Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja podłogówki -wskazówki wytyczne

Gibbs007

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby napisać instrukcje jak wyregulować instalacje ogrzewania podłogowego? Mogłoby to się przydać potomnym.

U mnie sytuacja wyglada tak ze na parterze w otwartej przestrzeni wydaje się grzać jednakowo - jedynie w kuchni wydaje się czuć trochę chłodniej. Ale na poddaszu odczuwa się znacząca różnice - jakieś 3 stopnie mniej w sypialniach, w łazience temperatura podobna jak na parterze.

Źródło ciepła pompa pw Tcap, podlogowka na kanthermie na parterze co 10 cm, na poddaszu co 15 i w strefach przyściennych co 10. Na podłogach panele a w łazienkach i kuchni gres. Rekuperacja działająca.

I tak aby na poddaszu było 24stopnie to na paterze idzie się zagotować bo jest z 27. Próbowałem regulować ale bez większych rezultatów. Przykręciłam powrót przy rozdzielaczu na parterze aby zwiększyć przepływy na poddaszu ale nie wiele to dało. Zaczynam myśleć aby przykręcić przepustnice na nawiewach do sypialni bo może podlogowka nie wyrabia z nagrzaniem sypialni jak wpada tam powietrze +18.

Ktoś coś poradzi? Pierwsze tygodnie w domu i dopiero się uczę tego wszystkiego

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wystarczy zrobić sobie OZC, tam wychodzi zapotrzebowanie dla każdego pomieszczenia, podstawić dane do dowolnego bezpłatnego programu do projektowania podłogówki, i wychodzą przepływy do ustawienia na rozdzielaczach

jeśli bez tego to metoda prób i błędów, można się posiłkować termometrami, pirometrami itp

natomiast jeżeli nie robiłeś tego sam a zapłaciłeś za podłogówkę hydraulikowi to wymagaj od niego zakończenia instalacji regulacją

Edytowane przez edde

Dzięki za rady ale instalator jedzie ale jakoś dojechać nie może wiec chce spróbować sam. Zreszta taka tez była jego sugestia wiec nie spodziewam się abym się doczekał niebawem...:/

Tak wiec czy ktoś może podać wskazówki jak to robić? Czy kręcić rotametrami czy kurkami na powrocie? Czy dobrze zrobiłem przymykając trochę zasilanie ma rozdzielacz na dole aby zwiększyć przepływ na gorze- może lepiej byłoby rotametrami to zrobić, o ile jestvto wogole możliwe?

Jak hydraulik ma to ustawić? Ma tam nocować kilka dni i codziennie dostrajac pętle? Ten tekst o regulacji przez hydraulika to czyste s-f.

Każdy musi dojść do tego doświadczalnie, pewnie z tydzien pokręcisz zanim uzyskasz cos zblizonego do oczekiwań. Przykreć rotametry (lub zaworki na dole) o polowe na parterze i zobacz czy na gorze skoczą. Jaką masz temperature ustawioną na podlogę na pompie?

Większosc ludzi ma rotametry na gornej belce odkręcone i reguluje tylko zaworkami na powrocie.

Edytowane przez cactus

Kolejny co zrobił bo fachowiec wie najlepiej. Strefy brzegowe podłogówki to były modne 15 lat temu. Rozstaw 10cm czym jest uzasadniony? był projekt podłogówki z obliczeniami dla poszczególnych pomieszczeń? Jak długie są pętle podłogówki?

Co zamiast strefy brzegowej proponujesz, żeby skompensować 4x mniejszy współczynnik U okna względem ściany?

Jak hydraulik ma to ustawić? Ma tam nocować kilka dni i codziennie dostrajac pętle? Ten tekst o regulacji przez hydraulika to czyste s-f.

Każdy musi dojść do tego doświadczalnie, pewnie z tydzien pokręcisz zanim uzyskasz cos zblizonego do oczekiwań. Przykreć rotametry (lub zaworki na dole) o polowe na parterze i zobacz czy na gorze skoczą. Jaką masz temperature ustawioną na podlogę na pompie?

Większosc ludzi ma rotametry na gornej belce odkręcone i reguluje tylko zaworkami na powrocie.

jak to hydraulik robiący na pałę, bo on tak zawsze robi to faktycznie s-f, podobnie jak rozstaw dobierany na zasadzie "bedzie pani zadowolona", i podobnie jak serwisowanie własnej roboty a którą się wzięło kasę

jeśli się robi projekt podłogówki to jest coś takiego jak wynikowy przepływ dla każdej pętli, ustawisz ten przepływ na rozdzielaczu i jest ok, ewentualnie delikatnie korygujesz lub też prędkością pompy obiegowej

do regulacji służą w większości rozdzielaczy rotametry, zawory odcinajace rozdzielaczy powinny być otwarte na max, trzeba też pamiętać ze zmniejszenie czy zwiększenie przepływu na jednej pętli automatycznie wpływa na przepływ w pozostałych

Co zamiast strefy brzegowej proponujesz, żeby skompensować 4x mniejszy współczynnik U okna względem ściany?

