Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro HG

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Temperatura pracy kotła powinna być jak najwyższa w okolicach 80 stopni. Ja mam laddomat z wkładką termostatyczną 72 stopni i dopiero po osiągnięciu tej temperatury zaczyna się ładowanie buforów. Sterownik kotła IMG_20190331_142517.jpgsteruje wentylatorem wyciągowym, pompą laddomatu, pompą cwu, zaworem i pompą zaworu mieszającego. A po dokupieniu dodatkowych modułów IMG_20190331_142353.jpgma możliwość sterowania dwoma zaworami mieszającymi. Ja mam zainstalowany jeszcze sterownik pokojowy IMG_20190331_143327.jpg oraz moduł internetowy. Rozdzielnia z przełącznikami pozwala mi sterować wszystkim pompami ręcznie.

• 10 months później...
Gość mtdeusz

Co on taki zawalony sądzą ma wymiennik?

Pracuje z buforem ciepła? Widzę ,że masz to skąd takim razie smoła w kominie???

Jak go oceniasz?

W jakiej cenie go kupiłeś?

Jaka moc?

Czym palisz?

Oponami da się palić?

Pozdrawiam.

Edytowane przez mtdeusz

Wymiennik oczyszczany jest pr,y pomocy turbulizatorów i one poruszały się swobodnie więc ich nie zakleiło

Smoła w kominie to pozostałości palenia węglem przez ponad 10lat

Sprawdza mi się bardzo dobrze polecam

Cena już nie aktualna bo przestali produkować (kocioł już zabytkowy na żółtych tablicach)

23 Kw

Palę drewnem świerk plus sporadycznie bukiem

Opony da się ale całe i z ciężarówki

Miłego popalania .

Pompa laddomatu jest elektroniczna ustawiona jest na najniższym biegu, A temperaturę ustawia się wkładką termostatyczną montowaną w laddomacie. Od dwóch tygodni mam zamontowaną na 78 stopni (wcześniej 72 stopni) i mogę powiedzieć że jest lepiej.

A próbowałeś regulować pompą zasilającą zbiorniki buforowe ?

Czy ładowanie zbiornika byłoby bardziej efektywne ?

Gość mtdeusz
Wymiennik oczyszczany jest pr,y pomocy turbulizatorów i one poruszały się swobodnie więc ich nie zakleiło

Smoła w kominie to pozostałości palenia węglem przez ponad 10lat

Sprawdza mi się bardzo dobrze polecam

Cena już nie aktualna bo przestali produkować (kocioł już zabytkowy na żółtych tablicach)

23 Kw

Palę drewnem świerk plus sporadycznie bukiem

Opony da się ale całe i z ciężarówki

Miłego popalania .

A jaki płomień jest w tym kotle żółty czy bardziej niebieski jak tutaj https://www.youtube.com/watch?time_continue=966&v=UNf7v-b3dAk&feature=emb_title

Pompą ładującą z laddomatu przy mojej mocy kotle niewiele da się regulować, mój laddomat może przenieś moc do 80 Kw bardziej można regulować efektywność wkładką termostatyczną ,wyższa temperatura= lepsze uwarstwienie buforów

Płomień staram się ustawić tak aby był bardziej niebieski .