jacentyy 13.03.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) ^^Piszesz to co Ci pasuje w danej chwili, sugerujesz mi ze nie wiem jak dziala Karbon, no moze mnie sie trafilo jakies super szczescie i w ofercie mam jak byk jakie przyjmuje wartosci szacunkowe do okreslenia zapotrzebowania, a przez telefon zapytany czy robi ozc, to raczej nie ale jak ja chce to wiadomo dodatkowo mozna zrobić za dodatkwą kase. To samo tyczy sie podłogówki. Tak wiec rzeczywisicie nie wiem jak działa Karbon ale wiem jak podszedl do mnie i nie chce mi sie wierzyć ze ja mialem takie szczescie a do innych podchodzi inaczej. Ale zaznaczam ostatecznie Karbon nie robił dla mnie podłogówki z uwagi na własnie moje wrazenie rozbieżności tego co pisze na forum z tym co usłyszałem przez telefon.Co do rozstawów podłogówki to Ty jestes oredownikiem robienia zawsze projektu do podłogówki, wg którego wychodzą rozstawy od 10 do 30. A wszelkie głosy o przyjmowaniu jednakowo 10 czy tez 15 cm traktujesz jak nabijanie klientów w butelkę. A okazuje się, że przy bardzo prostych układach te przyjmowanie wszedzie jednakowych roztsawó w szczegolnosci pod PC jest jak najbardziej trafioną praktyką. Mam dwa pokoje o zblizonych powierzchniach, jeden typowo na poludnie jedna sciana zewnetrzna, drugi dwie sciany zewnetzrne z od wschodu i polnocy, okno od wschodu. Sparwdze sobie jaka jest temperatura w obu pomieszczeniach przy takiej samej długości petel i rozkreconych rotametrach( bo sumie narazie nie bylo zadnej regulacji ) EDIT I pomierzyłem temperaturę na wysokości 1 m pośrodku pomieszczeń, w jednym termometr jest cały czas i na nim 22,5 stopnia w drugim pokoju w ciagu 10 minut dobiło do 21 stopni. (termometr przenioslem z innego zminiejszego pomieszczenia)Długość pętli dla pokoju z 22,5 stopnia to 2x110 a dla drugiego 85+100 przepływy podobne. Zoabczymy czy dobije na termometrze do 22,5. Ale ja znaczengo niedogrzania tego pomieszczenia nie widzę! A jeden pokoj ma jedna sciane zewnetrzną a drugi dwie i dodatkowo jedna od polnocy ! Edytowane 13 Marca 2019 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.03.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) ^^ Piszesz to co Ci pasuje w danej chwili, sugerujesz mi ze nie wiem jak dziala Karbon, no moze mnie sie trafilo jakies super szczescie i w ofercie mam jak byk jakie przyjmuje wartosci szacunkowe do okreslenia zapotrzebowania, a przez telefon zapytany czy robi ozc, to raczej nie ale jak ja chce to wiadomo dodatkowo mozna zrobić za dodatkwą kase. Nie zarzucaj mi klamstwa bo nie masz ku temu zadnych podstaw, nigdy nie twierdziłem ze Karbon dobiera moc pompy w 100% na podstawie OZC, nie wiem jaki to procent wszystkich doborów ale wiem ile zrobiłem obliczen ozc dla tego doboru. O jego podłogówce nie wspominałem. A ta dodatkowa kasa to jakis feler, nigdy nie sadziłem ze projektant moze byc przeciwnikiem wykonywania ozc, ale po tym co widze w projektach gotowych czy indywidualnych nic juz mnie zdziwi. Co do przyjmowania jednakowych rozstawów to uwazam to za nieefetywne ekonomicznie. Pomijam fakt nieustannych zapytan niezadowolonych uzytkowników podłogówki, przeciez wszystko miało byc super a wyszło jak zwykle. Znajdz mi niezadowolonych uzutkowników moich podłogówek, zarówno w mim wykonaniu jak i wykonaniu obcym na podstawie mojego projektu. Jak sadzisz dlaczego ich nie ma? Edytowane 13 Marca 2019 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 ^^ ... Co do rozstawów podłogówki to Ty jestes oredownikiem robienia zawsze projektu do podłogówki, wg