Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termet Ecocondens Integra+ SIM 2Z

AnonimowyAlkoholik

Recommended Posts

Witam,

mam zamiar kupić domek, ok. 120 m2, deweloper proponuje do wyboru ogrzewanie 100% grzejnikowe lub mieszane- parter w podłogówce a poddasze jako grzejnikowe. Druga połówka zamarzyła sobie podłogówkę, więc... Z tego co wiem aby to dobrze działało niezbędny jest moduł wielostrefowy, w przypadku Termeta byłby to SIM 2Z. Występuje on w dwóch wariantach- z zaworem 3D termostatycznym lub elektrycznym. Który w tej sytuacji będzie bardziej odpowiedni? Jakie sterowniki pokojowe? Wystarczą dwa, po jednym na strefę? Rozumiem że na podłogówkę przy zastosowaniu SIM jedynie co potrzeba z armatury to belki rozdzielacza, bez dodatkowej pompy i mieszacza, który jest w SIM? W jakiej odległości od pieca powinien być SIM, aby uniknąć taktowania? Kocioł to Termet Ecocondens Integra II Plus.

Jak już pisałem w innym wątku nie polecam kotłów Termet do dwóch obiegów grzewczych.Same kotły Termeta są OK ale nie podoba mi się sterowanie przy pomocy tych modułów strefowych SIM,to trochę taka proteza,nie posiada standardowego zaworu mieszającego z siłownikiem.o ile dobrze kojarzę to ich zawór jest sterowany silnikiem krokowym,pewnie jakoś to będzie działać lepiej lub gorzej.Chociaż swojego czasu w rozmowie z działem technicznym Termeta gościu stwierdził że sprzedali tych SIMów multum,ze wrecz nie mogą nadążyć a ile w tym prawdy)Moduł SIM powinien być zamontowany w miarę blisko kotła,jak go masz to już nic nie potrzebujesz tylko same rozdzielacze z rotametrami do OP+zwykłe rozdzielacze do grzejników.Przeanalizuj koszty z tym SIMem bo trzeba na niego przeznaczyć pewnie z 3tyś.Jeżeli jednak uprzesz się przy tym rozwiązaniu to z zaworem elektrycznym bo rozwiązanie z zaworem termostatycznym sterowanym ręcznie przy kotle kondensacyjnym i sterowaniu pogodowym to porażka.Z pewnością przy rozwiązaniu z Integrą +SIM będziesz miał bardziej "kompaktową" kotłownię=będzie więcej miejsca.Za kasę Termet Integra+SIM kupisz np.kocioł Junkersa Cerapu Smart 5C 14kW+moduł miszacza MM100 + zawód 3D z siłownikiem+pompa -to do OP a grzejniki zasilisz prosto z kotła do tego regulator CW400,całość sterowana pogodowo(czujnik zewnętrzny) Zasobnik np.100l (jak mało osób) z wężownicą spiralną Biawara Quattro.Myślę że koszty powinny być porównywalne.Wybór należy do ciebie) Edytowane przez Kondensat

Niestety, ogranicza mnie miejsce i w grę wchodzi tylko zasobnik wbudowany, więc i kocioł Termet albo Immergas, z tym że zestaw Termet jest o wiele tańszy niż włoski. W schematach Termetu przy zaworze mieszającym sterowanym elektrycznie wyrysowane są dwa czujniki zewnętrzne, jeden do kotła, drugi do SIM- potrzebne są oba czy będzie działać na jednym? Z tego co rozumiem ten drugi będzie regulował KG dla podłogówki zależnie od temperatury zewnętrznej, jednak większość osób ma mieszacz ustawiony temperaturowo "na sztywno", nie majta termostatem kilka razy na dzień i taki układ też działa. Rozumiem że wystarczą dwa regulatory pokojowe, jakieś najprostsze on/off np. ST-292 czy raczej iść w rozbudowaną automatykę i dać Easy Remote? Piec jest w stanie obsłużyć dwa regulatory podłączone po Open-Therm lub kombinację jeden Open-Therm a drugi On/Off?