Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak po??czy? dwie dzia?ki?

Konstanty

Recommended Posts

Witam!

W planie mam zakup 2 działek przylegajacych do siebie,każda po 400m2.Każda posiada osobną ksiegę wieczystą .Są to działki rekreacyjne

nad jeziorem.Chciałbym, do budowy domku letniskowego-całorocznego ,

wykorzystać powierzchnie obu działek.Mam pytanie:czy jest to dobry pomysł i co muszę zrobić aby wszystko było zgodnie z literą prawa?

Co ,gdzie i jak załatwiać?Ile i co kosztuje?Czy już u notariusza dokonać jakiś wpisów?

Proszę o wszelkie informacje.Z góry: Wielkie Dzięki.

Pozdrawiam.

Zapisy w planie zagospodarowania lub ich brak w zasadzie nie powinny blokować łączenia działek, co innego przy dzieleniu. W sytuacji gdy jesteś właścicielem dwóch przyległych działek w dalszym ciągu nie możesz budować gdzie chcesz. Każda z działek rządzi się własnymi prawami.

Samo połączenie działek gdy już masz je obie, jest niezbyt czaso- i finansowochłonne. Koszty to plan połączenia robiony u geodety (ok. 1000PLN) i kilka drobnych opłat w urzedzie. Trwa to około 2-3 tygodni.

Wszystko zależy od tego, czy jest opracowany plan zagospodarowania (sprawdź i napisz) przestrzennego tego terenu i w ktorym miejscu chcesz postawić domek, na środku obu działek czy tylko na jednej. Może nie potrzeba nic robić. Napisz więcej szczegółów.

Ze wzgledu na to,że jedna z działek(tam gdzie są media)ma tylko 12.5m

szerokości a szerokść domku,który chcę wybudować,wraz z wiatą i tarasem bocznym wynosi ok.9m to chyba muszę przeniesć budowe na drugą działkę.Innego wyjścia chyba nie ma .Co o tym myślisz?

Wyszedłem z założenia,że mimo, że działka obok będzie również moja,to

obowiązują mnie ograniczenia związane z zachowaniem odległości do granicy działki sąsiedniej.Nie wiem czy słusznie.Tym bardziej,że działki

ogrodzone są jednym ogrodzeniem.Inna sprawa czy obecny właściciel

mógł to ogrodzić?W tej chwili nie ma nowego planu zagospodarowania przestrzennego.W starym obie działki przeznaczone były pod rekreacje.

Obecnie wg.danych z ewidencji gruntów i budynków działki mają oznaczenie Bi chociaż sa niezabudowane.Na jednej stał domek letniskowy

ale się spalił jakis czas temu.Sprzedający cos mówił,że zmieni oznaczenie działek na Bp.

I tak to wygłąda.

Zapisy w planie zagospodarowania lub ich brak w zasadzie nie powinny blokować łączenia działek, co innego przy dzieleniu. W sytuacji gdy jesteś właścicielem dwóch przyległych działek w dalszym ciągu nie możesz budować gdzie chcesz. Każda z działek rządzi się własnymi prawami.

Samo połączenie działek gdy już masz je obie, jest niezbyt czaso- i finansowochłonne. Koszty to plan połączenia robiony u geodety (ok. 1000PLN) i kilka drobnych opłat w urzedzie. Trwa to około 2-3 tygodni.

Z tego co mówisz, każda działka rządzi sie własnymi prawami,wynika,że

będę musiał je scalić?Dobrze zrozumiałem?Czy jest jakaś inna interpretacja.Podpowiedz.

Działki są tylko numerem geodezyjnym na mapie i tyle. Nie musisz ich scalać. O tym jak i czym ma być zabudowany Twój teren, niezależnie od tego czy składa się z jednej działki geodezyjne czy z piętnastu, jest plan zagospodarowania. Jeśli planu nie ma urząd wszczyna postępowanie administracyjne na Twój wniosek w celu wydania warunków zabudowy zgodnie z Twoim wnioskiem (jesli nie jest sprzeczny z prawem).

Moim zdaniem zaden urząd nie pozwoli na budowanie jednego budynku (nie bliźniaka) na dwóch działkach. Przychodzi mi do głowy co najmniej kilka sytuacji, w których pojawiłyby się problemy: jedna nieruchomość może być związana tylko z jedną działką o konkretnym numerze, jak ustalić jaki numer miałby mieć dom, ustalenie hipotek przy kredycie, i ewentualna egzekucja, sprzedaż działki z połową domu, itp.

Moim zdaniem to nie przejdzie.

Moim zdaniem zaden urząd nie pozwoli na budowanie jednego budynku (nie bliźniaka) na dwóch działkach. Przychodzi mi do głowy co najmniej kilka sytuacji, w których pojawiłyby się problemy: jedna nieruchomość może być związana tylko z jedną działką o konkretnym numerze, jak ustalić jaki numer miałby mieć dom, ustalenie hipotek przy kredycie, i ewentualna egzekucja, sprzedaż działki z połową domu, itp.

Moim zdaniem to nie przejdzie.

To są dwie działki ale rekreacyjne.To cos zmienia?Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?

Kon111, nie mąć ludziom w głowach.

Nie wiem jak Ty, ale ja procedurę podziału i ponownego łączenia prawie w całości przeszedłem osobiście. Wydział Architektury w Urzędzie Miasta autorytatywnie stwierdził, że mimo to, że mam dwie sąsiadujące działki jeśli chce wybudować dom to albo na jednej albo na drugiej z zachowaniem odległości od granicy 4m z każdej strony - lub stycznie jesli będzie to zabudowa bliźniacza.

Wszystko dotyczy działek budowlanych, a nie rekreacyjnych - z tymi nie wiem jak jest.

Co więc nazywasz mąceniem???

Kon111, bo widać taki był obowiązujący plan zagospodarowania na Twoim terenie. U Konstantego nie ma planu. Dziwi mnie tylko, dlaczego nie pytacie o podstawę prawną. Jeśli urzędnik coś Ci nakazuje, musi podać przepis z którego wywodzi swoje prawo a Twój obowiązek. Na mnie też usiłowano wymusić różne postępowanie, kiedy zażądałam podania przepisu, w którym jest napisane, że inaczej być nie może, że jestem zobowiązana zrobić właśnie tak, jak życzy sobie urząd, nagle okazywało się ,że konieczności nie ma, bo nie ma takiego przepisu. Urzędnik po prostu był nadgorliwy.

Niczego nie trzeba scalać, tym bardziej, że działki mają takie samo oznaczenie i przeznaczenie.

Zmiana oznaczenia z Bi na Bp oznaczać będzie zmiany w opłatach od nieruchomości - raczej na niższe - opłaty lokalne ustala Rada Gminy - trzeba pytać w wydziale finansowym w gminie.

"PYRKA" MA RACJĘ - PYTAĆ O PODSTAWĘ PRAWNĄ - najlepiej od razu pisemnie :o