Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymuszenie obiegu powietrza między pokojami

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników forum,

Potrzebuję konsultacji i być może ktoś próbował już coś podobnego wykonać, mianowicie:

Mam klimatyzator typu split w salonie (salon ok 20m^2, klimatyzator 2,6kW). Z salonem sąsiaduje "gabinet" w którym latem jest gorąco (okna salonu i gabinetu wychodzą na południe). Wiem, że najlepiej było by zamontować drugiego splita, ale:

a) gabinet jest mały - ok 7m^2

b) żona nie pozwala mi na montaż drugiej jednostki zewnętrznej na balkonie

c) przejście na multisplit to trochę strata pieniędzy mając w miarę nowego i działającego jednego splita

W związku z tym wymyśliłem, żeby pod sufitem na ścianie dzielącej oba pokoje (ściana z cegły) wyciąć taki prostokątny otwór wentylacyjny o wymiarach ok 5 cm x 80 cm (rysunek, czerwona strzałka), zamaskować go jakąś ładną kratką od strony salonu, a w gabinecie zrobić wentylator zasysający chłodne powietrze przez dziurę. Wylot naturalnie byłby przez drzwi wejściowe (załączam poglądowy rzut pomieszczeń).

poglad.jpg

- Czy pomysł w ogóle ma prawo działać?

- Czy otwór o takiej powierzchni wystarczy?

- Ile m^3 powietrza na godzinę powinien przepuszczać taki wentylator aby dało się w gabinecie poczuć chłodek?

Za wszelkie komentarze za i przeciw będę niezwykle wdzięczny.

Pozdrawiam,

Adam

Witam

Dla pokoju mieszkalnego oddzielonego od pomieszczeń kuchni, łazienki i WC więcej niż dwojgiem drzwi lub pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego - 30 m3/h. Zaleca się ponadto projektowanie urządzeń wentylacyjnych, które umożliwiają okresowe zwiększanie strumienia objętości powietrza do co najmniej 120 m3/h

Tak więc stosując się do powyższego dla Twojego gabinetu powinieneś uzyskać podobne temperatury dla obu pomieszczeń ( przy założeniu że posiadany klimatyzator obsłuży powierzchnię salon+gabinet)

• Like 1

Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź. Klimatyzator myślę bez problemu da radę, ponieważ zwykle zaraz po włączeniu i wstępnym schłodzeniu salonu zwalnia obroty. Chłód rozchodzi się też sam z siebie na przedpokój i częściowo na pokój na przeciwko salonu, którego już nie rysowałem ale do tego gabinetu obok za... za nic nie chce wejść :-) Czy mam rację zakładając, że powietrze naturalnie jest ciągnięte przez przedpokój w lewo do kominów znajdujących się w WC i kuchni (są na lewo, poza rysunkiem), a z gabinetu ciągnie po prostu ciepłe z dworu przez szpary w oknach? Mam nadzieję, że zrobienie dolotu z wymuszonym obiegiem przez dziurę z salonu załatwi sprawę i wszystko będzie się ładnie mieszać. Osiągnięcie nawet ponad 100m^3 przepływu na godzinę raczej nie będzie problemem.

Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl: Czy dużą różnicę zrobiło by zasysanie powietrza z podłogi salonu i wyrzucanie go na górze w gabinecie? Wszak jak wiemy z fizyki więcej chłodu jest bliżej podłogi...