Ratatosk 20.02.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Cześć! Architekt zaproponował mi elewację z modrzewia. W tamto lato byłem w Norwegii i widziałem domy pokryte taką elewacją. Jeden z nich wyglądał na całkiem nowy i zatrzymałem się i zapytałem właściciela koszącego trawnik jakie to jest drewno, a on mi na to że zwykły modrzew. Twierdził też że dom ma trzy lata i jak go kupował od developera to deski miały już szary kolor. Pytałem go czy konserwuje olejem a on mi że w instrukcji domu piszą żeby tego nie robić, więc może fabrycznie czymś to zakonserwowali. Chodzi o taki szary kolor: https://www.sykestimber.co.uk/images/WeatheredLarchCladding.jpg I teraz pytanie: chciałbym mieć elewację w takim szarym kolorze. Podobno trzeba kilkunastu lat żeby modrzew zyskał taki kolor i przez ten czas wygląda nieciekawie. Ma ktoś elewację z deski modrzewiowej? Trzeba to czymś konserwować? Macie może zdjęcia swoich elewacji modrzewiowych po kilku latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 21.02.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Bez obaw, wystarczą dwa-trzy lata. Mam taki taras, to wiem. Mimo olejowania, w miejscach narażonych na większą ekspozycję na słońce - jest już tak szary po dwóch latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratatosk 21.02.2019 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Masz modrzew europejski czy syberyjski? Taraz to rozumiem że trzeba olejować. Ale czy ściany też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 21.02.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Modrzew europejski. Będzie szarzeć szybciej niż myślisz. TEORETYCZNIE modrzewia nie trzeba olejować nawet na tarasie, jeśli nie przeszkadza Ci szarzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratatosk 24.02.2019 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Właśnie ja chcę mieć szary, poza tym będę miał duży taras więc chce ograniczyć robotę przy utrzymaniu a koszty deski kompozytowej by mnie zjadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 24.02.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Obawiam się, że szary z prezentowanego zdjęcia to raczej efekt chemii, a nie naturalnego procesu. No chyba, że komputer tak bardzo przekłamuje odcień. Naturalnie zszarzały modrzew nie jest szaro niebieski tylko taki sprany szaro-biało-brudny, no i efekt inny z każdej strony w zależności od nasłonecznienia i zacinania deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratatosk 24.02.2019 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Piszesz bo masz? Pytam bo sporo zdjęć na pintereście znalazłem i wszędzie jest taki szaro-srebrny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 24.02.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Nie dopiero buduję, ale też jestem na etapie dumania. Z tym, że ja akurat zastanawiam się nad opalaniem desek z uwagi na dopasowanie do innych materiałów na elewacji. Twoje określenie szaro-srebrny chyba lepiej oddaje naturalny efekt starzenia, ale wciąż nie szaro-niebieski. No i nie wiem jak z zanieczyszczeniami z powietrza/deszczu (gdzie te zdjęcia zostały zrobione). U nas jednak powietrze zdecydowanie "gęściejsze" niż w Norwegii. Modrzew niby jest dość twardy ale jednak jakieś pory ma. Chociaż w razie konieczności takie drewno da się chyba umyć ciśnieniowo lub nawet wypiaskować. Dużo realizacji z takimi elewacjami można zobaczyć w serii Wielkie Projekty na domo+ bo Brytyjczycy też to kochają. Może na ekranie telewizora lepiej zobaczysz efekty zwłaszcza, że oni tam pokazują sam moment budowy jak i efekt po paru latach więc i o samym procesie starzenia się takiej elewacji można się co nieco dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts