Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe i grzejniki w kamienicy

LeszekGw

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o radę.

Mieszkam w kamienicy z 1936 roku na pierwszym piętrze, jedna strona kamienicy jest nowo ocieplona, zwykłe okna plastikowe z 2 szybami, to chyba tyle w sprawie strat ciepła.

Posiadam piec Beretta CIAO GREEN 25 C.S.I. i chcę podłączyć do niego 5 grzejników i 4 pętle ogrzewania podłogowego, zastanawiam się czy użyć do tego dwóch rozdzielaczy czy jeden do podłogówki a grzejniki podłączyć centralnie pod piec.

Ogrzewanie podłogowe w łazience i w kuchni będzie pod wylewką a pozostałe dwie pętlę będą pod lekkim systemem (mojego autorstwa) link.

Układ mieszkania

2dbseoy.jpg

Przygotowałem sobie miejsce na rozdzielacz który będzie umiejscowiony pod piecem ale dostęp do niego będzie od strony kuchni, dlatego też rozmiar ma znaczenie bo wymiar drzwiczek to 65x45 cm.

2qbht3p.jpg zwx8ax.jpg

Jak byście to wykonali na moim miejscu? Jakie materiały byście użyli? W razie czego proszę o wskazanie konkretnych produktów.

Nie chciałbym podjąć złych decyzji dlatego liczę na podpowiedzi fachowców. Mam nadzieje że informację zawarte w temacie są wystarczające do udzielenia mi odpowiedzi.

Pozdrawiam