Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w podłogówce i mróz

Recommended Posts

Zacznę, że krew mnie zale

Kilka dni temu została zrobiona podłogówka, została ona również napełniona wodą. W ten sam dzień zostały zrobione wylewki.

Dom mam nieocieplony, strop również nie ocieplony. Jedyni wszystkie możliwe dziury pozatykane wełną,

Z piątku na sobote i soboty na niedziele był mróz...wewnatrz nad ranem miałem -1/-2 w najzimniejszym miejscu. Górna warstwa wylewki miała jakieś 0.3 do 1 st.

O wylewkę się nie boję, natomiast martwi mnie podłogówka. Czy przez tak krótki okres i lekko poniżej zera mogło to zamarznąć przykryte jakieś 5 cm wylewką powyżej rurki.

Hydraulik twierdzi, że nic się nie stanie. Dodam, że to on nalegał na napełnienie i sprawdzenie wodą. Z kolei mnie znajomy w pracy nastraszył i kilka siwych włosów przybyło.

Nie mam jeszcze wody ani gazu na budowie, nie mam tego jak podgrzać. W jaki sposób można sprawdzić czy wszystko jest ok. Teraz zapowiadają temperatury około 10 st.

Edytowane przez jaromkv

Powietrzem.

Kompresor jaki znaleźć, dmuchnąć, zobaczyć co pokaże manometr.

Ale...

Chyba możesz spać spokojnie.

Beton, cement, jak wiąże to wydziela ciepło.

Sam widziałeś te 0,3 do +1stC na wylewce.

W NIEJ było więcej...

Adam M.

W rurkach nie zamarzła, jeśli masz mieć problem to tylko na rozdzielaczu, ale wątpię aby przy tak małym minusie tam Ci zamarzło. Hydraulikiem nie jestem ale zawsze widziałem jak sprawdzają powietrzem przed wylewkami bo to chyba najlepszy sposób, cisną kilka atmosfer ( ale nie wiem ile) i na drugi dzień sprawdzają czy ciśnienie nie spadło..

Spuść wodę z podłogówki, dmuchnij kompresorem w rurki. Inna opcja wstaw do środka koze za 100-150zł i pal odpadami - wystarczy aby nie spadało poniżej zera.

Przy braku ogrzewania normą jest testowanie szczelności powietrzem.

Super rada! Pal odpadami i truj siebie oraz innych wokół.

Jeśli już sprawdzona szczelność - opróżnij instalację z wody.To , że jest prawie marzec może zdarzyć się nieoczekiwany spadek temperatury który sprawi bardzo duże straty, a nikt nie da Ci gwarancji, że tak nie będzie.

Niektórzy z użytkowników po opróżnieniu wlewają koncentrat płynu do chłodnic - jednak na obecnym stanie instalacji uważam , że to marnowanie pieniędzy gdyż podczas odpowietrzania i tak wszystko się wyleje.

Tak z doswiadczenia... nie ma szans żeby woda w podlogowce zamarazla przy takim malym mrozie. Musialboby by być z -10 pare dni z rzędu. Jak beda lekkie mrozy to najwyzej napchaj wełny do rozdzielaczy.

Sam beton jak wiąze to jest sporo cieplejszy od powietrza nad nim.

Odpad to:«resztka surowca odpadająca przy produkowaniu czegoś lub pozostająca po wykorzystaniu czegoś» źródło PWN

Nie zostało sprecyzowane o jaki odpad chodzi. Jeżeli jest to czyste tzn. naturalne drewno to w porządku, ale tych odpadów pobudowanych jest sporo i nie każde nadaje się na palenia, a że u mnie w okolicy zdarza się, że palą byle czym to jestem pewnie przewrażliwiona.Nie chciałam nikogo obrazić, przepraszam i pozdrawiam serdecznie.

Tak z doswiadczenia... nie ma szans żeby woda w podlogowce zamarazla przy takim malym mrozie. Musialboby by być z -10 pare dni z rzędu. Jak beda lekkie mrozy to najwyzej napchaj wełny do rozdzielaczy.

Sam beton jak wiąze to jest sporo cieplejszy od powietrza nad nim.

Dokładnie tak, jak piszesz. Przejmować się można sporymi długotrwałymi mrozami ale nie takimi rzędu -1, -2 stopnie.