którego wychodzą rozstawy od 10 do 30. A wszelkie głosy o przyjmowaniu jednakowo 10 czy tez 15 cm traktujesz jak nabijanie klientów w butelkę. .. Przecież wiadomo po co to jest te projekty. Ja też kilka lat temu o mały włos nie zamówiłem takiego projektu. Kasa w błoto. U mnie teraz w rodzinie to się wszyscy budują lub właśnie skończyli i na szczęście nikt nie robił projektu, bo co to za problem przykręcić lub odkręcić rotametr np. 0,5l/min. Jak mamy jeszcze do tego przepływomierze, to już rewelacja. Ja wolałem wydać kasę na lepsze rozdzielacze niż smieszny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Nie zarzucaj mi klamstwa bo nie masz ku temu zadnych podstaw, nigdy nie twierdziłem ze Karbon dobiera moc pompy w 100% na podstawie OZC, nie wiem jaki to procent wszystkich doborów ale wiem ile zrobiłem obliczen ozc dla tego doboru. O jego podłogówce nie wspominałem. A ta dodatkowa kasa to jakis feler, nigdy nie sadziłem ze projektant moze byc przeciwnikiem wykonywania ozc, ale po tym co widze w projektach gotowych czy indywidualnych nic juz mnie zdziwi. Co do przyjmowania jednakowych rozstawów to uwazam to za nieefetywne ekonomicznie. Pomijam fakt nieustannych zapytan niezadowolonych uzytkowników podłogówki, przeciez wszystko miało byc super a wyszło jak zwykle. Znajdz mi niezadowolonych uzutkowników moich podłogówek, zarówno w mim wykonaniu jak i wykonaniu obcym na podstawie mojego projektu. Jak sadzisz dlaczego ich nie ma? Trzeba chcieć lub być i..tą, żeby skopać podłogówkę. To nie jest jakieś nie wiadomo co ta podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 13.03.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 ...... Znajdz mi niezadowolonych uzutkowników moich podłogówek, zarówno w mim wykonaniu jak i wykonaniu obcym na podstawie mojego projektu. Jak sadzisz dlaczego ich nie ma? Już wiem dlaczego cieżko się czasem z Toba dyskutuje, wszystko bierzesz dosłownie do siebie, fakt, że jakiś instalator majacy wiedze i doswiadczenie jest w stanie zroibic dobrze dzialajaca podlogowke bez ozc i bez projektu podłogówki jest dla Ciebie strzałem w pysk i stwierdzeniem, że źle robisz projekty ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.03.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Już wiem dlaczego cieżko się czasem z Toba dyskutuje, wszystko bierzesz dosłownie do siebie, fakt, że jakiś instalator majacy wiedze i doswiadczenie jest w stanie zroibic dobrze dzialajaca podlogowke bez ozc i bez projektu podłogówki jest dla Ciebie strzałem w pysk i stwierdzeniem, że źle robisz projekty ...... Karkołomna ta Twoja logika, ale czegóz sie robi aby moje było mojsze. Ale ok, kazdy ma swoją rację. Jeszcze raz powtórzę nie jest potrzebna ani wiedza ani doswiadczenie aby ułozyc podłogówkę z rozstawem 10 cm wszedzie. Chociazbys bardzo starał nie jestes w stanie udowodnic ze jest to rowiazanie efektywne ekonomicznie, taka podłogówka będzie działała prawidłowo z niską Tz ale mogłaby byc tansza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.03.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Przecież wiadomo po co to jest te projekty. Ja też kilka lat temu o mały włos nie zamówiłem takiego projektu. Kasa w błoto. U mnie teraz w rodzinie to się wszyscy budują lub właśnie skończyli i na szczęście nikt nie robił projektu, bo co to za problem przykręcić lub odkręcić rotametr np. 0,5l/min. Jak mamy jeszcze do tego przepływomierze, to już rewelacja. Ja wolałem wydać kasę na lepsze rozdzielacze niż smieszny projekt. Ciesze sie twoim szczesciem i mnóstwem zaoszczedzonej kasy oraz intuicją i przeczuciem. Nic tylko zagrac w lotto, wygrana murowana juz na pierwszym kuponie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 13.03.