cezary.pl 24.02.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Piszę do znawców zagadnień drewnianych. Mam taki salon, w którym zamierzam zrobić sufit z desek elewacyjnych. Sufit dwuspadowy tak jak dach. Nazwa desek szumna, ale chodzi o deskę kilkanaście cm szer. i ok. 20mm grubości składanych na pióro i wpust. Sosna, świerk, długość desek 5m. Planuję zamocować krokiewki do tych stalowych dwuteowników IPE 190 i wieńca. Do krokiewek mocować deski. Każda połać sufitu po ok 25m2. Odległość pomiędzy wieńcem, a IPE 2,5m i między IPE 2,5m Na szczycie sufitu będzie skrzynka z desek, imitacja belki. Stalowa więźba dachowa jest obliczona na obciążenie takim sufitem. Jakie zastosować przekroje i zagęszczenie krokiewek? Czym mocować deski do krokiewek? Tylko wkręty, czy blaszki, klipsy jak do boazerii? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 25.02.2019 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Krokiewki co 60 cm, przekrój około 7x4.5 cm, deski mocować na cieniutkie gwoździe by łebki nie były widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.02.2019 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Dzięki mariober. Deski planuje mocować wkrętami schowanymi we wpuście, albo blaszkami jak do boazerii. Mocowania nie mogą być widoczne.Deski będą zabarwione białym olejem i przetarte, aby uwidocznić słoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 26.02.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Przemyśl mocowanie, jeśli to lite drewno będzie pracować, po czasie mogą pojawić się nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.02.2019 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Przemyśl mocowanie, jeśli to lite drewno będzie pracować, po czasie mogą pojawić się nierówności. Ale ja na drewnie się nie znam, więc ciężko mi coś przemyśleć. Właśnie chodzi o to, żeby było ładnie przez całe lata i bezobsługowo. Może zdecydować się na porządne wkręty widoczne na zewnątrz, aby znieść naprężenia desek? Wkręcać je na laser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 28.02.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Wkręty wyglądają źle! Poszukam jutro zdjęcia z moich realizacji to pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 01.03.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Pierwsze dwa mają bite gwoździe widocznie, a kolejne w pióro. Używałem pistoletu pneumatycznego gwoździe 1,6 mm grube i 4 cm długie . Drewno niemalowane te ciemne to jesion a jasne topola. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.03.2019 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Bardzo ładne te Twoje realizacje. Będę wiedział czego mam wymagać od montażysty. Fajny blog:) Podsumowując. Mogę deski montować na wkręty w ich wpuście do krokiewek 7,5 cm x 4 cm? Jakie wkręty? Czy trzeba w desce wiercić otwór pilotażowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.03.2019 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Upewnij się że szalówka jest dobrze wysuszona i pomaluj ją ze wszystkich stron przed ułożeniem. Deski będą po obróbce w suszarni. A jaki jest powód malowania desek ze wszystkich stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.03.2019 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 W suszarni sprawdzę wilgotność. Powinna być w granicach 16%Planowałem malowanie (zabielanie) tylko z jednej strony i przed montażem desek na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.03.2019 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Nie planuję lakierowania desek będących już na suficie. Chcę uzyskać efekt bieli prowansalskiej, zabielając deski specjalnym olejem lub farbą, tak aby były widoczne słoje drewna. Nie piszecie jakich wkrętów powinienem użyć. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts