Myśliwiec 24.02.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Witam. Zamierzam ocieplić u sobie poddasze, które w przyszłości będzie użytkowe, ale na kilka najbliższych lat nie mam zamiaru, lecz chciałem ocieplić poddasze ze względu na to,że ciepło z parteru, które będę ogrzewał, nie chciałbym aby przenikało wyżej. Chciałem nadmienić,że strop odzielający parter z poddaszem mam ocieplony. Problem w tym, że dom jest poniemiecki, dachówka została przekładana 10 lat temu na porządnej zaprawie, dachówki są całe, w dobrym stanie i dach jest szczelny, problem tkwi w braku jakiejkolwiek membrany. Po prostu na łaty od razu została położona dachówka. Ktoś ma pomysł jak to ocieplić ? Dach zamierzam wymienić dopiero za kilka lat, wiec pytanie sie nasuwa czy jest sens teraz ocieplać poddasze ? Może lepiej przez 4-5 lat płacić więcej za opał i dopiero porządnie docieplić strych przy wymianie dachu ? Dodam, że do wymiany dachu i tak nie zamierzam korzystac z poddasza. Po prostu pomyślałem, że gdy ocieplę już to poddasze, to zachowam więcej ciepła na parterze. Ktoś ma jakiś pomysł ? Pozdrawiam !. W załączniku jest zdjęcie jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 27.02.2019 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Membranę możesz dać do spodu pasami, a boki przybić listewkami. Jak położysz wełnę, to lepiej ją zakryj. Czyli minimum folia, a najlepiej na to płyty kg zaraz przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 27.02.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Może lepiej przez 4-5 lat płacić więcej za opał i dopiero porządnie docieplić strych przy wymianie dachu ma sens to co piszesz. jeśli nie korzystasz z poddasza to lepiej tymczasowo ocieplić strop, rozkładając coś co spełni funkcję izolacji cieplnej. a do krokwi możesz przypiąć wiatroizolację - jest proste i tanie a sporo pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 27.02.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Widzę ślady bytności lokatorów w konstrukcji dachu. Trzeba sprawdzić czy ich tam nie ma. Prawie na 100% będą chyba, że były wypraszane jakimś preparatem. Trzeba się zastanowić czy za kilka lat nie trzeba będzie zmienić całej konstrukcji dachu lub ją porządnie odrobaczyć, przy okazji wymiany poszycia dachu. Ewentualnie teraz wykonaj docieplenie stropu przez położenie wełny i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliwiec 28.02.2019 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Rozważam docieplenie poddasza teraz, tylko właśnie nie wiem czy jest sens, za kilka lat i tak muszę wymienić poszycie dachu. Więc póki co jestem w kropce. A czy układanie membrany między krokwiami jest skuteczne ? A o lokatorów to masz na myśli korniki tak ? Wiem, że kilka lat temu były krokwie konserwowane drewnosolem lub czymś podobnym, idąc dalej to jak stwierdzic, że kornik dalej został ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.03.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Ten lokator to prawdopodobnie spuszczel. Oceń na ile osłabił on konstrukcję dachu. Siekierka i ciupiemy. Czy jest żywy lokator można poznać po trocinach, które wypadają z otworków lub posłuchać jak będzie cieplej, przykładając ucho do belek. Jak był kilkadziesiąt lat to w niektórych miejscach z belek może niewiele zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliwiec 01.03.2019 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Po dokładnych oględzinach stwierdzam, że lokator kiedyś był, ale w chwili obecnej brak. Dodam, że belki były konserwowane też jakimś preparatem owadobójczym. Tak na marginesie to krokwie są z 1890 roku, solidne poniemieckie, jeszcze mają w sobie pełno żywicy. Dla pewności najlepiej będzie zaprosić dekarza na oględziny. Temat ocieplenia póki co dalej w toku, bo wydawanie kasy na 30cm wełny pod stare dachówki chyba nie jest dobrym pomysłem. Więc wolę przez 5 lat wydawac więcej na opał. Tym bardziej, że użytkować będę na razie parter, a poddasze to jeszcze daleka droga. Dziękuję wszystkim za pomoc, jeśli ktoś ma jeszcze jakies sugestie to chętnie przeczytam. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.03.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Po co pieprzyć z wełną i z membraną... podaję pod rozwagę folię refleksyjną Aluthermo. Folię wystarczy zszywaczem do krokwi. Folia ma dość wysoki współczynnik oporu ciepła R=5,70 m2 K/W https://allegro.pl/oferta/aluthermo-quattro-folia-refleksyjna-m-7384035584 Edytowane 1 Marca 2019 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.03.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Przyznam, że nie myślałem o ocieplaniu dachu, ale rozwinięciu na stropie z 20 cm wełny jako dodatkowe ocieplenie. Piszesz, że strop masz ocieplony. Potem wełnę można zwinąć, no może nie tak łatwo, ale się da i wykorzystać ja do ocieplenia dachu jak wymienisz poszycie wykonując przy tej okazji prawidłowo membranę paro przepuszczalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliwiec 01.03.2019 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Tak. Strop jest ocieplony. Właśnie myślałem nad tym, żeby rozwinąć jakaś folie na podłodze w poddaszu (żeby wełna się nie zabrudziła), i na to właśnie rozłożyć wełnę na całej powierzchni poddasza. Potem gdy bede wymieniał poszycie dachowe, to wełna pójdzie między krokwie. Ma to sens ? Na marginesie dach był przekładany 10 lat temu, jest w 100% szczelny. Jeszcze jest opcja tej membrany między krokwiami, ale nie wiem czy to ma sens teraz. Lepiej chyba poczekać do remontu dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 02.03.2019 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Według mnie, teraz zakładanie membrany jest bez sensu. Nic nie da a będzie wykonana nie do końca poprawnie. Jak zmienisz poszycie na blachę to występuje zjawisko skraplania się pary wodnej pod blachą. Woda będzie kapać na nieosłonięte krokwie. Może to niewielki problem ale jest. Przy zmianie poszycia dachu zrobisz wszystko jak trzeba. Robiąc membranę teraz, narazisz ją na uszkodzenie podczas wymiany poszycia i tak trzeba będzie ją w efekcie zmienić. Szkoda czasu pieniędzy i machorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliwiec 02.03.2019 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Dzięki wielkie za pomoc. To teraz pytanie czy ocieplać bez membrany i ryzykowac, czy po prostu na podłodze rozłożę wełnę, żeby ciepło nie uciekało wyżej. Kolega wyżej zaproponował te płyty aluthermo. Ma to jakiś sens w moim przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.03.2019 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Dzięki wielkie za pomoc. To teraz pytanie czy ocieplać bez membrany i ryzykowac, czy po prostu na podłodze rozłożę wełnę, żeby ciepło nie uciekało wyżej. Kolega wyżej zaproponował te płyty aluthermo. Ma to jakiś sens w moim przypadku ? Według mnie, nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.03.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Generalnie jeżeli szukasz półśrodka to rozwiązanie z pasami membrany jest rozwiązaniem. Wówczas w przypadku nieszczelności dachu osłoni Ci wełnę przed wodą ale nie osłoni za to drewnianej konstrukcji dachu a jak wiadomo to drewno nie lubi wody. Jeżeli w przyszlości dach będzie przekładany a nie spieszy Ci się z adaptacją poddasza to najlepszym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie wełny z rolki np. Toprock super https://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super/ rozłożenie jej na stropie a w późniejszym etapie przełożenie między krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 11.03.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Na tymczasowe, BARDZO tymczasowe rozwiązanie wata może być warta rozważenia. Nie liczyłbym jednak, że da się ją zastosować ponownie, do finalnego rozwiązania. Wtedy pianka OK. A wata... cóż... jest kłopot... Pozdrav, SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 25.03.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Dzięki wielkie za pomoc. To teraz pytanie czy ocieplać bez membrany i ryzykowac, czy po prostu na podłodze rozłożę wełnę, żeby ciepło nie uciekało wyżej. Kolega wyżej zaproponował te płyty aluthermo. Ma to jakiś sens w moim przypadku ? Zrób tak jak ci napisał Tomek W. Połóż 20cm wełny na podłodze. To wystarczy aby zabezpieczyć strop przed utratą ciepła. A aluthermo to bzdet nie przedstawiający żadnych wartości w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haluk89 26.03.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Witam. Mam podobny problem, ok. 30-letni - nieremontowany domek, dach to: krokwie, łaty(deska przy desce względnie szczelnie) i blacha na rąbek stojący.Od zakończenia budowy jeden z pokoi na poddaszu stoi niewykończony. Chcę go teraz zaadoptować pod łazienkę a cały dach ocieplić - wykończyć.Jak najlepiej to zrobić? Membranę zakładać tylko od krokwi do krokwi i mocować ją deskami do krokwi czy zakładać łącznie z krokwiami? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 01.04.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Witam. Mam podobny problem, ok. 30-letni - nieremontowany domek, dach to: krokwie, łaty(deska przy desce względnie szczelnie) i blacha na rąbek stojący. Od zakończenia budowy jeden z pokoi na poddaszu stoi niewykończony. Chcę go teraz zaadoptować pod łazienkę a cały dach ocieplić - wykończyć. Jak najlepiej to zrobić? Membranę zakładać tylko od krokwi do krokwi i mocować ją deskami do krokwi czy zakładać łącznie z krokwiami? Z góry dziękuję Jeżeli już to membrana układana Pasami między krokwiami z wywinięciem na krokwie. Nie owijaj krokwi membraną bo drewno "nie lubi" owijania folią i może ci potem więźba gnić. Lepszym rozwiązaniem jest ukłądania membrany pasami z wywinięciem ba boki krokwi i docisnięcie listewką. Musisz jednak wiedzieć że jest to tzw. "półśrodek" bo w przypadku nieszczelności dachu folia osłoni wełnę przed wodą ale nie osłoni drewnianej konstrukcji dachu, a to własnie drewno nie lubi wody , co w konsekwencji może prowadzić do korozji biologicznej. NAjlepszym rozwiązaniem byłoby położyć membranę zgodnie ze sztuką budowlaną na krokwiach. Ale rozumiem że na ta chwilę pewnie takiej możliwości nie ma Jako ocieplenie polecałbym rozważyć hydrofobizowaną wełnę Toprock Super która w procesie produkcyjnym została zabezpieczona przed wilgocią. https://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts