Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zacieki z balkonu

daniel.w

Recommended Posts

Starałem się osobiście dopatrzeć wszystkiego przy ocieplaniu balkonu nad wykuszem, ale zapomniałem, że problem może wyniknąć na końcu przy ocieplkaniu elewacji. Wtedy fachowcy dali opaskę boczną z styropianu a na balkonie okap z blachy alu.

Wcześniej sam robiłem: papa na gorąco, styrodur 30cm, wylewka i uszczelnienie. Do głowy mi nie przyszło, że po fliziarzu i cieplikarzach mogą być zacieki nie wewnątrz ale po szybach wykuszu! Kurcze, prawdopodobnie kiepsko dolega pas ocieplający boczny i szczeliną wycieka woda, ale jak dostaje się u góry?

Chcę zrywać zewn, pas (albo 2 pasy) płytek na balkonie i poprawić to, ale jak? B. proszę o podpowiedzi -foto.

zacieki1.jpg

Dzisiaj to obejrzałem, foty tego nie oddają, więc nie prezentuję - jedynie cieknie na zewnątrz po szybach, pełno mocnych zacieków.

Wg mnie problem dot ostatniej fazy prac (przy której mnie nie było) i dot płytek, ocieplenia bocznego i fartucha okapu z alu. Wypłukiwany jest klej z pod płytek albo klej z pod styropianu ocieplającego czoło balkonu.

Gośc od elewacji zapewne kładł styropian czołowy na tzw. ?plackach", więc zostawił szczeliny :(

Fliziarz -zapewne kładł klej b oszczędnie bo kupowałem bez liku i przyłapałem go na wywożeniu :(

Wydaje się, że woda dostaje się pod płytki i potem szczeliną pionową tego czołowego styropianu i przy oknie cieknie - co Wy na to?

Jak klei się płytki na balkonie? Był klej Mapei któryś droższy, teraz nie pamiętam.

Oj nie tak. Zacieki mam na szybach wykuszu! \\wydaje mi się, że woda wypływa szczeliną (pisałem) ocieplenia bocznego balkonu (pas boczny). Ten pas nie przylega idealnie, tylko jest na plackach, więc jak woda tam podejdzie to od razu dopływa do stolarki okiennej poniźej i wypływa szczelinami między murem a styropianem bezpośrednio na ramę okna i w dół...

Zdjęcie jak wyżej. Wygląda to tak: dom iwystający wykusz ok. 4x1.3m. Nad wykuszem balkon. lyta balkonu przedłużeniem płyty stropowej w domu, stąd po izolacji balkonu mamy stopień z pokoju na balkon -ale wszystko z regułami projektu i sztuki izolacyjnej.

Balkon ma ką spływu ok. 2% w stronę okien zewn. wykuszu i tych zaciekowych okien. Na szybie widać smugi i pojawiają się jakby ze szczeliny pasa bocznego izolacji, przy ramie okna -stąd moje ww. przypuszczenie.

Jednak podczas deszczu muszę przyjrzeć się temu zjawisku i być w 100% pewny mechanizmowi. Może ktoś z Was to przerabiał i coś jeszcze wniesie w temat?

Dużo gadania i pisania jak by nie można było zamieścić zdjęcia i rysunku.

6 postów raczej o niczym w twoim wykonaniu. Jak gość zrobił hydroizolację, a później dokleili styropian od czoła to chyba wiadomo gdzie się leje. Fuga nie jest przecież wodoszczelna jak niektórzy uważają. Hydroizolacja powinna być wykonana po doklejeniu styro od czoła balkonu, a w zasadzie raczej tarasu.

Po co tu zdjęcia i rysunki?