Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy gniazdko elektryczne może być koło agregatu w lodówce?

Recommended Posts

Witam,

moje pytanie jest takie jak w tytule. Mam problem z lodówką i gniazdkiem elektrycznym. Czy dobrym pomysłem jest mieć gniazdko koło agregatu?

Gniazdko jest bardzo nisko, z jakieś 20 cm od podłogi. Czytałam, że podobno gniazdko od lodówki powinno być umieszczone poza zasięgien tylnej ściany lodówki a tu jeszcze gniazdko jest koło agragetu. A w tej mojej lodówce jest jeszcze czynnik chłodniczy: R600a, czyli jakiś gaz (nie wiem czy w każdej lodówce występuje taki sam czynnik chłodniczy). Boje się, że jak bedzie jakaś awaria czy wyciek tego gazu to ze wzgledu na to gniazdko dojdzie do pożaru.

Czy gniazdko może być w tym miejscu czy zmienić miejsce gniazdka dopóki trwa remont? Bo lodówka musi stać w tym miejscu gdzie stoi. Pomoże ktoś?

Witam,

moje pytanie jest takie jak w tytule. Mam problem z lodówką i gniazdkiem elektrycznym. Czy dobrym pomysłem jest mieć gniazdko koło agregatu?

Gniazdko jest bardzo nisko, z jakieś 20 cm od podłogi. Czytałam, że podobno gniazdko od lodówki powinno być umieszczone poza zasięgien tylnej ściany lodówki a tu jeszcze gniazdko jest koło agragetu.

Dobrze czytałaś. Gniazdko od lodówki powinno być umieszczone poza zasięgiem tylnej ściany lodówki, bo wystaje nieco ze ściany, a jeszcze jak się włoży w nie wtyczkę, to lodówka bardzo od ściany odstaje! I to jest ten powód, dla którego tak być powinno . Powód geometryczny!

Wszystkie czynniki chłodnicze sobie daruj i nie zawracaj sobie nimi głowy.

Dobrze czytałaś. Gniazdko od lodówki powinno być umieszczone poza zasięgiem tylnej ściany lodówki, bo wystaje nieco ze ściany, a jeszcze jak się włoży w nie wtyczkę, to lodówka bardzo od ściany odstaje!
Nic nie odstaje. W starych chłodziarkach, na dole, była spora luka obok samej sprężarki i przestrzeń otwarta. Wyżej - radiatory wymiennika ciepła i tam rzeczywiście nie było miejsca