Ratatosk 24.02.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Cześć, Szukam informacji o Shou Sugi Ban. W okolicy mam dom, gdzie niektóre elementy elewacji są zrobione z takiego drewna. Wczoraj zagadnąłem właściciela i powiedział mi że generalnie jest zadowolony bo nie trzeba tego olejować ani malować, ale ma trochę zastrzeżeń. Według niego mimo fabrycznego pokrycia lakierem, powłoka jest miękka i bardzo podatna na uszkodzenia. Kiedyś ktoś oparł rower o elewację. Jak rower się przewrócił się to zostały widoczne rysy. Pokazał mi to, i faktycznie była rysa głęboka na 2mm. Czytając forum znalazłem informacje że ludzie opalają samodzielnie deski na budowie. Usuwacie zwęgloną górną warstwę czy czymś ją zabezpieczacie? Jak z trwałością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 20.02.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Cześć! Posiadłeś dodatkową wiedzę, którą mógłbyś się podzielić nt. desek opalanych samodzielnie? Zastanawiam się nad zrobieniem wstawek (25 m2) na elewacji południowo-zachodniej lub też na zrobieniu po całości (180 m2). Warto, nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts