Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o atrakcyjność wyceny pomp ciepła.

Adamek_lon1

Recommended Posts

Otrzymałem takie propozycje wyceny pomp ciepła, którymi się interesuję:

DAIKIN Altherma 3 Bluevolution 8kW

- agregat zewnętrzny ERGA08DV

- hydrobox wewnętrzny z zasobnikiem 230l. EHVH08S23D9W (sterownik zintegrowany)

Kompletny montaż, uruchomienie

Całość w cenie 35 tyś zł

NIBE SPLIT o mocy 8 kW (HK 200S)

- Jednostka zewnętrzna o modulowanej mocy 3-8 kW AMS 10-8

- Centrala wewnętrzna z zintegrowanym zbiornikiem c.w.u. 180l. HK 200 S

- Zbiornik buforowy 100l ocieplony UKV 100

- Moduł do sterowania pracą systemu z powietrzną pompą ciepła SMO 20

- Moduł komunikacyjny PV EME 20

Cena z montażem i uruchomieniem 33 tyś zł

Dostałem jeszcze wyceny dwóch innych pomp, ale z uwagi na cenę nie zdecyduje się na nie, więc je pomijam.

Czekam jeszcze na wycenę Panasonic.

Nad pompami jeszcze się nie zastanawiałem, ale może podpowiecie mi jak finansowo te wyceny ? Czy są znośne, przystępne ?

Proszę o opinie, Adam

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez szczegolowych wycen cieżko stwierdzic bo nie wiadomo jaki konkretnie liczony byl zakres prac i jakie materialy.

Przykladowo u jednego samo podlaczenie hydrauliczne z materialami może wyjsc 3 tys u innego 8tys.

W Nibe jeszcze powinien byc piecyk elektryczny dogrzewajacy 9kw bo w pompie nie ma grzalek (nibe to jakas tam seria odkupiona od mitshubishi).

Zastanów się czy sens sie pchac w zintegrowany zbiornik moim zdaniem jak nie stoi to w kuchni czy w pokoju a w jakiejs kotlowni to raczej nie ma sensu tym bardziej jesli nie jest to baniak z nierdzewki

Troche malo szczegolow. Mam oferte na daikina ze zintegrowanym zbiornikiem i z wolno stojacym. Koszt w calosci 30 tys. Na nibe ale model wiekszy 10-12 30tys z zintegrowanym zbiornikiem ale bez bufora. Nie wiem jak w nibe, ale daikin nie potrzebuje bufora do jedengo obiegu jak dobrze pamietam reguluje predkosc pompy do co i moduluje moc i cos tam jeszcze jakims zaworem moze ogarnac jakby obiegi sie pozamykaly i byl za maly przeplyw to wtedy chyba cos puszcze na zbiornik cwu - ale to lepiej potwierdz z instalatorem bo ja moglem cos pomieszac. Daikin 8kW ma przy -20 cos kolo 6,5 kW nie pamietam ile ma nibe. Daikin ma 2 grzalki 6+3kW ktore moga roznie wspomagac pompe. Handlowiec z nibe nie byl taki wylewny w rozmowie i szczegolach jak ten od daikina. W kazdym razie oboje dobrali mu dobrze pompe i przeprwoadzili symulacje kosztow energi dla mniejszej lub wiekszej pompy.

Pompa będzie stała najprawdopodobniej i tak w oddzielnej kotłowni. Wobec tego taki Daikin może być tańszy ? Czy ta jednostka wisząca tego modelu ma takie same parametry ?

Grzać będę dom oraz cwu. Latem chciałbym pompą chłodzić pomieszczenia.

Nie znam się na tym, ale czy wiszący Daikin z oddzielnym zbiornikiem to tańsza opcja ?

Nie wiem jak w daikinie ale stawiam że roznica będzie ok.5tyś

Jak nie ma baniaka i wezownicy z nierdzewki to niebierz co zrobisz za np.15 lat jak ci baniak zeżre ,jak masz oddielny to se wymienisz czy to bedzie po 10 latach czy po 20

Wydajnosc taka sama.

Ogolnie to ani daikin ani nibe pod wzgledem wydajnosci niczym szczegolnym sie nie wyróżniają.

Lg czy panasonica 9kw z oddzielnym baniakiem do 25tys założysz może nawet taniej.

W ofercie którą mam z Daikina to różnica między zabudowanym zbiornikiem a wolnostojącym o 50l większym to jakieś 500 PLN. Odnośnie cen to najtaniej wychodzi LG i Samsung i Stibel Eltron jakieś 21-22 tys. następnie panas nie t-cap około 25tys. w przedziale 25-30 mam zebrane oferty od Bosha, Buderusa, Hewalexa 11kW i kilku innych. Mówie o pompach mocy przeważnie około 9kW Mam też kilka rodzynków po 40 tys+ ale to inna bajka :)

Dla przykładu Polskie pompy gruntowe to koszt około 12 tys. tylko odwierty drogie wieć się mało opłaca bo ciężko złożyć kotłownie w całości za mnie niż 40 tys. Chyba, że ktoś sobie sam kolektor poziomy na działce rozłoży.

:)

W ofercie którą mam z Daikina to różnica między zabudowanym zbiornikiem a wolnostojącym o 50l większym to jakieś 500 PLN. .

Odrazu se przypomniałem jak byłem w Vaillancie i akurat mieli dostawę 8szt lodówek ,odrazu mi jedną z nich proponowali ale ja nie wyceńcie mi ze zwykłym baniakiem no to wycenili tak że i tak lodówkę bardziej się opłacało ;)

Tutaj widać że autor wątku skupia się wyłącznie na cenie.

A cena składa się z wielu elementów, bo można przecież zamontować takiego daikina za 25tyś zł i potem uciekać, bo zakładając w tej cenie nie będzie naczynia przeponowego, nie będzie zaworów, będzie 2 m instalacji chłodniczej, zero elektryki i bezpieczników, zero termostatów, stalowy stojak, zero odprowadzenia skroplin instalacja z najtańszych rur które powyginają sie po roku.

Nie będzie chłodzenia, wsparcia technicznego bo w takiej cenie już się potem telefonów od klient nie odbiera.

firma będzie 1 osobowa i za rok jej właściciel będzie w niemczech kible montował bo reklamacje go wykończą.

i co będzie 10 tyś taniej niż te 35tyś z postu autora? no będzie

Ale dla czego u mnie to kosztuje ponad 30 tyś ?

BO MUSI !!!

Nic nie musi ,bo też niema żadnej gwarancji że ten od którego dostał cenę 35 tyś nie będzie szorował za rok kibli w niemczech.

A ten kto zrobi za 25 tyś też może zrobić dobrze.

Idąc tą drogą to ja mu to założe za 60 tysiecy i nawet co pół roku będę do niego wpadał na kawkę pogadać jak pompa chodzi i pobawić sie razem z nim ustawieniami.

Nic nie musi ,bo też niema żadnej gwarancji że ten od którego dostał cenę 35 tyś nie będzie szorował za rok kibli w niemczech.

A ten kto zrobi za 25 tyś też może zrobić dobrze.

Idąc tą drogą to ja mu to założe za 60 tysiecy i nawet co pół roku będę do niego wpadał na kawkę pogadać jak pompa chodzi i pobawić sie razem z nim ustawieniami.

No i widzisz dlatego dla niektórych jest też taka wycena za 25 zł.

Ciekawe czy lekarza też wybierasz najtańszego.

- tego bez doświadczenia

- bez praktyki

- bez sprzętu

- bez bez wykształcenia....

no ale najtańszy a nie ma pewności że ten drogi będzie dobrze leczył.

Sądzę że pompy to nie prom kosmiczny i początkujący inteligenty ludek ,który uważał na szkoleniach ,jest dociekliwy i ma coś w głowie,otwierając swoją firmę i łapiac pierwszych klijentów moze to zrobić za 20tyś staranniej i lepiej od Ciebie

A znajdzie sie całe stado partaczy ,którzy zrobią to za 35tyś

Sądzę że pompy to nie prom kosmiczny i początkujący inteligenty ludek ,który uważał na szkoleniach ,jest dociekliwy i ma coś w głowie,otwierając swoją firmę i łapiac pierwszych klijentów moze to zrobić za 20tyś staranniej i lepiej od Ciebie

A znajdzie sie całe stado partaczy ,którzy zrobią to za 35tyś

80% instalatorów pomp ciepła nawet nie wie jak działa układ chłodniczy, po co zawór rozprężny jakie jego parametry, jak sprawdzić opór czujnika itd.

Ale zawsze można szukać tego najtańszego super inteligentnego który przypadkiem zamiast robić w NASA zakłada pompy.

:-)

Panowie. I jeden i drugi macie rację. Ja powiem, że to forum magluję już 8 dzień. Czym dłużej to trwa tym jestem głupszy i zaczynam się gubić.

Przed zdecydowaniem się na pompy ciepła brałem pod uwagę gaz ziemny, ale instalacja z piecem to coś około 20 tyś zł.

Chyb już lepiej dopłacić te kilkanaście tyś i mieć PC. Dodam, że w tandemie z PC będzie działać fotowoltaika (jakieś 4-5 KW, tylko pod PC). Także koszty może nie są tak mocno istotne, co jakość samej PC.

W co byście szli ? Mam na miejscu dobry dostęp do Daikin, Nibe, Panasonic, Viessmann). Viessmann zapewnie drogi.

Wydać bym chciał tak do powiedzmy 30 -33 tyś. Ale jak widzę, to ceny pomp na aukcjach chyba znacznie różnią się od docelowej instalacji z uruchomieniem. Widzę różnice nawet kilkanaście tyś zł (docelowo, na gotowo)- możliwe to ?

Ze wstępnych wyliczeń na 160m2 potrzebuję około 8KW (ogrzewanie, chłodzenie, CWU. Totalnie już się gubię, ale już np wiem, że Panasonic w danych z tabel troszkę "kombinuje",

I chyba ten Daikin ma moc modulowaną, a to chyba dobrze ?

W ofercie od Daikin jest jeszcze takie zdanie:

"Urządzenie zawiera wszystkie niezbędne do podłączenia elementy, tj. zasobnik cwu, pompa obiegowa, zawór trójdrogowy, grzałka elektryczna itp. "

Co do profesjonalizmu to czekam na wycenę od Ciebie od 10.02

A jak już instalator o takiej wiedzy ma czas na dyskusję z szarym ludkiem to może sie wypowie na trapiacy mnie temat "Jak powinny prawidłowo być zaizolowane rurki gazowe na zewnątrz i wewnątrz budynku" ??

Nie mam zaległych wycen, może nie dotarła. Wyślij jeszcze raz.

Co do izolacji zewnętrznej, to jak najlepiej ale rzadko izoluje się lepiej niż standardową izolacją.

Nie, dotarłem do kilku pozycji na ten temat, tak na szybko niech posłuży ten blog:

https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/

Całkowicie stronniczy blog pisany przez gościa od Daikina a nie kogoś nie zwiazanego z daną firmą,porównuje te dane które chce,aby racja była po jego stronie.

W obrebie jednejj firmy są jednostki przeróżnie skonfigurowane i oddajace moc w różny sposób bo słuzą do róznych zastosowań.

Odpowiednio dobierając jednostki z róznych firm udowodnisz wyższośc którejś jednostki nad którąś niezaleznie od firmy.

Edytowane przez codix

Pierd.... głupoty Daikin do niedawno twierdził że stała moc grzewcza to fikcja i jest to niemożliwe z prawami fizyki, a zobaczysz co wyjdzie w kwietniu.

Pogoń tego od Daikina bo głupoty pierdzieli i nie wie jakich argumentów użyć więc wymyśla że inni kłamią a oni tylko prawdę mówią.

Karbon też święci wierzy w daikina, a to niezdrowe moim zdanie, ja mam kilku producentów w ofercie, bo nie zawsze np. Dakin ma idealne rozwiązanie.

Trzeba umieć być elastycznym i dobrze dopasować z szerokiej gamy produktów.