Podłogówka ma grzać jednakowo na całej powierzchni. To jest główne założenie. Jak chcesz mieć cieplej koło okna to zrób sobie grzejnik i po sprawie. Po to się projektuje podłogówkę aby wystarczyła na utrzymanie określonej temperatury w pokoju i pokryła straty ciepła np przez okno. Nie po to się inwestuje worek pieniędzy w ocieplenie, okna trzyszybowe, drzwi etc żeby później na pałę zrobić wężownice w podłodze.

Podłogówka ma grzać jednakowo na całej powierzchni. To jest główne założenie. Jak chcesz mieć cieplej koło okna to zrób sobie grzejnik i po sprawie. Po to się projektuje podłogówkę aby wystarczyła na utrzymanie określonej temperatury w pokoju i pokryła straty ciepła np przez okno. Nie po to się inwestuje worek pieniędzy w ocieplenie, okna trzyszybowe, drzwi etc żeby później na pałę zrobić wężownice w podłodze.

To weź sobie zrób grzejnik przy fixach i drzwiach tarasowych.

jak to hydraulik robiący na pałę, bo on tak zawsze robi to faktycznie s-f, podobnie jak rozstaw dobierany na zasadzie "bedzie pani zadowolona", i podobnie jak serwisowanie własnej roboty a którą się wzięło kasę

Dobra zejdzmy na ziemie.

Ile ludzi robi projekty do podłogowki ? 20% max.

Ile hydraulikow robi podłgowke dokładnie zgodnie z projektem? <5%

Ile hydraulików robi podłogowke zgodnie z projektem, ma o tym pojecie i wolne terminy w ciagu nastepnych 2 lat? 0% ?

typowy rotametr stosowany na belce rozdzielacza ma błąd pomiarowy 20-30%. To sa proste wskazniki a nie przyrządy pomiarowe. Jak według tego można ustawiać dokładnie przepływ??

Ja wiem że na forum jest tu sporo osób zyjacych z projektów, OZC ale jak czytam niektore teorie to porownanie do s-f jest łagodne.

Prosze troche realizmu w stosunku do polskch klimatów w budownictwie.

realizm to mam na własnej instalacji zrobionej samemu sobie z własnym ozc, własnym projektem, wykonaniem, regulacją, i powtarzam ze robienie na palę to nie rozwiazanie, chyba że od razu wtedy planować tworzenie tematu typu :pomocy jak wyregulować bo mi nie grzeje a hydraulik umywa ręce

to że jest wielu partaczy z dogodnymi terminami nie jest powodem zeby się na nich decydować, dla mnie paranoją jest gdy rozmawiam z fachowcem jakiejkolwiek branży (ostatnio okien np szukałem) i z pobieżnego przejrzenia internetu wiem więcej o temacie czy ofercie niż ona sam, i nie widzę powodu żeby to akceptować, i nie ulega watpliwości że dobra robota wymaga na odpaleniu regulacji i może potem drobnej korekty a spieprzona przez większość Twoich realnych fachowców tak jak napisałeś nocowania przy rozdzielaczach przez tydzień, to trzeba nazwać po imieniu: partactwo a nie realizm budownictwa

Temperaturę PC reguluje na zasadzie krzywej grzewczej - ciężko powiedzieć wiec jednoznacznie jaka temp idzie w podłogę. Projekt na podłogówkę był wykonany przez dostawce systemu kantherm i były tam zaprojektowane strefy brzegowe. Postaram się ustawić na rotametrach wartości z projektu ale sa one dziwnie małe. Jak np teraz mam na poddaszu około 2l to projekt przyjmuje 0,8 przepływu. Wiec jak teraz mam tam chłodniej co będzie jak zmniejszę.

Proszę o rzeczowe odpowiedzi bo pouczanie typu „ a trzeba było to czy tamto „ nie pomagają.

jeśli masz podane przepływy dla każdej pętli to ustaw je tak jak w projekcie lub proporcjonalnie do wartości projektu, czyli każda pętlę wartość z projektu razy x (ten x musisz sam dobrać, czy to będzie 3 czy 1,7 itp), po regulacji przepływów w pętlach jeśli się okaże że cały system niedogrzewa lub przegrzewa wyreguluj parametrami pracy pompy ciepła (przepływ na obiegówce, krzywa grzewcza, delta temp) a jeśli tylko któreś z pomieszczeń będzie miało temp nie taką jakiej oczekujesz to te pętlę regulujesz na rozdzielaczu, pamiętajac że jednocześnie wpływa to na przepływy w innych pętlach więc w nich może być wymagana tez korekta przepływów, proporcji między pętlami

10cm to zwykła przesada według mnie ale nie wyobrażam sobie że dając rozstaw co standardowe 15cm w kazdym pomieszczeniu gdzieś może braknąć ciepła (przy obecnych standardach ocieplenia budynku). Także w wiekszosci przypadków projekt podłogówki dla prostego domku jednorodzinnego to przerost formy nad treścią. Małe róznice wynikające z długości pętli można skorygować rotametrem. A oszczędności rzedu 100zł na rurce chyba nie uzasadniają bawienia sie w projekty.

10cm to zwykła przesada według mnie ale nie wyobrażam sobie że dając rozstaw co standardowe 15cm w kazdym pomieszczeniu gdzieś może braknąć ciepła (przy obecnych standardach ocieplenia budynku). Także w wiekszosci przypadków projekt podłogówki dla prostego domku jednorodzinnego to przerost formy nad treścią. Małe róznice wynikające z długości pętli można skorygować rotametrem. A oszczędności rzedu 100zł na rurce chyba nie uzasadniają bawienia sie w projekty.

Nie jest to przesada, projekt podłogówki powinien byc wyliczony wg najmniejszej mozliwej Tz, co nie oznacza ze wszedzie będzie rozstaw co 10 cm, owszem bedzie sporo takich pomieszczen, ale bedą tez rozstawy 15, 20, 25 i nawet 30 cm. Po co dawac rozstaw 10 cm gdzie nic nie da? Owszem da ale tylko sprzedawcy materiału i wykonawcy.

Co do zmiany funkcji pomieszczen to nie wyobrazam sobie zamiany łazienki na pokój i odwrotnie, czy kuchni na garderobe a pokoju na kuchnie. Gdyby jednak takie zmiany były były to wiazałyby sie z kapitalnym remontem w tym i posadzek. Czyli problem czysto hipotetyczny, ale zawsze mozna postraszyc inwestorów i promowac wykonanie podłógowki bez projektu, jakos bedzie działała ale czy optymalnie, szczegolnie przy pompie ciepła?

A to niejest tak że im nisza kżywa grzania tm lepiej dla PC?

A im mniejszy rozstaw tym niżej zejdziesz z Tz?

Mam roztaw co 10

a krzywą ustawioną na

+10* (27*C) -10(32*)

Z czego i tak przez większość czasu krzywa jet obniżona o -2*C bo przebija zadaną temperaturę (bytowe, słońce raz w tygodniu ominek).

Piętro chodzi 24 partersie odpala jak temperatura spad nie poniżej zadanej

Temperatura przejścia na tryb letni 12*C (ale zobaczmy czy nie będzie za niska)

Nie jest to przesada, projekt podłogówki powinien byc wyliczony wg najmniejszej mozliwej Tz, co nie oznacza ze wszedzie będzie rozstaw co 10 cm, owszem bedzie sporo takich pomieszczen, ale bedą tez rozstawy 15, 20, 25 i nawet 30 cm. Po co dawac rozstaw 10 cm gdzie nic nie da?

Chcesz powiedzieć że gdzies poza łazienkami gdzie wiekszosc instalatorów i tak robi rozstaw 10cm potrzeba gęściej niż 15cm? Chyba że dom bez ocieplenia...

Widziałem projekty i rozstawy obliczone wychodzą zwykle od 12 do 20cm, najczesciej te 15. Pytam co ja moge zoszczedzic jesli dam w salonie rozstaw 15 zamiast obliczonych 17cm? Pytam dodatkowo ktory instalator ulozy mi te rurki tak idealnie jak w projekcie? Ile strace rocznie jesli mam rurki co 15cm a nie 17 albo 13cm... Mi sie zdaje że nic albo prawie nic....

Chcesz powiedzieć że gdzies poza łazienkami gdzie wiekszosc instalatorów i tak robi rozstaw 10cm potrzeba gęściej niż 15cm? Chyba że dom bez ocieplenia...

Widziałem projekty i rozstawy obliczone wychodzą zwykle od 12 do 20cm, najczesciej te 15. Pytam co ja moge zoszczedzic jesli dam w salonie rozstaw 15 zamiast obliczonych 17cm? Pytam dodatkowo ktory instalator ulozy mi te rurki tak idealnie jak w projekcie? Ile strace rocznie jesli mam rurki co 15cm a nie 17 albo 13cm... Mi sie zdaje że nic albo prawie nic....

Widze ze wiesz lepiej, przekonywac zamiaru nie mam. Nie projektuje rozstawów z rastrem 1 cm, i tak tego dokladnie nikt nie ułozy. Wystarczajacy raster 5 cm. Co do projektów to ja tez widziałem i to znacznie wiecej niz Ty. Lista zauwazpnych błedów jest długa. Pomijam fakt wątpliwej wiarygodnosci obliczen OZC uzytych do obliczen grzejników podłogowych a to podstawa.