hatom02 27.02.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Witam serdecznie, chciałbym zaczerpnąć porady. Jako pokrycie naszego domu ( dach dwuspadowy) postawiliśmy na blachę ruukki classic na tzw klik. Znam już chyba wszystkie wady i zalety tego pokrycia ale jeszcze nie spotkałem się na forum z rozwiązaniem dodatkowym które chciałbym zastosować u siebie:) Dach w całości jest deskowany, na położyliśmy membranę a na nią kontrłaty. Dach w takim stanie przezimował a że wiosna za pasem trzeba działać dalej. Na kontrłaty postanowiłem położyć deski zamiast łat. Długie dechy 3cm gr. x 15cm szer. w rozstawie co 25cm. Dach oczywiście na tą chwile wyrównany do 1mm tak jak producent blachy zaleca:) Pytanie 1. Czy te deski mogą się po paru latach powykręcać? wiadomo, że nie ulegną przekręceniu w większym stopniu ale obawiam się że mogą ulec wykręceniu na tyle że będzie to widoczne na panelach. Pytanie 2. Bardzo miła Pani wysłała mi próbki tzw filcu o różnych gramaturach w grubości 3mm. Według mnie jest to bardzo ciekawy materiał na to żeby położyć na nim te panele... Wiadomo, że można zainwestować w blache z odpowiednią membraną już przyklejoną na gotowo ale wiąże się to z dość nieprzyjemnym wydatkiem rzędu ok 13zł za m2. W załączniku dodaje pare fotek próbek tego filcu. Jak myślicie? to dobra opcja czy raczej zbędna? Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich życząc smacznego pączka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts