Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa pytania (podmalówka na ściany i porada o podłogę)

Misiowaty

Recommended Posts

Czołem, mam dwa chyba proste pytania, jakby ktoś był tak miły i sypnął wiedzą :)

1. Mam kolorowe ściany, średnio ciemna zieleń, chcę zmienić na zupełnie inną barwę i muszę najpierw zamalować na biało. Pytanie czy mogę je zamalować zwykłą farbą białą do sufitów czy zainwestować w konkretną farbę przeznaczoną do tego celu? I czy najpierw ściany myć mydłem malarskim czy w w pokoju dziennym nie ma takiej potrzeby?

2. Jest jakaś nie-apokaliptyczna opcja żeby solidnie przyciemnić lakierowany stary drewniany parkiet (taka typowa klepka w kratkę)? Chodzi o kawalerkę, więc nie ma drugiego pokoju gdzie możnaby wyprowadzić graty i na spokojnie wycyklinować. Zastanawiałem się już nawet nad rzuceniem na to linoleum, ale może jest jakaś opcja żeby to pociemnić bez wzniecania pyłu na całe mieszkanie i potrzeby wprowadzania nieforemej maszynerii?

Dzięki wielkie.

Szanowny Panie.

Ściany polecam umyć wodą z mydłem malarskim, osuszyć a następnie pokryć farbą podkładową, dedykowaną do wybranej farby nawierzchniowej. Rekomenduję wykorzystanie farby Śnieżka Barwy Natury lub Śnieżka Satynowa – wówczas jako podkład można zastosować Śnieżkę Grunt. Jest to lateksowa emulsja podkładowa do wnętrz, której zadaniem jest zwiększenie wydajności emulsji nawierzchniowych, zmniejszenie chłonności powierzchni oraz ujednolicenie jej struktury.

Jeśli chodzi o „przyciemnienie” lakieru, to najprostszym rozwiązaniem będzie położenie na podłogę wykładziny. Bardziej czasochłonne będzie natomiast wykonanie cyklinowania i ponowne lakierowanie przy użyciu wysokiej jakości lakieru – pozwoli to jednak na uzyskanie estetycznego i trwałego wykończenia podłogi.