Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka w całym domu?

s---r

Recommended Posts

120m3/h to na lato. Ja mam 180.

Mam więcej. :D Zresztą to nie jest dobra wilgotność. No i jaki jeszcze masz mierniki i ile lat. Wiesz jak są zbudowane te mierniki wilgotności? Jaki nawilżacz proponujesz?

Nie mam wzorcowanego miernika wilgotnosci, jezeli chodzi o jego budowę to pomimo ze jestem metrologiem z wykształcenia, to nie czuje potrzeby rozbierania stacji meteo w ktorej jest wbudowany ten miernik aby sprawdzic za pomocą jakiego czujnika i jakiego ukladu są przetwarzane wyniki. Wiem ze pomiar jest obarczony błedem czy takim jaki podaje producent nie wiem, nie mam jak sprawdzic bo nie dysponuje przyrządem wzorcowym. Czy to ma jakies znaczenie?, chodzi o rząd wielkosci. Jezeli chodzi o nawilzacz to syn uzywa nawilazacza ultradzwiekowego niestety nie znam modelu i producenta. Moze nie ma cudownych efektów ale przy tej cenie zakupu jakosc jest wystarczająca.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam aktualnie 33%,bywały dni ze było 27%, masz nizej?, jezeli tak to pozostaje zmniejszyc obroty i zastosowac nawilzacz. Wiem ze jest zimą problem z niską wilgotnoscia.

Jakim cudem?

Tyle mam przy naprawdę sporych mrozach ale wtedy to już dyskomfort jak djabli.

Teraz idze jakieś 100m3 latem 300-500m3/h.Może minimalny bieg byłby za duży na zimę ale stosuje dość mocną filtracje i jest ok

Nie mam wzorcowanego miernika wilgotnosci, jezeli chodzi o jego budowę to pomimo ze jestem metrologiem z wykształcenia, to nie czuje potrzeby rozbierania stacji meteo w ktorej jest wbudowany ten miernik aby sprawdzic za pomocą jakiego czujnika i jakiego ukladu są przetwarzane wyniki. Wiem ze pomiar jest obarczony błedem czy takim jaki podaje producent nie wiem, nie mam jak sprawdzic bo nie dysponuje przyrządem wzorcowym. Czy to ma jakies znaczenie?, chodzi o rząd wielkosci. Jezeli chodzi o nawilzacz to syn uzywa nawilazacza ultradzwiekowego niestety nie znam modelu i producenta. Moze nie ma cudownych efektów ale przy tej cenie zakupu jakosc jest wystarczająca.

Nie chodzi o meteorologie. To są inne dziedziny nauk. No widzisz ja nie muszę używać żadnych nawilżaczy, a mam problemy z oczami, więc dla mnie suche powietrze to masakra.

Nie chodzi o meteorologie. To są inne dziedziny nauk. No widzisz ja nie muszę używać żadnych nawilżaczy, a mam problemy z oczami, więc dla mnie suche powietrze to masakra.

Pytałes o typ miernika to odpowiedziałem jak moglem, zdziwiłem sie bo co to ma do rzeczy. Jak jest wiecej niz 40% to nawilzacze sa zbedne chyba ze szczegolnych przypadkach.

Jakim cudem?

Teraz idze jakieś 100m3 latem 300-500m3/h.Może minimalny bieg byłby za duży na zimę ale stosuje dość mocną filtracje i jest ok

O cudach wiesz mało. Jest dyskomfort, ale nie zawsze sie ma to co sie chce.

No to w czym przeszkadza reku o wydajnosci maks 300m3/h ?

Teraz u mnie chodzi na min. Nie potrzeba więcej. Jestem wrażliwy:cry:. :lol:

Jakim cudem?

Po co aż tyle latem? Latem to się klimy używa.

Teraz u mnie chodzi na min. Nie potrzeba więcej. Jestem wrażliwy:cry:. :lol:

.

Ile to min i dla ilu osób ? ?

Ja mam reku o wydajnosci maks 260m3/h i zima dziala na 35%, z obnizniem do 27%, jak nikogo nie ma w domu (8-15)

Raz na mierniku widzialem 38%, z reguły powyzej 40.

Jakbym miał reku "300" to pracowalby tak samo.

Edytowane przez fotohobby

chciałbym mieć kiedyś więcej niż 35% wilgotności zimą w domu.

