi na dopasowanie do innych materiałów na elewacji. Twoje określenie szaro-srebrny chyba lepiej oddaje naturalny efekt starzenia, ale wciąż nie szaro-niebieski. No i nie wiem jak z zanieczyszczeniami z powietrza/deszczu (gdzie te zdjęcia zostały zrobione). U nas jednak powietrze zdecydowanie "gęściejsze" niż w Norwegii. Modrzew niby jest dość twardy ale jednak jakieś pory ma. Chociaż w razie konieczności takie drewno da się chyba umyć ciśnieniowo lub nawet wypiaskować. Dużo realizacji z takimi elewacjami można zobaczyć w serii Wielkie Projekty na domo+ bo Brytyjczycy też to kochają. Może na ekranie telewizora lepiej zobaczysz efekty zwłaszcza, że oni tam pokazują sam moment budowy jak i efekt po paru latach więc i o samym procesie starzenia się takiej elewacji można się co nieco dowiedzieć.