Lucky_Mike 26.02.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Witam wszystkich!To mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość. Znalazłem się w kropce i potrzebuje porady!! A wiec tak:Dom parterowy 150m2 + garaz 35m2 bez użytkowego poddasza(jedynie stryczek na walizki)Krokwie/jętki umieszczone dość wysoko bo na 330cm. Sufity podwieszane na wysokości 260cm. Konstrukcja została już powieszona (hacki co 40 cm wzdluż 60 cm w szerz) - konstrukcja zrobiona juz (tzn przed izolacja) po to aby pociągnąć rekuperacje po niej. Rurki z rekuperacji juz gotowe i jest ich dosc sporo. Rekuperator bedzie stal w pralni/kotlowni. W zasadzie rur z reku jest tyle ze w kotlowni 12m2 na suficie ledwo widac przeswity. I teraz moj problem:Chcialem dac 30 izolacji 2x po 15cm na mijanke/zakladke. Isover super mata 0,033 ALE problem jest taki ze boje sie ze wykonawca nie poradzi sobie z ta izolacje i to nie z jego winy a dlatego bo:- nie moge przyczepic izolacji do krokwi gdyz sa za wysoko. - izolacja musi byc polozona na juz wykonanym stelazu oraz rurkach z rekuperacji - strasznie duzo ciecia, zabawy, wpychania itd. - uwazam ze bedzie zbyt duzo dziur... . Opcje:Przykrecic kartongipsy i od gory umiescic 35cm granulatu celulozowego (0,038) lub całość zapianować. Bardzo prosze o Waszą pomoc, porady itd.Z góry serdecznie dziękuję!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.02.2019 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 to nie z jego winy a dlatego bo: - nie moge przyczepic izolacji do krokwi gdyz sa za wysoko. ojej, to jakiś dramat. Drabina- słyszałeś o takim czymś? Pomaga jak coś jest wysoko. Albo rusztowanie, albo podnośnik nożycowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 A tak na marginesie z czego masz strop? bo trochę nie kumam...Rozumiem że dach krokwie i jętki a potem co? Żadnego stropu? Ja będę miał wiązary, poniżej puszcze wszystkie rury i karton gips, powyżej folia i coś tam zasypane chyba celuloza do wysokości belek stropowych, na to jeszcze wełna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky_Mike 26.02.2019 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Chodzi o to ze nie chce klaść izolacji wyzej jak 270 (skoro sufity podwieszane mam na 260) Dlatego wełny nie moge umiescic między krokwie bo sa za wysoko na 330. A stropu hmm tak jakby nie ma. Sa krokwie co 40cm i tyle i od krokwi w dol leca haki a na hakach konstrukcja i na nich kartongipsy... . I teraz boje sie o ta welne bo po co ja klasc skoro beda liczne cięcia/dziury itd. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky_Mike 26.02.2019 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Przepraszam chodzi o jętki, nie o krokwie. Jętki sa puszczone na 330cm wysokosc w odstepie co 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 (edytowane) Czyli chyba trochę przedobrzyłeś, albo chciałeś oszczędzić ...Jakiekolwiek światło z sufitu potrzebuje paru centów miejsca, bo temperatura i tym podobne, pomiędzy płytą KG a izolacją paroizolacyjną powinno też być kilka centów, ja nie jestem fachowcem ale wychodzi na to że Ty możesz położyć izolację tylko na KG, ale zajrzyj w projekt bo tam powinno być co i jak...Chyba że masz izolację w krokwiach według projektu, a tutaj szukasz jakby to zrobić inaczej..., tylko nie widziałem jeszcze izolacji bezpośredni na KG>> Edytowane 26 Lutego 2019 przez janiszelk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Sorki za literówki i powtarzanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 26.02.2019 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ja daję granulat celulozy. Finansowo może trochę drożej ale jak pomyślę układać tą wełne to mi się słabo robi. Dostałem już wycenę na kilku producentów i tragedii nie ma. Celulozą będzie wdmuchiwania od góry bezpośrednio na płyty gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky_Mike 26.02.2019 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Bardzo dziekuje za odpowiedzi!! Jezeli chodzi o cene to bez znaczenia ma byc dobrze na tym nie oszczedzam. Izolacja super mata 30cm - 10.000(Robocizna jeszcze nie wiem dokladnie)Granulat 35cm - 10.000 - na gotowo. Tutaj kilka zdjec, porobie jutro jeszcze jakies lepsze... : https://zapodaj.net/bd25a74a986d6.jpg.html https://zapodaj.net/4c44807a8b00d.jpg.html https://zapodaj.net/96abb833bb061.jpg.html https://zapodaj.net/83b5360e2fbf9.jpg.html https://zapodaj.net/9b1b5596bcb0a.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ja daję granulat celulozy. Finansowo może trochę drożej ale jak pomyślę układać tą wełne to mi się słabo robi. Dostałem już wycenę na kilku producentów i tragedii nie ma. Celulozą będzie wdmuchiwania od góry bezpośrednio na płyty gk. Oczywiście że tak można,( pomijając oswietlenie, albo trzeba by jakieś budki robić dla halogenów, możliwe że teraz na żarówkach ledowych może leżeć wełna lub coś innego...nie wiem nie powiem nie znam się ...A gdzie masz paroizolację? Powinna byc pod wełną, albo innym nośnikiem ocieplenia...Moim zdaniem jak chcesz mieć tak nisko izolację to powinieneś zrobić dodatkowy ruszt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky_Mike 27.02.2019 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Welne chcialem umiescic 10cm nad KG. Folia dopiero bedzie zakladana... . Moje pytanie czy robic wełne, granulat czy moze pianka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 27.02.2019 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Welne chcialem umiescic 10cm nad KG. Folia dopiero bedzie zakladana... . Moje pytanie czy robic wełne, granulat czy moze pianka...? No ja rozumiem że 10 centów nad, ale pomyśl ona na czymś musi leżeć, ja nie wiem jak to rozwiązać, może nie powinienem sie wypowiadać bo raczej nie mogę Ci doradzić ...Ja mam wiązary, na dole folia i potem dopiero druty i sufit podwieszany, mam tam jakieś 15 centów, ( tam idą rury) nad folią myslałem o wełnie, ale łatwiej wrzucic celuloże, a dopiero na belkami wełna...Trochę cieżko Ci będzie to teraz jakos porządnie zaizolować, chyba że izolacje wrzucisz w krokwie, tylko wtedy będziesz ja miał sporo wyżej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky_Mike 27.02.2019 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 No pomysl jest taki aby zamontowac plyty KG, folie i od góry na plyty KG nasypać 35cm granulatu. Tylko pytanie jak ten granulat sie sprawdza, czy jest to dobre rozwiązanie. Czy ten granulat sie gdzie nie ulatnia, nie pyli, nie lata pi calym strychu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 27.02.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Nie znam się ale chyba mogłeś zrobić ruszt krzyżowy,dwupoziomowy. Raz, że te wieszaki dosyć długie, dwa że pomieszczenia nie małe. Na pewno gdybyś chciał sypać granulat ruszt dwupoziomowy byłby lepsxy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky_Mike 27.02.2019 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Mozliwe... Dzieki za odpowiedz ale nie ratuje mnie niestety informacja ze moglem to inaczej zrobic. Potrzebuje bardziej fachowej porady co teraz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky_Mike 28.02.2019 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Po romowie z paroma wykonawcami doszliśmy do wniosku ze najlepiej bedzie od gory to wszystko zapianowac (30cm) na plyty GK. dobre w tym wszystkim jest to ze piana nie bedzie miala stycznosci z jętkami gdyż wysokosci miedzy plytami GK a jętkami to ok. 70 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky_Mike 02.03.2019 00:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Ale lipne to forum. 0 jakiejkolwiek wiedzy i doradzenia.0 jakiejkolwiek fachowej porady. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 16.04.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Jeżeli rozważasz nadmuch wełny to polecam również GRANROCK SUPER ze skalnej wełny mineralnej. Przy usypywaniu granulatu z wełny będziesz miał łatwiejszy dostep do rur rekuperacji w przyszłości. Nie będzie wycinania izolacji jak w przypadku natrysku. Poniżej przesyłam link do produktu : https://www.rockwool.pl/produkty/granrock-super A tutaj masz tez film Łukasza budowlańca który pokazuje sposób wykonania izolacji własnie tym granulatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts