Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

op parter+ grzejniki piętro+ Immergas

AnonimowyAlkoholik

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów!

Mam zamiar kupić domek od Dewelopera, proponuje on do wyboru instalację c.o. jako 100% grzejnikową lub parter podłogówka-> poddasze użytkowe grzejniki. Dom 120 m2, ściany zewnętrzne 20 cm styropianu+ bloczek ceramiczny Leier 25 cm, ocieplenie nad poddaszem 30 cm wełna. W standardzie ma współpracować z kotłem dwufunkcyjnym Termet Ecocondens 20 Silver. Jako że wolałbym mieć jakikolwiek zasobnik c.w.u., jednak miejsca na montaż takowego brak oraz paru znajomych ma i poleca Immergas to chciałbym zamienić go na Immergas Victrix Zeus Superior 26 ze sterownikiem Car V2 i czujnikiem pogodowym. W związku z czym mam szereg pytań:

1. Czy to doby pomysł taka zamiana kotła?

2. Czy lepiej zostawić komplet jako grzejniki, czy robić misz-masz z podłogówką i prostym mieszaczem?

3. Czy taki mieszany układ będzie poprawnie działać bez dedykowanego strefowego rozdzielacza od Immergas (DIM A-BT ERP)?

Boję się, że różnica w bezwładności systemu podłogowego i grzejnikowego będzie powodować problem z dogrzaniem części domu, zastosowanie CAR w pomieszczeniu z podłogówką może powodować niedogrzanie poddasza z grzejnikami (długie okresy z wyłączonym kotłem), a montaż sterownika na poddaszu powodować niedogrzanie podłogówki (częstsze ale krótkie załączenie kotła). Wiem że rozdzielacz strefowy od Immegas rozwiązałby problem, jednak kosztuje tyle co kocioł od Termeta :)

Edytowane przez AnonimowyAlkoholik

Ani Termet a tym bardziej Immergas się właściwie nie sprawdzi przy dwóch obiegach grzewczych.W dodatku model Immergasa który sobie upatrzyłeś ma wysoką moc minimalną (5kW)co go dyskwalifikuje już na starcie.Oba te kotły potrzebują dla dwóch obiegów grzewczych moduły strefowe Immergas DIM a Termet SIM

Najlepszym rozwiązaniem byłaby podłogówka w całym domu i tu spokojnie da radę Termet Silver lub trochę droższy Gold.Wtedy nic nie potrzebujesz ,podlogówka prosto z kotła-wskazany projekt OP.Sterowanie pogodowe

Jak się uprzesz przy dwóch obiegach grzewczych to np.Vaillant lub Junkers.Kotły obu tych firm mają moduł mieszacza Vaillant VR70 a Junkers MM100 Wtedy grzejniki prosto z kotła a podłogówka z zaworem 3D

Albo same grzejniki +Termet

Edytowane przez Kondensat
  • Like 1

Rób samą podłogówkę - będziesz zadowolony, ewentualnie drabinki podpięte pod rozdzielacz od podłogówki.

Kocioł Termet EcoCondens Gold Plus albo Immergas Victrix 12X (ew. 20X) + zasobnik wody 100-120L.

Do kotłów czujka zewnętrzna, do Termeta bylejaki sterownik wł./wył., do Immergasa dedykowany CAR v2.

Ok, rozumiem. Ewentualnie same grzejniki + Immergas Victrix Zeus 26 ErP? Ma modulację od 3 kW.

Może być alternatywnie Termet Ecocondens Integra też ma wbudowany zasobnik 48l jak nie ma miejsca na zasobnik stojący.

Wg.mnie podłączanie drabinek pod rozdzielacz podłogowy to błąd.

Przy samej podłogówce grzejniki drabinkowe elektryczne

Edytowane przez Kondensat