mar1986 27.02.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Witam, walczę z myślami, szukam, czytam artykuły i nadal nie umiem zdecydować czy wielka płyta czy cegła Mam 2 oferty, jeden blok z cegły, drugi z wielkiej płyty, cena identyczna, oferta z cegły to kawalerka 26m jeden pokój, a oferta z wielkiej płyty to małe dwa pokoje Teoretycznie kawalerka mi starczy, ale wolałbym w pokoiki, zawsze więcej możliwości, lecz te 2 pokoiki to wielka płyta co do której mam obawy, nie wiem czy uzasadnione czy nie, porostu opinie są takie że wielka płyta jest gorsza, mniej trwała niż cegła i tańsza, akustyka ponoć też gorsza, lecz jeśli chodzi o akustyke to ludzie generalnie mówią że w wielkiej płycie akustyka jest lepsza niż w nowym budownictwie gdzie wszystko słychać Budynki, bloki mamy w ofertach dość leciwe, to dodatkowy argument przeciwko wielkiej płycie, ale no kurcze, wolałbym 2 pokoiki na przyszłość Mieszkanie w wielkiej płycie z 1965 roku, blok 4 piętro, z zewnątrz blok jest ocieplony, pomalowany, zadbany, czy warto kupić w wielkiej płycie ? https://www.otodom.pl/oferta/bezposrednio-2pok-grunwald-bukowska-z-balkonem-ID3WbeY.html Alternatywa to mieszkanie kawalerka w bloku z 1962 roku w bloku z cegły, ogłoszenie poniżej: https://www.otodom.pl/oferta/kawalerka-na-grunwaldzie-ID3UwzV.html Dodatkowo przy budynku w wielkiej płycie jest miejsce parkingowe na pilota, przy cegle trzeba szukać miejsca na ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.02.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 4 piętro - kiepsko bo wysoko i będzie ciepło uciekać przez dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1986 28.02.2019 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 co do piętra to mi odpowiada, wysoko, ale ostatnie piętro to cisza też większa, zastanawiam się nad tymi innymi kwestiami o których napisałem, wielka płyta czy cegła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.02.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 (edytowane) Praktycznie nie ma znaczenia. Znaczenie ma lokalizacja mieszkania i układ pomieszczeń. Nazywanie pokoju 10m2 salonem to jest przegięcie. Ta kawalerka jest ładniejsza.Układ pomieszczeń ma dobry i jest po remoncie. Edytowane 28 Lutego 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1986 28.02.2019 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 może i jest ładniejsza i jest w cegle ale ma minus taki że to jest jeden pokój, choć jeden spory a w tym mieszkaniu w wielkiej płycie gdzie są 2 pokoje zawsze mogę jeden pokój wynająć i mieć dodatkowy zastrzyk gotówki, wtedy ja już znacznie mniej płacę za kredyt i utrzymanie mieszkania - ale to wielka płyta .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 28.02.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Mieszkałem w WP i w cegle, nie ma porównania... tylko cegła. W WP w lato jest jak w piekarniku, pomijam aspekty wyglądu ścian, pękniec sufitów i ogolnie tej technologii budowy. Zresztą takie mieszkania zawsze są kilkanascie procent tansze od technologii murowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1986 28.02.2019 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 dziękuje za odpowiedź, temperatura w lato akurat nie jest przezemnie brana pod uwagę, mieszkałem też w blok uz cegły całę życie i tam miałem często w lato 32 stopnie w pokoju, temperatura zależy od wielu czynników, wielkość okien także itp, przewiewy, wentylacja, a jak z trwałością, czy mam się bać że za 15-20 lat ceny wielkiej płyty drastycznie spadną lub skoro budynek jest z 65 roku to skoro ma już 54 lata to czy w perspektywie kolejnych 50 może coś złego sięz nim stać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.02.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Nic złego z blokiem z wielkiej płyty nie powinno się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riviera 14.03.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Moim zdaniem wielka płyta rządzi BTW. Czy wiecie gdzie robią dobrej jakości gadżety reklamowe? Ja się w tym momencie zastanawiam nad https://www.drukowanieulotek.pl/ Co na ten temat sądzicie? Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez riviera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.03.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 W jakim sensie wielka płyta rządzi i czym rządzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 15.03.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Wielka płyta nie jest zła sam mieszkałem 30 lat w takim bloku i było ok , ale dla porównania najstarszy syn mieszka w bloku z cegły i ma cieplutko do tego stopnia że nawet zimą prawie grzać nie musi natomiast ja mam na wynajem kawalerkę też w bloku z cegły ale to dziadowstwo aby zagrzać to dwa duże domy tą energią bym ogrzał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.03.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Ogrzanie mieszkania z wielkiej płyty czy z cegły to jest kwestia ocieplenia ścian , dachu i ciepłych okien.Jeżeli są przegrody o podobnej termice to nie ma wielkiej różnicy.Może być sprawa komfortu wilgotnościowego. Może lepszy jest w domach z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz82 31.03.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Moim zdaniem z cegly bedzie lepiej trzymal cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edmun 27.06.2019 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 stara cegła vs stara płyta, ale po remoncie? Trudny wybór. Ja mam jedno oko na kredyt na mieszkanie a drugie na dom, także trochę rozumiem dylemat. Gdyby to była nowa cegła to odpowiedzieć była by łatwiejsza, bo np. budownictwo z lat 90 często nie jest lepsze od tej z wielkiej płyty. Trzeba wybrać po lokalizacji i innych rzeczach, bo obie opcje są dobre. Według mnie jednak lepsza jest wielka płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts