daniel.w 24.02.2019 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Starałem się osobiście dopatrzeć wszystkiego przy ocieplaniu balkonu nad wykuszem, ale zapomniałem, że problem może wyniknąć na końcu przy ocieplkaniu elewacji. Wtedy fachowcy dali opaskę boczną z styropianu a na balkonie okap z blachy alu. Wcześniej sam robiłem: papa na gorąco, styrodur 30cm, wylewka i uszczelnienie. Do głowy mi nie przyszło, że po fliziarzu i cieplikarzach mogą być zacieki nie wewnątrz ale po szybach wykuszu! Kurcze, prawdopodobnie kiepsko dolega pas ocieplający boczny i szczeliną wycieka woda, ale jak dostaje się u góry? Chcę zrywać zewn, pas (albo 2 pasy) płytek na balkonie i poprawić to, ale jak? B. proszę o podpowiedzi -foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 24.02.2019 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Wygląda to na brak taśmy narożnikowej , którą wtapia się w hydroizolacje na styku płyta balkonowa - ściana . Zerwać pas płytek przy ścianie , wkleić taśme w hydroizolacje , cokoły i gotowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 24.02.2019 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Zapomniałem napisać, że taśma była dana oraz zalana tym uszczelnieniem, który rozprowadzałem po całej wylewce. Jest też cokolik z płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 24.02.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 A w jaki sposób odprowadzana jest woda z balkonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 25.02.2019 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Okap z fartucha alu. Nachylenie balkonu ok 2% i okap na brzegach wygięty w dół -jutro postaram się zrobić foto. Tak jak pisałem, kontrolę 100% miałem do momentu położenia bocznego ocieplenia wykusza i nie widziałem co wydziwiał fliziarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 26.02.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Możliwości są dwie . Przeciek z góry ( woda przedostaje się na styku płyta balkonowa - ściana ) , albo zaciekanie wody z balkonu po jego spodniej części . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.02.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 W jaki sposób balkon (strop nad wykuszem) jest połączony z konstrukcją i z wieńcem budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 27.02.2019 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Hmm.., a są jakieś opcje? Zgodnie z projektem płyta jest przedłużona i dod. ocieplenie podnosi poziom balkonu w sumie chyba >30cm. Stosowano papę, styrodur, wylewkę, uszczelniacz i fartuch przyścienny oraz okap na obrzeżach z fartucha alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.02.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Płyta balkonu jest monolitycznie połączona z wieńcem to chyba przecieka w innym miejscu niż to połączenie.A może to są prefabrykaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 27.02.2019 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Dzisiaj to obejrzałem, foty tego nie oddają, więc nie prezentuję - jedynie cieknie na zewnątrz po szybach, pełno mocnych zacieków. Wg mnie problem dot ostatniej fazy prac (przy której mnie nie było) i dot płytek, ocieplenia bocznego i fartucha okapu z alu. Wypłukiwany jest klej z pod płytek albo klej z pod styropianu ocieplającego czoło balkonu. Gośc od elewacji zapewne kładł styropian czołowy na tzw. ?plackach", więc zostawił szczeliny Fliziarz -zapewne kładł klej b oszczędnie bo kupowałem bez liku i przyłapałem go na wywożeniu Wydaje się, że woda dostaje się pod płytki i potem szczeliną pionową tego czołowego styropianu i przy oknie cieknie - co Wy na to? Jak klei się płytki na balkonie? Był klej Mapei któryś droższy, teraz nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 02.03.2019 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Tak może właśnie przepływać woda.Po płytkach i po szczelinach między płytkami a styropianem i ścianą murowaną.Tylko jak to się przedostaje między płytą balkonu a ścianą?Jest szczelina lub dylatacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 03.03.2019 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Oj nie tak. Zacieki mam na szybach wykuszu! \\wydaje mi się, że woda wypływa szczeliną (pisałem) ocieplenia bocznego balkonu (pas boczny). Ten pas nie przylega idealnie, tylko jest na plackach, więc jak woda tam podejdzie to od razu dopływa do stolarki okiennej poniźej i wypływa szczelinami między murem a styropianem bezpośrednio na ramę okna i w dół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.03.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 W jaki sposób pojawia się ta woda we wspomnianej szczelinie?Masz jakieś zdjęcie (od zewnątrz) tego miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 04.03.2019 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Zdjęcie jak wyżej. Wygląda to tak: dom iwystający wykusz ok. 4x1.3m. Nad wykuszem balkon. lyta balkonu przedłużeniem płyty stropowej w domu, stąd po izolacji balkonu mamy stopień z pokoju na balkon -ale wszystko z regułami projektu i sztuki izolacyjnej.Balkon ma ką spływu ok. 2% w stronę okien zewn. wykuszu i tych zaciekowych okien. Na szybie widać smugi i pojawiają się jakby ze szczeliny pasa bocznego izolacji, przy ramie okna -stąd moje ww. przypuszczenie. Jednak podczas deszczu muszę przyjrzeć się temu zjawisku i być w 100% pewny mechanizmowi. Może ktoś z Was to przerabiał i coś jeszcze wniesie w temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Więcej pokaże zdjęcie od góry - nad balkonem.Tam jest przyczyna a skutek poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 09.03.2019 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Chyba znalazłem! Tam gdzie fliziarz nie mógł dosięgnąć, czyli na czoła/na brzegach w ogóle nie było wykończenia klejem i wchodziła tam na pewno woda. Jak to wykończyć, klejem i ew. uszczelniaczem dekarskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 10.03.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Dobrze zrozumiałem, że to styro masz do czoła doklejone po położeniu hydroizolacji na płycie balkonu? Jeżeli tak to chyba nie ma co się bawić w grzebanie kijem w gów... Szkoda czasu i pieniędzy na pół środki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.03.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Dużo gadania i pisania jak by nie można było zamieścić zdjęcia i rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 10.03.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Dużo gadania i pisania jak by nie można było zamieścić zdjęcia i rysunku. 6 postów raczej o niczym w twoim wykonaniu. Jak gość zrobił hydroizolację, a później dokleili styropian od czoła to chyba wiadomo gdzie się leje. Fuga nie jest przecież wodoszczelna jak niektórzy uważają. Hydroizolacja powinna być wykonana po doklejeniu styro od czoła balkonu, a w zasadzie raczej tarasu. Po co tu zdjęcia i rysunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts