Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie pytałem o tę szczelinę po doklejeniu styropianu czołowego do balkonu -dzięki, rozumiem błąd, ale jak z niego wybrnąć? Zdjąć zewnętrzny 1 albo 2 rzędy płytek i uzupełnić hydroizolację, ale jaką użyć?

Uwierzcie próbowałem zrobić foty, ale one były nijakie i nie pokazywały nic problematycznego, a foto z rezultatem (zacieki) zamieściłem.

Dodam, że p ostatnich oględzinach (pisałem), zauważyłem, że czoło najbardziej wysuniętych płytek nie jest obrobione i widać szczeliny (niepełny klej), którymi może cofać się woda do szczeliny pionowej dolepionego później czołowego styropianu i później spływać po ramie i szybie okna.

Ktoś doradzi jak takie czoło płytek obrobić -klejem, czy może tylko uszczelniaczem dekarskim?

https://forum.murator.pl/topic/245448-zacieki-z-balkonu/page/2/#findComment-7663053

6 postów raczej o niczym w twoim wykonaniu. Jak gość zrobił hydroizolację, a później dokleili styropian od czoła to chyba wiadomo gdzie się leje. Fuga nie jest przecież wodoszczelna jak niektórzy uważają. Hydroizolacja powinna być wykonana po doklejeniu styro od czoła balkonu, a w zasadzie raczej tarasu.

Po co tu zdjęcia i rysunki?

Taaa, najlepiej opowiada się o budowaniu.

Jak by było wiadomo gdzie się leje to by nie pytał tyle.

BTW - mogłeś wcześnie napisać dlaczego się leje .. .:)

I dziękuję za zwrócenie uwagi na posty o niczym.

PS W przeciekaniu wody liczą się detale i szczegóły wykonania.

Edytowane przez d7d
https://forum.murator.pl/topic/245448-zacieki-z-balkonu/page/2/#findComment-7663079

Chyba znalazłem! Tam gdzie fliziarz nie mógł dosięgnąć, czyli na czoła/na brzegach w ogóle nie było wykończenia klejem i wchodziła tam na pewno woda. Jak to wykończyć, klejem i ew. uszczelniaczem dekarskim?

No właśnie pytałem o tę szczelinę po doklejeniu styropianu czołowego do balkonu -dzięki, rozumiem błąd, ale jak z niego wybrnąć? Zdjąć zewnętrzny 1 albo 2 rzędy płytek i uzupełnić hydroizolację, ale jaką użyć?

Uwierzcie próbowałem zrobić foty, ale one były nijakie i nie pokazywały nic problematycznego, a foto z rezultatem (zacieki) zamieściłem.

Dodam, że p ostatnich oględzinach (pisałem), zauważyłem, że czoło najbardziej wysuniętych płytek nie jest obrobione i widać szczeliny (niepełny klej), którymi może cofać się woda do szczeliny pionowej dolepionego później czołowego styropianu i później spływać po ramie i szybie okna.

Ktoś doradzi jak takie czoło płytek obrobić -klejem, czy może tylko uszczelniaczem dekarskim?

Zdejmiesz 1 czy 2 rzędy płytek bez uszkodzenia hydroizolacji? Może się uda, może nie, ale nie będziesz miał żadnej pewności że będzie szczelnie. Prawda jest taka, że izolacja powinna mieć ciągłość. Ty chcesz ją uzupełniać jak masz zrobioną okładzinę docelową.

Ty masz jeszcze inny problem. Jak widzisz, że płytki masz na niepełnym kleju, to w przypadku kiedy uszczelinisz odpływ tej wody, to po pierwszej zimie ręcznie zdejmiesz sobie płytki z tarasu. Przyjrzyj się fugom, bo woda zapewne nimi dostaje się pod płytki.

https://forum.murator.pl/topic/245448-zacieki-z-balkonu/page/2/#findComment-7663128

• 4 weeks później...