Odkąd mam WM zimą srednie wartosci to 30-32%. Zjeżdzałem z wydajnoscia od 120 do nawet 90m3/h (4 osoby w domu) Nic to nie poprawia.

sytuacje poprawia tylko przyjście wiosny.

Może gdybym suszył pranie w domu to byłoby lepiej ale niestety mam suszarke elektryczną.

Wilgotność a własciwie jej brak to największa i chyba jedyna wada WM.

Jakim cudem?

500m3 na godzine? jaki ty masz reku, albo ile ci zużywa energi... :)

Jesli reku nie jest w pełni regulowany (moc na każdym biegu) to nie warto kupować za dużego , bo nie zejdziesz z wydajnością. A czasem się przydaje z tego co widzę, smog, zima... Reku tez w jakimś przedziale uzyskuje największą sprawnośc. Warto się wstrzelić.

Edytowane przez pandzik

500m3 na godzine? jaki ty masz reku, albo ile ci zużywa energi... :)

Jesli reku nie jest w pełni regulowany (moc na każdym biegu) to nie warto kupować za dużego , bo nie zejdziesz z wydajnością. A czasem się przydaje z tego co widzę, smog, zima... Reku tez w jakimś przedziale uzyskuje największą sprawnośc. Warto się wstrzelić.

DIY płynna regulacja

Nawiewny na pełnej rurze y bierze 116W wyciągowy 48Wtrochę różnice w mocy rekompensuje inny poziom filtracji i GGWC ale latem jest nadciśnienie.

Zimą na minimum nie pamiętam ale jakieś grosze wychodzą . Pompka od GGWC zimą 5W latem coś koło 40W

Zużycie prądu latem niema aż takiego znaczenia bo prądu ze słońca dużo a jak już dzień się kończy to zaraz tania taryfa wchodzi.

Ile to min i dla ilu osób ? ?

Ja mam reku o wydajnosci maks 260m3/h i zima dziala na 35%, z obnizniem do 27%, jak nikogo nie ma w domu (8-15)

Raz na mierniku widzialem 38%, z reguły powyzej 40.

Jakbym miał reku "300" to pracowalby tak samo.

Tobie by tak samo działał ale nie tak samo jak mój. Miałbym jeszcze pewnie gorzej niż ma asolt. Poza tym gratuluje, bo mieć w domu min 38% w zimie to sukces z takim dużym reku to sukces. No, albo masz "fajne" mierniki.

chciałbym mieć kiedyś więcej niż 35% wilgotności zimą w domu.

Odkąd mam WM zimą srednie wartosci to 30-32%. Zjeżdzałem z wydajnoscia od 120 do nawet 90m3/h (4 osoby w domu) Nic to nie poprawia.

sytuacje poprawia tylko przyjście wiosny.

Może gdybym suszył pranie w domu to byłoby lepiej ale niestety mam suszarke elektryczną.

Wilgotność a własciwie jej brak to największa i chyba jedyna wada WM.

No tak niestety jest i to szczególnie przy za dużym reku.

Jak wentylujesz dom znacznie powyżej obowiązującej normy to czemu się dziwić?

Ty Franek "mesjaszu" ile Ty masz? Jakie reku? Jaka to norma?

Tobie by tak samo działał ale nie tak samo jak mój. Miałbym jeszcze pewnie gorzej niż ma asolt. Poza tym gratuluje, bo mieć w domu min 38% w zimie to sukces z takim dużym reku to sukces. No, albo masz "fajne" mierniki.

O czym Ty piszesz ? Jaki duzy reku ?

Jak ja moge obroty na 10% ustawić.

15% z 260m3/h

Miernik przeszedł test solny, a najlepszym miernikiem jest moje gardło i spojówki.

Kiedyś mieszkalem w 3 osoby w dużym i nieszczelnym domu i do był dramat, jesli chodzi o wilgotność.

Edytowane przez fotohobby

O czym Ty piszesz ? Jaki duzy reku ?

Jak ja moge obroty na 10% ustawić.

15% z 260m3/h

Miernik przeszedł test solny, a najlepszym miernikiem jest moje gardło i spojówki.

Kiedyś mieszkalem w 3 osoby w dużym i nieszczelnym domu i do był dramat, jesli chodzi o wilgotność.

No bo skoro Franek napisał, że

Jak wentylujesz dom znacznie powyżej obowiązującej normy to czemu się dziwić?

to taki wniosek. ale to nie do Ciebie.

Skoro taki miernik to masz super wilgotność. Gratulacje.