mmmad 18.10.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Zastanawiam sie nad podpiwniczeniem planowanego domu (mam juz pozwolenie), ale nie wiem, czy mam taka mozliwosc w swietle WZ. Projekt jest typowy, parterowy z poddaszem uzytkowym. W warunkach zabudowy stoi: "(...)preferuje sie zabudowe wolnostojaca, wysokosc zabudowy do 1,5 kondygnacji (lub 2 kondygnacje bez strychu uzytkowego). Zaleca sie stosowanie dachu dwuspadowego (...) Zakaz stosowania dachow plaskich. Funkcje pomocnicze (budynki gospodarcze, garaze itp.) winny znalezc sie w obrebie budynku mieszkalnego (...)"Nie ma nic o piwnicy i teraz zastanawiam sie:a) czy piwnica to kondygnacja (a wiec podpiwniczenie bedzie stanowic istotna zmiane projektu, wiec musze zglosic projekt zastepczy) i czy uzyskam pozwolenie na ta piwnice w swietle WZ?b) czy piwnica (oczywiscie z normalnym projektem) moze byc zalatwiona wpisem kierownika budowy i nie stanowi istotnego odstepstwa?c) czy wobec powyzszych WZ i braku mozliwosci budowy piwnicy moge myslec np. o budynku gospodarczym obok domu? (czy informacja, ze "budynki winny sie znalezc" oznacza, ze tak MUSI byc, i nigdy mi juz nie bedzie wolno nic wiecej obok domu postawic)? Dodam, ze dzialka jest ze spadkiem (wiec oplaca mi sie robic piwnice), nowych warunkow nie dostane (brak planu), a w starostwie nie dostalem ustnej jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy moge... Stwierdzono tylko, ze piwnica to jest istotne odstepstwo, ale w kwestii tego, czy moge budowac piwnice w swietle WZ odeslano mnie do... projektanta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 18.10.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Co to jest pół kondygnacji? Analizując tekst:"wysokość zabudowy do 1,5 kondygnacji" - chodzi chyba o pół piwnicy wystające ponad poziom gruntu plus jedna cała kondygnacja. Poddasze użytkowe to też kondygnacja. Wychodzi z tego piwnica z poddaszem ."lub 2 kondygnacje bez strychu użytkowego" - czyli piwnica cała w ziemi a ponad poziomem gruntu parter + piętro + strych nieużytkowy.(strych musi być, bo dach płaski zakazany). Te warunki pisał idiota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.10.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Z tego, co wiem, to piwnica jest kondygnacja. Jesli np. warunki zabudowy dopuszczaja budowe domu do 2,5 kondygnacji oznacza to, ze mozna wybudowac dom z piwnica, parterem i poddaszem uzytkowym (to jest pol kondygnacji), ale juz nie mogloby to byc pietro.Wydaje mi sie, ze z twoich warunkow wynika, ze nie mozesz zbudowac piwnicy, bo 1,5 kondygnacji oznacza dom parterowy z poddaszem uzytkowym, a 2 kondygnacje bez strychu uzytkowego pozwalaloby na piwnice, ale poddasze musialoby byc nieuzytkowe.Najlepiej chyba wystapic o nowe warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.10.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 pół kondygnacji to poddasze uzytkowe.W WZce podaja zwykle tylko ilosc kondygnacji nad ziemią, pod ziemią ich nie interesuje co jest - wiec mozesz robic piwnice.ale - jest to powazna zmiana - ustroju konstrukcyjnego - dochodzi nowy strop, glebsze posadowienie itp. Piszesz ze masz pozwolenie. Pozwolenie na budowę? Jeśli tak, to aneks do projektu budowlanego musisz zlozyc z obliczeniami statycznymi.projektant ps. to gdzie Twój architekt sie podzial, ze jego nie pytasz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 20.10.2004 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Dzieki za zainteresowanie i odpowiedzi. Bede trzymal sie tego, co napisal robert "W WZce podaja zwykle tylko ilosc kondygnacji nad ziemią" bo to brzmi dla mnie najlepiej mbz: o nowych warunkach moge zapomniec co najmniej na pol roku (brak planu), a za pol roku to ja chcialbym juz startowac z realna budowa. Mam pozwolenie na budowe, ktore przejalem razem z dzialka i projektem (typowym). Niestety, wspolpraca z dotychczasowym projektantem (ktorego rowniez "przejalem") nie ukladala sie mi najlatwiej, wiec wole sam zasiegnac najpierw opini innych. A tak przy okazji, czy do wykonania projektu piwnicy moge wziac innego projektanta niz tego, ktory robil adaptacje? No i nadal nie wiem, czy kiedys bede mogl wybudowac cos obok domu, np. drugi garaz, wolnostojacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.10.