baniol271 27.02.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Dzień dobry, Zabieram się do położenia podłogi na legarach. Trochę postudiowałem temat i niżej opiszę metodę jaką mam zamiar wykonać podłogę, tym samym proszę o opinie czy wybrana technika jest odpowiednia. Pomieszczenie to kuchnia i przedpokój w starej kamienicy na czwartej kondygnacji. Powierzchnia 22 m. 1. rozłożenie folii paroizolacyjnej z nadwyżką na ścianach, klejenie folii taśmą2. ułożenie legarów z kantówek sosnowych 60x50mm. 3. 50 cm odstęp miedzy legarami4. będę kładł legary prostopadle do okna.5. poziomowanie za pomocą klinów, w puste miejsca pod legarami - pianka montażowa6. w przestrzeń między legarami - wata szklana7. na legary i pod legary - taśma akustyczna8. po wypoziomowanie, uzupełnieniach za pomocą pianki i wypełnieniem przestrzeni watą szklaną - przykręcenie płyt OSB. Zachowana dylatacja od ścian 1 cm, między płytami 3mm. Płyty na zakładkę 2/3 9. Płyta OSB to dwa razy 12mm. Zwyczajnie mam duży zapas 12 mm, stąd uważam że nie zaszkodzi, gdy położe 2x12 mm osb-3 zamiast 1xosb-3 24mm?10. do płyt OSB wkręty do drewna 80 mm Wobec powyższego mam także kilka pytań: 1. w jaki sposób najlepiej przymocować legary do podłoża? 2. jakiej taśmy należy użyć do klejenia folii paroizolacyjnej?3. czy szczeliny dylatacyjne należy czymś wypełnić czy ma to być zupełnie pusta przestrzeń? może jakaś taśma? Na tak przygotowane podłoże będzie kładziony parkiet dębowy. Płyta zostanie wycyklinowana pod klej pod parkiet. W oczekiwaniu na odpowiedźPodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baniol271 28.02.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Proszę zwolnić z tempem odpowiedzi, nie nadążam z interpretacją zaleceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 06.03.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Ad1 Legary do podłoża montujesz kątownikami ciesielkimi.Ad2 są specjalne taśmy do tegoAd3 Najlepiej zostaw puste.Moje uwag:-kup mfp zamiast osb-w jednej warstwie, nie 2-dobierz rozstaw legarów do planowanej grubości płyty i jej wymiarów.- po co aż tak długie wkręty?-jak chcesz mieć naprawdę dobrą akustykę, to sypiesz perlit, na to karton i układasz płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts