Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PETUNIA pracownia ARCHETON

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gość krab

Petunia to prosty, ładny, funkcjonalny domek jak mój KRAB -2 ale jest ciężko znaleść kogoś kto już budował ten dom, ostatnia deska ratunku to oddziały Archetona czasem jak mają telefon do klienta to słyszałem że mogą pomóc ale to jest trudne aby namówić inwestara który zbudował i chce mieć spokój do pokazywania domu, ludzie szybko zapominają o swoich problemach

pozdrawiam powodzenia

• 3 weeks później...

Przymierzam się do zakupu tego projektu.

Domek jest bardzo ładny wizualnie poza tym także układ wnętrz jest funkcjonalny.

Tylko te rozmiary - wydaje się trochę za duży. Pokoje na poddaszu mogłyby być trochę mniejsze.

Co o tym sądzicie?

Jak wam się wydaje - jakie są koszty budowy w porównaniu do innych projektów?

Widze, że chłopaki już się poprzekomażali, to może teraz troche o konkretach,

Rafal9, a kupiłeś już ten projekt z Archetonu czy narazie sie tylko przymieżasz, a jesli go kupiłeś to czy sprawdzał Ci go jakiść architekt lub budowlaniec, no wiesz chodzi o wyeliminowanie błedów jeśli tak owe są?

Pozdrawiam

Gość krab

Ładny to jest KRAB-2 z Archetona http://www.archeton.pl Petunia jest co najwyżej funkcjonalna :wink: , może ta kuchnia na salon jest mało wygodna ale takie rozwiązanie trzeba lubić tak dom jest jeżeli chodzi o pokoje super duze z balkonami, jak chcesz kogoś namierzyć kto buduje to dzwoń do Archetona niech trochę Ci pomogą i kogoś znajdą kto to budował

pozdrawiam

Szukając projektu brałem ten pod uwagę ale:

1. dom był dla mnie za duży, chodzi o koszty budowy i utrzymania. Wybrałem mniejszy, ale po zmianach jest niewiele mniejszy.

2. za mała kuchnia. Chciałem większą i zamkniętą

3. nie miałem pomysłu na dobudowanie garażu.

Wybudowałem APS 55L z poszerzonym garażem i pokojem nad nim.

Witam forumowiczów! Całkiem przez przypadek znalazłam wasze posty i jestem niezmiernie szczęśliwa, że ktoś buduje Petunię z Archetonu. My już mamy stan surowy otwarty. Troszkę zmieniliśmy w projekcie tzn. skróciliśmy wymiar na długości o metr czyli troszkę się skrócił salon i kuchnia a także zlikwidowaliśmy balkony, zostawiając tylko taki mały nad wykuszem i nad tymże wykuszem w pokojach zamiast podwójnych drzwi balkonowych daliśmy okno i drzwi balkonowe, tam gdzie był pierwotnie drugi balkon ( u nas północna strona) zrobiliśmy po jednym mniejszym oknie tak, że dało to symetryczne odbicie okien na dole (wszystkie jednoskrzydłowe) . W zasadzie niewiele się zmieniło a dom nie stracił na urodzie. Uważam, że nie tylko jest ładny ale i funkcjonalny. (jak się nauczę wklejać zdjęcia, to pokażę stan obecny) Długo szukaliśmy projektu, który miałby zwartą kubaturę, ze schodami z salonu, otwartą kuchnią i pokojem na dole (dla starszej osoby -mojej mamy, żeby nie biegała po schodach) oraz czterema pokojami na górze. Z tym, że jeden z nich (od północnej strony) przekształcimy w garderobę. Acha i jeszcze zrezygnowaliśmy z okien dachowych oświetlających schody (bo jak to umyć?) dając na dole okienko, które ją doświetli a na górze pokoje będą miały oszklone drzwi. To tyle o naszych przeróbkach. Czy u was też wystąpiły jakieś zmiany i czy jesteście zadowoleni z domu. Acha i gdzie wybudowaliście Petunię, bo my pod Wrocławiem! Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na posty!

Planuję zakup tego projektu.

Na wiosnę start budowy.

Dziwię się dlaczego tak mało osób buduje Petunię?

Czyżby za duża, za droga?

Marzanno, możesz podać jakieś szacunki kosztów budowy?

Ja planuję następujące zmiany:

- przesunięcie dolnej łazienki pod schody do garażu.

- zmniejszenie kotłowni do ok. 6m2

- z tego wyjdzie całkiem duży pokój na parterze

- otwarcie kuchni z ew. "stołem barowym"

- na górze w zasadzie nie ma co zmieniać, bo wszystko wydaje się ok. No może zamiast garderoby będzie mały pokoik.

- okno nad schodami wydaje się być jednym z ciekawszych elementów domu

Pozdrawiam

rafal 9 - mówimy o tym samym projekcie? :o Sprawdziłam przed chwilą w Archetonie - Petunia nadal wygląda jak wygląda (http://www.archeton.pl/projekty/index.asp ), nie ma grażu więc skąd schody do niego oraz kuchnia jest w projekcie otwarta no i na górze nie ma typowej garderoby?

Ja i mój mąż zbudowaliśmy taki jaki jest na podanej przeze mnie stronie ze wspomnianymi zmianami. Szczerze mówiąc to może właśnie wielkość Petunii zniechęca inwestrów, nas też przeraziła powierzchnia 180m2 - kto to ogrzeje? Dlatego skróciliśmy projekt na długości i teraz mamy brutto coś 156m2. Co do kosztów to mogę podać właściwie materiały, bo robocizna to my sami z mężem (plus pomoc znajomych, rodziny i tylko raz odpłatnie cieśla do więźby, nawet dachówkę kładliśmy sami).

Fundamenty: 13 000zł (ława i bloczki fundamentowe, do tej pory nie mamy wylanej płyty tylko piach w środku)

ściany i strop (z pustaków Poromur i strop Terriva) 21 000zł (tu jest wliczone wszystko nawet zakup stempli)

ściana kolankowa plus szczytowe oraz działowe wewnątrz 5 000zł (brak jednej ścianki na górze oraz między holem a kuchnią - będą kartonowo- gipsowe)

Dach i kominy (tylko dwa, bo kominek przesunęliśmy pod ścianę między salonem i kuchnią) 26 000 zł więźba impregnowana, kominy wykończone cegłą klinkerową, dachówka cementowa Braas Frankfurter, brak na razie jakichkolwiek okien dachowych (zostaną założone później)

W sumie więc 65 000, ale prawie wszystko kupione przed podwyżką Vatu

Postaram się w najbliższej przyszłości wkleić zdjęcie domu o ile ciągle mówimy o tym samym :wink: Jeżeli nie to może są podobne i koszty tu podane na coś się przydadzą. Pozdrawiam!