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Jeszcze raz powtórzę nie jest potrzebna ani wiedza ani doswiadczenie aby ułozyc podłogówkę z rozstawem 10 cm wszedzie. Chociazbys bardzo starał nie jestes w stanie udowodnic ze jest to rowiazanie efektywne ekonomicznie, taka podłogówka będzie działała prawidłowo z niską Tz ale mogłaby byc tansza Wcale nie musi działać dobrze, w pomieszczeniach z niskim obciążeniem przepływ będzie trzeba zdławić poniżej minimalnych zalecanych wartości. Potencjalne ryzyko zapowietrzania. Poza tym przy wolnym przepływie woda stygnie np. na pierwszych 20m pętli, przy ułożeniu w ślimak jest to np. pierwsza czy druga zewnętrzna "zwitka", dalej woda prawie nie oddaje ciepła, żeby pod koniec trochę się podgrzać od posadzki wracając znów w sąsiedztwie tej pierwszej ciepłej zwitki. Podłoga po bokach pomieszczenia (pętli) jest cieplejsza, w środku chłodniejsza, ciepło jest przekazywane do pomieszczenia w odpowiedniej ilości ale nie w sposób równomierny całą powierzchnią - chyba nie powiecie że takie było zamierzenie wykonawcy i tak jest dobrze. Gdzie ten komfort cieplny od promieniowania, które na środku pomieszczenia (w strefie przebywania ludzi) jest minimalne. A można było zużyć mniej materiału (zrobić to taniej) i lepiej (równomierność grzania, mniejsze ryzyko zapowietrzenia). Oczywiście takie ogrzewanie będzie działało i nie jest to specjalny problem, ale nie widzę powodu żeby się nim chwalić, bo nie jest zrobione poprawnie. Edytowane 13 Marca 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.03.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Wcale nie musi działać dobrze, w pomieszczeniach z niskim obciążeniem przepływ będzie trzeba zdławić poniżej minimalnych zalecanych wartości. Potencjalne ryzyko zapowietrzania. Poza tym przy wolnym przepływie woda stygnie np. na pierwszych 20m pętli, przy ułożeniu w ślimak jest to np. pierwsza czy druga zewnętrzna "zwitka", dalej woda prawie nie oddaje ciepła, żeby pod koniec trochę się podgrzać od posadzki wracając znów w sąsiedztwie tej pierwszej ciepłej zwitki. Podłoga po bokach pomieszczenia (pętli) jest cieplejsza, w środku chłodniejsza, ciepło jest przekazywane do pomieszczenia w odpowiedniej ilości ale nie w sposób równomierny całą powierzchnią - chyba nie powiecie że takie było zamierzenie wykonawcy i tak jest dobrze. Gdzie ten komfort cieplny od promieniowania, które na środku pomieszczenia (w strefie przebywania ludzi) jest minimalne. A można było zużyć mniej materiału (zrobić to taniej) i lepiej (równomierność grzania, mniejsze ryzyko zapowietrzenia). Oczywiście takie ogrzewanie będzie działało i nie jest to specjalny problem, ale nie widzę powodu żeby się nim chwalić, bo nie jest zrobione poprawnie. Nie jest problemem dac mocniejszą pompę zwiekszyc przepływy i zmniejszyc Tz i dT. Mozna to wszystko przy jednakowym rozstawie tylko po co? Ze sie zdało na doswiadczenie instalatora bo sie zaoszczedziło na ozc i projekcie. Masz rację, ale musisz wiedziec ze tu na forum trwa nieustający konkurs "kto zrobi taniej" i wszystko inne jest niewazne. Dlatego tez najwiecej obliczen i projektów liczę dla samorobów, myslacych i liczących samorobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ciesze sie twoim szczesciem i mnóstwem zaoszczedzonej kasy oraz intuicją i przeczuciem. Nic tylko zagrac w lotto, wygrana murowana juz na pierwszym kuponie. Bo to raz. Dlatego tez najwiecej obliczen i projektów liczę dla samorobów, myslacych i liczących samorobów. To mało zarobisz. Samarobów coś mało. Mimo tego, że jesteś złośliwy pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.03.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 ... To mało zarobisz. Samarobów coś mało. Mimo tego, że jesteś złośliwy pozdrawiam. Kolejny który martwi sie moimi finansami, dziekuję za troskę, jakos sobie daje radę, dla twojej ciekawosci to obliczenia czy projekty to czesc stosunkowo mała mojej działalnosci. To ze sie często wypowiadam akurat na te tematy nie ma przełozenia na inne dziedziny mojej działalnosci. Dyskutuje bo czesto prostuję nieprawdziwe fakty i oceny, czasami cos podpowiem, a czasem jest to polemika, a czasami walka z hejtem ktorego tu nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Kolejny który martwi sie moimi finansami, dziekuję za troskę, jakos sobie daje radę, dla twojej ciekawosci to obliczenia czy projekty to czesc stosunkowo mała mojej działalnosci. To ze sie często wypowiadam akurat na te tematy nie ma przełozenia na inne dziedziny mojej działalnosci. Dyskutuje bo czesto prostuję nieprawdziwe fakty i oceny, czasami cos podpowiem, a czasem jest to polemika, a czasami walka z hejtem ktorego tu nie brakuje. Spoko to była ironie. Nie martwię się. Mam to gdzieś. Ja też prostuje fakty, nawet te niewygodne. Do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 14.03.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Obrona Częstochowy pełną parą Wcale nie musi działać dobrze, w pomieszczeniach z niskim obciążeniem przepływ będzie trzeba zdławić poniżej minimalnych zalecanych wartości. Potencjalne ryzyko zapowietrzania. Poza tym przy wolnym przepływie woda stygnie np. na pierwszych 20m pętli, przy ułożeniu w ślimak jest to np. pierwsza czy druga zewnętrzna "zwitka", dalej woda prawie nie oddaje ciepła, żeby pod koniec trochę się podgrzać od posadzki wracając znów w sąsiedztwie tej pierwszej ciepłej zwitki. Podłoga po bokach pomieszczenia (pętli) jest cieplejsza, w środku chłodniejsza, ciepło jest przekazywane do pomieszczenia w odpowiedniej ilości ale nie w sposób równomierny całą powierzchnią - chyba nie powiecie że takie było zamierzenie wykonawcy i tak jest dobrze. Gdzie ten komfort cieplny od promieniowania, które na środku pomieszczenia (w strefie przebywania ludzi) jest minimalne. A można było zużyć mniej materiału (zrobić to taniej) i lepiej (równomierność grzania, mniejsze ryzyko zapowietrzenia). Oczywiście takie ogrzewanie będzie działało i nie jest to specjalny problem, ale nie widzę powodu żeby się nim chwalić, bo nie jest zrobione poprawnie. Wiesz trochę jest to żenujące, że Ty jako projektant posuwasz się do tak skrajnych przypadków, aby jak to napisał asolt moje było mojsze. Niestety dla Was ale w całej technice przy "mało ważnych" aspektach dąży się do tabelaryzacji doboru aby sie nie spuszczać na mało istotnymi rożnicami i to Was boli. Ale tak jest i tego nie zmienicie. Napisze to ze swojego podwórka , majster na budowie zazbroi belkę o małych rozpiętościach no i co z tego, że w skali całego budynku zużyje 200 kg stali więcej i co z tego, jakby zrobić obliczenia okazałoby się, że tej stali można było użyć 200 kg mniej, to są tak mało istotne problemy, że nie warto się naa nimi spuszczać, ale Wy to lubicie tak wiec spuszczajcie sie dalej .... nie ma nic wiecej do dodania.... Karkołomna ta Twoja logika, ale czegóz sie robi aby moje