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 mozesz wynając innego architekta, to nie jest problem, choc latwiej chyba sie juz dogadac z tym co robil adaptacje - powinien zrobic to taniej. A obok domu wg warunkow nie powinno byc innych budynkow - tylko w bryle domu, wiec raczej Ci nie dadzą zgody (chociaz nie takie obejscia juz widzialem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 20.10.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 1. Liczą się tylko kondygnacje nad ziemią, wiec 1,5 kondygnacji to domek z poddaszem użytkowym2. Dodatkowych budynków budowac nie możesz - powinienes zaprojektować garaz w bryle. To wg tego pozwolenia co masz, nic nie stoi na przeszkodzie bys kiedystam jednak wystąpił o nowe WZ i pozwolenie, ale wyłacznie na bud gospodarczy ejsli chciałbys takowy wybudowac. Czy ci je wydadzą to inny temat.3. Projektanta mozesz wziąc jakiegokolwiek - rozwaz tylko kwestie finansowe - inny moze byc droższy, bo ludziska jakoś nie lubią poprawiac po kimś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 20.10.2004 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Napisz do gminy wniosek o wyjaśnienie zapisu w planie miejscowym - w trybie art. 113 § 2. Kpa (USTAWA z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071) (Zmiany: Dz. U. z 2001 r. Nr 49, poz. 509; z 2002 r. Nr 113, poz. 984; z 2002 r. Nr 153, poz. 1271, Nr 169, poz. 1387; z 2003 r. Nr 130, poz. 1188, Nr 170, poz. 1660) Art. 113. § 2. Organ, który wydał decyzję, wyjaśnia w drodze postanowienia na żądanie organu egzekucyjnego lub strony wątpliwości co do treści decyzji. § 3. Na postanowienie w sprawie sprostowania i wyjaśnienia służy zażalenie.) A w ogóle nie ma czegoś takiego jak pół kondygnacji; tym bardziej trzeba wystąpić z wnioskiem - jak wyżej Na podstawie posiadanych warunków zabudowy można wystąpić o pozwolenie na budowę, a w trakcie robót czekać na nową decyzję WZ i we wniosku zawrzeć wszystkie swoje propozycje; urząd musi się do nich ustosunkować, co nie znaczy, że na wszystko się zgodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.10.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 A w ogóle nie ma czegoś takiego jak pół kondygnacji; wlasnie ze pol kondygnacji to poddasze - tak zwyczajowo sie to opisuje w warunkach i planie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 21.10.2004 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W decyzjach administracyjnych, a taką jest decyzja o warunkach zabudowy nie ma miejsca zwyczajowość. Musi być zgodnie z ustawą. Poddasze użytkowe, jeżeli spełnia warunki, żeby nadawał się na pomieszczenia mieszkalne, jest kondygnacją. A w ogóle nie ma czegoś takiego jak pół kondygnacji; wlasnie ze pol kondygnacji to poddasze - tak zwyczajowo sie to opisuje w warunkach i planie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.10.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 piszę jak to jest w kazdym prawie planie dla wiadomosci forumowiczów,nie wchodzę w to, czy jest to prawidlowe nazewnictwo czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 17.01.2005 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 No i sie czesciowo wyjasnilo...PINB odpowiedzial, ze podpiwniczenie mojego domu bedzie stanowic istotna zmiane w projekcie i bedzie wymagac projektu zamiennego i zmiany pozwolenia na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.01.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Niemniej polecałbym dodatkowo zrobić jak radzi aib Marianna. Może przynajmniej po paru takich zapytaniach w gminie zaczną wreszcze pisać decyzje zgodnie z prawem budowlanym. Nawet bym się powołał na rozporządzenie w sprawie warunków technicznych dla budynków i zapytał uprzejmie gdzie ich zdaniem jest zdefiniowane pojęcie 1/2 kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts