rafalowy 25.02.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Cześć, miałem nie zakładać dziennika, ale po dłuższym zastanowieniu (dużo czytam na forum muratora innych dzienników) stwierdziłem, że warto go założyć. Przeglądając inne dzienniki, wiele się dowiedziałem oraz poradziłem. Teraz zakładam go Ja i to Ja potrzebuję od was dużo wskazówek i porad na temat budowy domu Działeczka już była, więc wystarczyło wybrać projekt. Łatwo nie było, ale wspólnymi siłami z żoną doszliśmy do porozumienia - to musi być parterówka! Miała być z płaskim dachem, ale te cholerne warunki zabudowy Nie lubimy schodów, dużych domów i przestrzeni. Celowaliśmy w 100 m2. Ucelowaliśmy w 111 m2 Wybór padł na projekt Archonu: " Dom pod Jarząbem 8n ". Idealny układ, wielkość pomieszczeń oraz ma wszystko to co chcieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalowy 26.02.2019 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Aktualny stan: Czekamy za oknami. Pod koniec marca spodziewamy się montażu. Wybraliśmy Gealan S9000. Czy było warto - to się okaże. Doradca bardzo je polecał, więc trzeba było mu zaufać Okna będą w duokolorze. Zewnątrz winchester (oprócz tego obok drzwi wejściowych - antracyt tak samo jak drzwi) a wewnątrz dąb bielony (sheffield oak czy jakoś tak). Przyłącze gazu planowane na 19 marca. Chcę, żeby poprowadzili gaz aż do domu. Wewnętrzną instalację gazową wykona spec od hydrauliki. Pytanie tylko czy jak mam gotowy projekt instalacji wewnętrznej gazowej i chcę zmienić położenie kotła oraz kuchenki gazowej w kuchni to czy potrzebny jest nowy projekt? Dzwoniłem do gazowni i powiedzieli mi, że nie sprawdzają instalacji wewnętrznej, bo nie mają na to czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalowy 28.02.2019 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Dzisiaj zostałem oświecony i Pan z gazowni powiedział, że nie mamy pozwolenia na budowę instalacji gazowej wewnętrznej - czego Ja jeszcze nie wiem? Znaleźliśmy na szybko jakiegoś speca od projektów i ogarnie to w miarę szybko (miesiąc czasu). Rozstrzał cenowy projektów jest spory. Warto poszukać, bo niekiedy cena jest x2. A po co przepłacać? W to miejsce jest już np. bateria umywalki Temperatury dodatnie, więc warto coś zrobić w środku. Trzeba lekko wyrównać chudziaka, bo przy zalewaniu stropu skapnęło kilka baboli betonu a przy układaniu styropianu znacznie ułatwi pracę równe podłoże I tak się zastanawiam nad papą tam gdzie jest zakład, bo papa jest grubości 4,5 mm a tam gdzie jest zakładka jest już 9. Czy przy układaniu styropianu nie będzie problemu? Czy może lepiej jest podciąć trochę styropian? Jak wy to zrobiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts