Innusia 18.10.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 dostałam stary kredens z forniru zastanawiam się jak go odnowić. Może ktos ma jakis pomysł lub juz kiedys odnawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagoda 19.10.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Opisz, w jakim jest stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innusia 20.10.2004 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Dziekuję za zainteresowanie. Po odkurzeniu go z tony pajęczyn (stal w piwnicy) i przetarciu suchą ściereczka wygląda na całkiem dobry,ale po dłuższym przyjrzeniu się widać ubydki. Zastanawiam się czy wystarczy go tylko delikatnie zeszlifować i czymś (tylko czym) pokryć? nie mam zielonego pojęcia jak się do niego zabrać by czegoś nie zniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.10.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 a moze wiecie jak odnowic stara lawke z litego drewna. Ma troch zdobien (rzezbiona) i mnostwo dziurek po robalach. jest czym pomalowana na ciemny kolor. 1) nie wiem jak wywalic robale i zalatac dziurki2) nie wiem czy szlifowac czy wystarczy tylko przemalowac (czym?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.10.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Tom Soyer napisałnie wiem jak wywalic robale i zalatac dziurki Jakiś miesiąc temu był obszerny post na temat robali w starych szafach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagoda 20.10.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Jeśli są ubytki forniru, to radzę kupić w sklepie dla majsterkowiczów trochę forniru, przyciąć łatkę w kształcie rombu, uprzednio wycinając taki sam kształt w miejscu, gdzie fornir jest uszkodzony i wkleić w to miejsce łatkę klejem do drewna. Jeśli kształt mebla na to pozwala, to ścisnąć przyklejane miejsce sciskami a jeśli nie, to obciążyć czymś ciężkim. Jak się dobrze przyklei to przeszlifowałabym cały mebel drobnym papierem ściernym ręcznie/ dość pracochłonne/ albo szlifierką taśmową- ale koniecznie papier min. 120-150 i delikatnie , bez przyciskania. W miejscu, gdzie łatka schodzi się lub pokrywa z orginalnym formirem- trochę mocniej warto szlifować, aby różnice się zatarły. A potem pomalowałabym czymś w typie lakierobejcy- jest teraz bardzo duży wybór takich farb. Na pewno się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Innusia 21.10.2004 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 bardzo bardzo dziękuję za wskazówki mam nadzieje, że uda mi się przywrócić blask kredensikowi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.10.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Tom Soyer napisał nie wiem jak wywalic robale i zalatac dziurki Jakiś miesiąc temu był obszerny post na temat robali w starych szafach nie wiem czy o ten temat chodzi ale moze sie wam tez przydac http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3351 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts