biellun 27.02.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Witajcie, Mam kilka pytan bo kupiliśmy z żoną szereg ktory posiada stan developerski ale nie ma ogrzewania podlogowego a jedynie grzejniki. Chcemy jednak zmienic zamysl projektanta i położyć na parterze i na pierwszym pietrze ogrzewanie podlogowe. Posadzki sa juz wylane, na samym początku nosilem sie z zamiarem albo skorzystania z nowym rozwiązań jak frezowanie otworow pod rurki, ułożenie specjalnych mat ktore podniosą mi posadzki jedynie 4-8 cm. Teraz jestem sklonny wybrać chyba najtańsze rozwiązanie ale troche pracochłonne, mianowicie skucie posadzki do styropianu i tu mam kilka pytan. 1. Skuwac całość do samych ścian czy jednak ponacinac tarcza obszar do skucia bo przecież bez sensu jest grzać gdzies gdzie bedzie stał mebel, kanapa itp?2. Przed rurkami musze dawać styropian chyba z warstwą odbijająca, izolujaca cieplo? Mamy jeszcze piwnice, strop ocieplony i jest w niej grzejnik. Powierzchnia do skucia to ca. 45m2 parter i pietro tylko lazienka 6m2. Wymiary podaje bez uwzgledniania zmniejszenia obszaru do skucia sa to realne powierzchnie użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 09.10.2020 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Może ktoś będzie jeszcze szukał , masz możliwość zrobienia ogrzewania podłogowego frezowanego, gdzie nie potrzebne jest skuwanie wylewki, natomiast przed ta metoda należy sprawdzić jaka jest izolacja pod wylewka, jakiej grubości są styropiany i czy wogole są oraz jakiej grubości jest wylewka. Minimalne wymagania to 5cm styropianu i 4cm jastrychu , więcej info: http://www.termolit.pl/frezowanie-pod-ogrzewanie-podlogowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.10.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 1. Skuwac całość do samych ścian czy jednak ponacinac tarcza obszar do skucia bo przecież bez sensu jest grzać gdzies gdzie bedzie stał mebel, kanapa itp?błędne myslenie, kanapa dzisiaj stoi tu a jutro tam, poza tym i tak się nagrzeje całość 2. Przed rurkami musze dawać styropian chyba z warstwą odbijająca, izolujaca cieplo?nie przed a pod. ogólnie skuć wszystko do styropianu i od tego momentu zrobic wszystko po kolei. chyba lepsze byłoby frezowanie, ale to tylko widziałem na filmikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts