Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dachówką Meyer Holsen Piano - reklamacja ?

Marek_1986

Recommended Posts

Witam wszystkich,

to mój pierwszy post na forum - niestety związany z potrzebą uzyskania porady.

Nasz wymarzony dom w budowie, w marcu 2018 roku dach został pokryty piękną dachówką Meyer Holsen Piano w kolorze "czarny łupek angoba".

Dachówka jest prosta i świetnie wygląda na dachu, ale po jednej (aktualnej) zimie zauważyłem problem. Dotyczy on licznych mikroodprysków powierzchni angobowanej oraz trochę większych odprysków angoby i ceramiki. Myślę, że na całej powierzchni dachu jest to minimum 50 dachówek z odpryskami średnicy 3-10 mm, a może i więcej... nie wszystko widać z dołu, a zdjęcia z bliskiej odległości udało mi się zrobić tylko z balkonu i okna dachowego.

Moją uwagę przykuła powierzchnia dachówek, która posiada bardzo dużą ilość pęknięć powierzchni angobowanej, co wg mnie może skutkować kolejnymi odpryskami.

Załączam przykładowe zdjęcia w/w wad. Powiedzcie mi proszę, czy jest to podstawa do reklamacji? Jeżeli mam tyle odprysków po jednym roku, to co będzie za 10 lat?

Wybrałem produkt premium i szczerze mówiąc sam nie wiem co mam o tym myśleć.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc (wiem, że jest tu sporo fachowców, bo czytam Forum od jakiegoś czasu).

Pozdrawiam

Marek

20190224_133517.jpg

20190224_133544.jpg

20190224_133629_005.jpg

20190224_133705.jpg

20190224_133814.jpg

Witam

Druga fotka to mechaniczne uszkodzenie podczas układania - więc raczej nie podlega reklamacji.

Natomiast pozostałe wyglądają nieciekawie, nie czytałem warunków gwarancji tej firmy, ale wszystko zależy od tego jak jest napisana - czyli co podlega gwarancji.Niekiedy wygląd estetyczny nie wpływa na szczelność pokrycia i ....tu mamy problem:(

Powierzchnia faktycznie jest niejednorodna, i chropowata lub spękana i tak jak piszesz to glinka-angoba ale....

Proponuję wykonać jak najwięcej zdjęć - w rożnych miejscach - i przesłać do firmy gdzie się ją zakupiło jeśli nie ma do przedstawiciela / producenta z reklamacją.

Przede wszystkim: Gwarancja z tytułu niezgodności towaru z umową - tekst ze strony producenta.

Prosta forma dachówki Piano sprawia, że nadaje się ona do przedsięwzięć budowlanych o nowoczesnej architekturze. Zarówno w przypadku domów jednorodzinnych o minimalistycznej architekturze, jak i w przypadku miejskich willi w stylu klasycznym dachówka Piano gwarantuje idealny wygląd.

• 8 months później...