AnonimowyAlkoholik 24.02.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów! Mam zamiar kupić domek od Dewelopera, proponuje on do wyboru instalację c.o. jako 100% grzejnikową lub parter podłogówka-> poddasze użytkowe grzejniki. Dom 120 m2, ściany zewnętrzne 20 cm styropianu+ bloczek ceramiczny Leier 25 cm, ocieplenie nad poddaszem 30 cm wełna. W standardzie ma współpracować z kotłem dwufunkcyjnym Termet Ecocondens 20 Silver. Jako że wolałbym mieć jakikolwiek zasobnik c.w.u., jednak miejsca na montaż takowego brak oraz paru znajomych ma i poleca Immergas to chciałbym zamienić go na Immergas Victrix Zeus Superior 26 ze sterownikiem Car V2 i czujnikiem pogodowym. W związku z czym mam szereg pytań: 1. Czy to doby pomysł taka zamiana kotła? 2. Czy lepiej zostawić komplet jako grzejniki, czy robić misz-masz z podłogówką i prostym mieszaczem? 3. Czy taki mieszany układ będzie poprawnie działać bez dedykowanego strefowego rozdzielacza od Immergas (DIM A-BT ERP)? Boję się, że różnica w bezwładności systemu podłogowego i grzejnikowego będzie powodować problem z dogrzaniem części domu, zastosowanie CAR w pomieszczeniu z podłogówką może powodować niedogrzanie poddasza z grzejnikami (długie okresy z wyłączonym kotłem), a montaż sterownika na poddaszu powodować niedogrzanie podłogówki (częstsze ale krótkie załączenie kotła). Wiem że rozdzielacz strefowy od Immegas rozwiązałby problem, jednak kosztuje tyle co kocioł od Termeta Edytowane 24 Lutego 2019 przez AnonimowyAlkoholik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 24.02.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Ani Termet a tym bardziej Immergas się właściwie nie sprawdzi przy dwóch obiegach grzewczych.W dodatku model Immergasa który sobie upatrzyłeś ma wysoką moc minimalną (5kW)co go dyskwalifikuje już na starcie.Oba te kotły potrzebują dla dwóch obiegów grzewczych moduły strefowe Immergas DIM a Termet SIM Najlepszym rozwiązaniem byłaby podłogówka w całym domu i tu spokojnie da radę Termet Silver lub trochę droższy Gold.Wtedy nic nie potrzebujesz ,podlogówka prosto z kotła-wskazany projekt OP.Sterowanie pogodoweJak się uprzesz przy dwóch obiegach grzewczych to np.Vaillant lub Junkers.Kotły obu tych firm mają moduł mieszacza Vaillant VR70 a Junkers MM100 Wtedy grzejniki prosto z kotła a podłogówka z zaworem 3DAlbo same grzejniki +Termet Edytowane 24 Lutego 2019 przez Kondensat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 24.02.2019 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Ok, rozumiem. Ewentualnie same grzejniki + Immergas Victrix Zeus 26 ErP? Ma modulację od 3 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 24.02.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Rób samą podłogówkę - będziesz zadowolony, ewentualnie drabinki podpięte pod rozdzielacz od podłogówki. Kocioł Termet EcoCondens Gold Plus albo Immergas Victrix 12X (ew. 20X) + zasobnik wody 100-120L.Do kotłów czujka zewnętrzna, do Termeta bylejaki sterownik wł./wył., do Immergasa dedykowany CAR v2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 24.02.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Ok, rozumiem. Ewentualnie same grzejniki + Immergas Victrix Zeus 26 ErP? Ma modulację od 3 kW. Może być alternatywnie Termet Ecocondens Integra też ma wbudowany zasobnik 48l jak nie ma miejsca na zasobnik stojący. Wg.mnie podłączanie drabinek pod rozdzielacz podłogowy to błąd. Przy samej podłogówce grzejniki drabinkowe elektryczne Edytowane 24 Lutego 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 24.02.2019 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Problem jest taki, że deweloper ma jakiś problem z OP na całość i proponuje co proponuje. Jak z jakością Termeta Ecocondens Integra w porównaniu z Immergasem Victrix Zeus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts