sylwinho 22.02.2019 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Witam, Tak jak w temacie potrzebuje pomocy w doborze ogrzewania do mieszkania o powierzchni 60m/kw. Moje mieszkanie znajduje się w starym bloku który nie jest ocieplony i mieszkanie znajduje się na parterze a pod spodem jest piwncia. Rozmyślam nad dwoma ogrzewaniami : kominek z płaszczem wodnym albo ogrzewanie gazowe. Zależy mi na tym żeby płacić jak najmniej, i proszę o jakąś opinie jak to wygląda z ogrzewaniem gazowym w starym budownictwie czy koszty będą duże?. Za ogrzewanie mógłbym płacić po 300-350 zł, z tego co do tej pory się dowiedziałem to tematy są podzielone, jedni mówia że nie będzie drogo, drudzy mówią że będzie to studnia bez dna. I sam już nie wiem za bardzo co wybrać, jestem bardziej przekonany na gazowe bo jest wygodniejsze niż palenie w kominków. Za każdą odpowiedź z góry dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARexx2 22.02.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Gaz w takim metrażu wyjdzie Ci ok 3tyś na rok razem z podgrzewaniem ciepłej wody. Kominek może trochę mniej (zależy czy na pelett, drewno czy śmieci...) ale roboty trzy razy więcej, Tak więc jeżeli masz możliwości techniczne - przyłącze gazu i instlacja wkładu kominowego jak i długość samego komina pozwoli na podłączenie kotła kondensacyjnego to tylko gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Też proponuję gaz - i nie przewiduję, aby przy tym metrażu było więcej niż 200zł za mc (co, cwu i gotowanie).Piec wg zaleceń z tej strony http://www.ogrzewamy.pl/poradnik/wybieramy-kociol-gazowy-c-w-u i jeszcze pytanie na forum o decyzje - doradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwinho 22.02.2019 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Rozumiem, mieszkanie też nie jest wysokie bo ma 2,8m. Pytałem się w pracy znajomego który też się zna na tym i on stwierdził że jeżeli blok nie ma izolacji i jak jeszcze jest na parterze i podspodem jest piwnica to stwierdził że nie ma to sensu bo tylko się wpkauje w ogromne koszty bo całe ciepło będzie uciekać. No ale przy gazie jest mało do roboty, nie będę musiał rozpalac, sprzątać, i kupować drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 22.02.2019 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Nie ma powodu, by obawiać się ogrzewania mieszkania 60m2 gazem. Mnóstwo mieszkań jest ogrzewanych z elektrociepłowni miejskich, a to często kosztuje więcej niż gaz. Jakikolwiek kocioł na paliwa stałe w mieszkaniu, to obecnie przeżytek i bezsens. Jak w mieszkaniu przetrzymywać węgiel czy drewno? A noszenie tego z piwnicy sukcesywnie do palenia to udręka. Pomijam już brud w mieszkaniu od paliwa i popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.02.2019 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Witam, Tak jak w temacie potrzebuje pomocy w doborze ogrzewania do mieszkania o powierzchni 60m/kw. Moje mieszkanie znajduje się w starym bloku który nie jest ocieplony i mieszkanie znajduje się na parterze a pod spodem jest piwncia. Rozmyślam nad dwoma ogrzewaniami : kominek z płaszczem wodnym albo ogrzewanie gazowe. Zależy mi na tym żeby płacić jak najmniej, i proszę o jakąś opinie jak to wygląda z ogrzewaniem gazowym w starym budownictwie czy koszty będą duże?. Za ogrzewanie mógłbym płacić po 300-350 zł, z tego co do tej pory się dowiedziałem to tematy są podzielone, jedni mówia że nie będzie drogo, drudzy mówią że będzie to studnia bez dna. I sam już nie wiem za bardzo co wybrać, jestem bardziej przekonany na gazowe bo jest wygodniejsze niż palenie w kominków. Za każdą odpowiedź z góry dziękuję ! Zacznij od spotkania z gazownikiem/instalatorem/projektantem instalacji. Ważne jest bezpieczeństwo: czy jest możliwość takiej instalacji, odpowiednia wentylacja, czy jest gaz w budynku, czy sąsiedzi wyrażą zgodę. To nie takie hop siup, musisz przejść całą procedurę zanim podejmiesz OSTATECZNĄ decyzję. Projekt, uzgodnienia, przyłącze, instalacja wewnątrz, urządzenia kosztują i trwają. Edytowane 23 Lutego 2019 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts