konradbielsko 27.02.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Witam,Mam do was pytanie odnośnie możliwości wybudowania domu na dwóch działkach, przy czym jedna z nich nie będzie miała prawa zabudowy. Przybliżę sprawę dokładniej. Jestem posiadaczem działki o powierzchni 9.31a zgodnie z MPZP jest ona działką z prawem do zabudowy ponieważ została wydzielona w 1997. Zgodnie z MPZP: "Minimalna powierzchnia działki z prawem zabudowy – 20 arów, nie dotyczy działek o powierzchni mniejszej niż 20 arów, powstałych w wyniku podziału dokonanego i przyjętego do Państwowego Zasobu Geodezyjnego i Kartograficznego przed dniem 2 października 2001 roku." Mam możliwość dokupienia od sąsiada kawałka ziemi sąsiadującego z moją działką w tym wypadku byłoby to około 7a ziemi. Działka byłaby wydzielona specjalnie dla mnie przez co te 7ar nie miałoby prawa zabudowy. Nowo wydzielonej działki nie mogę dołączyć do swojej ponieważ ich całkowita powierzchnia będzie mniejsza niż 10 i wtedy stracę możliwość budowania się na swojej ziemi. Jedyną opcją jest wybudowanie się na obecnie posiadanej działce i utrzymaniu zgodnie z przepisami odległości 4m od granicy z działką - ten wymóg trzeba spełnić nawet jeżeli sąsiednia działka nalezy do mnie. Jest to sensowe w przypadku sprzedaży działki 7a nie spełniałbym wymaganych 4m odległości od granicy. Zastanawiam się nad inna lepszą z mojego punktu widzenia opcją. Czy byłaby możliwość postawienia domu tak aby znajdował się on na dwóch działkach? Wykluczy to możliwość sprzedaży działki 7a a takie ustawienie domu bardziej by mi odpowiadało. Pytanie czy jest to możliwe kiedy jedna z działek nie ma prawa do zabudowy? Oczywiście dom spełniałby wymogi maksymalnej powierzchni zabudowy dla działki 9,31a. Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 28.02.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Działka budowlana może stanowić wiele działek ewidencyjnych. Wystąp do urzędu o interpretację zapisów planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.03.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Jedyną opcją jest wybudowanie się na obecnie posiadanej działce i utrzymaniu zgodnie z przepisami odległości 4m od granicy z działką - ten wymóg trzeba spełnić nawet jeżeli sąsiednia działka należy do mnie. - chyba, że Plan Miejscowy pozwala na zbliżenie budynkiem w " ostrą granicę " Zastanawiam się nad inna lepszą z mojego punktu widzenia opcją. Czy byłaby możliwość postawienia domu tak aby znajdował się on na dwóch działkach? - piszesz, że jedna z działek jest bez możliwości zabudowy ! - z czego to wynika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradbielsko 03.03.2019 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 "- piszesz, że jedna z działek jest bez możliwości zabudowy ! - z czego to wynika ?" wynika to z MPZP "Minimalna powierzchnia działki z prawem zabudowy – 20 arów, nie dotyczy działek o powierzchni mniejszej niż 20 arów, powstałych w wyniku podziału dokonanego i przyjętego do Państwowego Zasobu Geodezyjnego i Kartograficznego przed dniem 2 października 2001 roku." Jeżeli teraz odkupie od sąsiada 7arów, które musi mi najpierw wydzielić ze swojej działki to nowo powstała działka nie spełnia minimalnych 20 ar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.03.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 masz odpowiedz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts