Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalne umiejscowienie kotła kondenacyjnego - odległość do kanalizacji

PeterMac

Recommended Posts

Proszę doradzcie mi w ktorym miejscu umiejscowić bedzie lepiej piec kondensacyjny czy jak najlbizej komina w miejscu starego pieca C.O, ale tym samym daleko od pralni w ktorej jest kanalizacja kanał sciekowy dla skroplin, czy jednak dać nieco dalej od komina na ścianie od pralni blizej kanału sciekowego.

1111.png

Czy w obu przypadku bedzie potrzebna pompka hydrauliczna ?

Edytowane przez PeterMac

Kocioł gazowy musi mieć dopływ powietrza oraz odprowadzenie spalin.

U mnie przyłącze gazowe przez podwórko biegnie na 14 mb jeden metr od wody i krzyżuje się z kanalizacją, ale na różnej głębokości, ok 1 metra.

Ja nie zajęłabym komina spalinowego dotychczasowego na gazowy- kto to wie co może się jeszcze w kraju wydarzyć.

Czy masz możliwość wykonania wentylacji pomieszczenia oprócz okienka? To narysowane miejsce jest dobre, ale pod warunkiem możliwości przeprowadzenia nad drzwiami rur spalinowych gazowych przez drugi kanał. Myślę, że te rury nie mogą być plastykowe- gdybyś napalił w starym piecu to uszkodziłyby się.

Kurcze zapomnialem dopisać ze stary piec c.o idzie do demontazu (musi, zmiana ogrzewania z dofinansowania miasta)

Tam w to miejsce mogłbym wstawic kondensata na sciane centralnie na kominie, tylko wtedy bedzie problem wiekszy z odprowadzeniem skroplin do pralni (dłuższa droga)

Czy pomimo pompki do odprowadzenia skroplin wąż od niej musi lecieć cały czas ze spadem ? czy mozna go ułozyc bezposrednio na długim odcinku na posadzce ?

Wentylacja ponoc jest na tyle dobra (duza piwnica), ze instalaotr powiedział ze zasys powietrza moze byc bezposredni z wewnątrz piwnicy.

Kratke wentylacyjną da na kominie.

Edytowane przez PeterMac