Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

71m2 do poprawy

Ellpii

Recommended Posts

Hej,

przychodzę do Was z prośbą o pomoc w przearanżowaniu układu mieszkania w stanie deweloperskim.

Mieszkanie ma 71m2 i będzie w nim mieszkać rodzina 2+2.

Obecny układ ma jedną wadę - za mały aneks kuchenny (zbyt mała liczba szafek kuchennych i blatu roboczego).

7d5acbbf5890fbf8gen.png

Czy macie pomysł co z tym zrobić?

Sama wymyśliłam taki układ, ale tracę wówczas drugą łazienkę, z której chciałam zrobić garderobę/schowek

9639cf5e2822f807gen.png

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

Projekt oryginalny.jpg

Po zmianach.jpg

Edytowane przez Ellpii

Ile osób bedzie mieszkało? Rezygnacja z 2 łazienki to błąd ze względów funkcjonalnych i rynkowych. Mieszkanie straci na wartości. Zastanów sie najpierw co będziesz przechowywac w kuchni ? Czy duzo gotujesz i co ? Ja będę zmienjszał ilośc szafek w kuchni bo wywaliłem samochód zbytecznych naczyń które co prawda były piekne ale nigdy nie uzyte. Pomyśl że część zastawy stołowej możesz przechować w safce w salonie , niedaleko aby je wykorzytać. Popatrz na zabudowy IKEA tam masz szafki pod sam sufit i dodatkowo możesz wziąc najgłębsze jakie są ja mam chyba takie 63 cm i górne też są dosyć głebokie. Może się okazac że się pomieścisz bez rujnacji. Ewentualnie zburzyłbym ten kawałek scianki pomiedzy salonem a przedpokojem i przedłużył ściankę kuchni od przedpokoju przy lodówce. Powstanie palowna nisza i obrócisz lodówkę o 90 st nie bedzie widoczna z salonu. i zyskasz narożną szafkę pakowną góra dół

Dziękuję za komentarz :)

To mieszkanie dla małżeństwa z dwójką małych chłopców: 4 i 2 lata. Mieszkanie docelowe (przynajmniej na najbliższe 20lat).

Dużo gotujemy i używamy sprzętów specjalnych typu piec do pizzy czy robot kuchenny.

4 lata temu wprowadziliśmy się do mieszkania w standardzie deweloperskim i tam mamy 5m dolnych szafek kuchennych i 2,5m górnych i nie odczuwamy, że to za dużo. Ok, blatu roboczego możemy mieć mniej niż obecne 3,5m i 1m szafek mniej chyba tez bedzie ok, ale na pewno ta ilość zaplanowana przez dewelopera będzie dla niewystarczająca.

„Ewentualnie zburzyłbym ten kawałek scianki pomiedzy salonem a przedpokojem i przedłużył ściankę kuchni od przedpokoju przy lodówce.” – czy mógłbyś mi to nakreślić na rzucie?

• 1 month później...