Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura drenażowa zasypana ziemią

lukaszu

Recommended Posts

Witam, robię odwodnienie wody z rynien pomarańczowymi rurami 110 i 160. Będą szły dwie nitki równolegle. Planuję w połowie odcinka przy każdej nitce dać 3 trójniki 90st w dół a następnie połączyć je ze sobą rurą drenażową z dziurkami. Cel jest taki, żeby woda rozlewała się nad instalacją pompy ciepła - kolektorem poziomym. Moje pytanie jest takie, czy zasypując ową rurę w otulinie z geowłókniny ziemią z wykopu (bez bawienia się w kaminie, piasek) będzie rrozsączało wodę? Drenaż będąc niżej od głównych nitek zapewne będzie kompletnie zalany.Nie chodzi tu o czas, ale sam fakt rozsączania bez względu na grunt.

Beznazwy-1.jpg

Edytowane przez lukaszu

Będzie rozsądzało, ale z małą wydajnością , chyba , że Twoja ziemia z wykopu to piasek. Jeśli już podejmiesz się takich działań to wsyp tam z 20 cm kamienia włókninę na to rury i zasyp gruntem rodzimym - zwiększysz tym samym obszar wchłaniania i pojemność całego kolektora wody opadowej.

Jednak nadal nie wiem jaki jest cel rozsądzania nad instalacją PC czyżby chcesz coś dodatkowo uzyskać?

Kolektor regeneruje się ciepłem od słońca i wodą deszczową. Mam parterówkę, bardzo duży dach, działka z lekkim spadem. Dobrze jest wykorzystać coś co jest za darmo a dodatkowo być może nie będę musiał za bardzo bawić się w rozsączenie w miejscu docelowym. Mógłbym nasypać kamieni tak jak piszesz 20cm, ale tym sposobem nieco zmniejszam izolację jaką stanowi ziemia przed mrozem. Będę widział, może kilka centymetrów nasypię.

Jaki jest grunt ciężko stwierdzić, zapewne glina i zaginiony piasek.

Nie pisz o dużym dachu :) ja mam 342m2 i kolektor wody opadowej która wsiąka w ziemię - naturalnie.

Jeśli obawiasz się mrozu - to nie masz czego - kolektor PC powinien być głęboko poniżej strefy, a 20 cm żwiru z powietrzem to też izolacja przed mrozem większa niż grunt rodzimy.

W okresie grzewczym te wody deszczowe czy raczej roztopowe najczęściej będą miały około 0*C, czy wprowadzając je bezpośrednio do gruntu poniżej głębokości przemarzania zregenerujesz kolektor czy wręcz odwrotnie?

Oczywiście zależy to od temperatury tej wody, ale wtedy gdy masz największe zapotrzebowanie na ciepło i kolektorowi przydałaby się regeneracja, temperatura wody będzie bliska 0*C (roztopy po okresie mrozów). Inwestycja może nie duża, ale jej efekt wątpliwy, żeby nie powiedzieć ujemny.