było mojsze. Ale ok, kazdy ma swoją rację. Jeszcze raz powtórzę nie jest potrzebna ani wiedza ani doswiadczenie aby ułozyc podłogówkę z rozstawem 10 cm wszedzie. Chociazbys bardzo starał nie jestes w stanie udowodnic ze jest to rowiazanie efektywne ekonomicznie, taka podłogówka będzie działała prawidłowo z niską Tz ale mogłaby byc tansza Czy nie potrafisz zrozumieć jednej banalnej rzeczy, jeżeli mam dwóch Wykonawców którzy chcą mi zrobić podłogówkę w cenie 90 pln/m2 , jeden zrobi to z projektem i roztsawamai rożnymi w kazdnym pokoju nawet o milimetr a drugi zrobi to z takimi samymi rozstawami to mnie jako klienta to lata ta Twoja efektywnosć ekonomiczna, liczy sie dla mnie efekt koncowy. A z tego co czytam i narazie na przykladzie mojej podłogówki widzę, że to przy pompie i dobrym ociepleniu się sprawdza !!! Cóż moga powiedziec Twoje obliczenia na temat tych dwóch moich pokoi w ktorych pomimo tego , ze jeden jest od polnocnego wschodu i ma dwie sciany zewnetrzne i powinien miec wikesze straty od drugiego ktory ma jedna sciane zewnetrzną to podlogowka utrzymuje zblizona temperature, bedac w rosztwawie tu i tu 10 cm i przepływy są takie same ? I chodziłem sobie po korytarzy z pirometrem i sprawdzałem temperature na wylewce na której jest petla ktora ma 20 m tylko i powinna sie zapowietrzyc i nierownomiernie ogrzewac ( to wg drugiego Pana projektanta) ale pomiary poazuja co innego. Tak wiec Panowie projektanci to ze przyjmiecie sobie warunki brzegowe nie oznacza, ze rzeczywistość przyjmie je inaczej, też chciałbym aby konstrukcja pracowała tak jak sobie zamodeluje, ale czasem są takie warunki, że konstrukcja pracuje sobie tak jak "chce sama", czyli rysuje się w takich miejscach co bym się nie spodziewał. Nasze, w sensie inżynierów obliczenia jest to pewna matematyczna próba odzwierciedlenia rzeczywistości a wystarczy, ze blednie zinterpretujemy rzeczywistość, lub ta interpretacja jest zbyt trudna i skomplikowana i nasze obliczenia odwracają się o 180 stopni !!! Edytowane 14 Marca 2019 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 14.03.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Pomijając większe koszty inwestycji.Ciekawe czy w każdym przypadku taka instalacja "co 10cm wszędzie" jest do wyregulowania hydraulicznie,wszak opór pokrycia podłogi typu panel jest powiedzmy 10 i więcej razy większy od oporu płytek ceramicznych a temp.zasilania na całą instalację jest jedna.Niby można się "ratować" siłownikami na rozdzielaczu+termostaty w poszczególnych pomieszczeniach ale to kolejne kilkaset zł. a po drugie nie jestem zwolennikiem sterowania ON/OFF w przypadku podłogówki Edytowane 14 Marca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 14.03.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ciekawe czy w każdym przypadku taka instalacja "co 10cm wszędzie" jest do wyregulowania hydraulicznie,wszak opór pokrycia podłogi typu panel jest powiedzmy 10 i więcej razy większy od oporu płytek ceramicznych Że co ? 10 razy wiekszy ? 3/4 ludzi ma na parterze płytki a na pietrze panele/drzewo i jakos problemów z regulacją nie ma żadnych jeśli nie skopali srednic rur zasilających rozdzielacze. To że kamień o temperaturze 30C w odczuciu jest cieply w dotyku a panel o tej samej temperaturze neutralny to juz inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 14.03.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Wiesz trochę jest to żenujące, że Ty jako projektant posuwasz się do tak skrajnych przypadków, aby jak to napisał asolt moje było mojsze. Niestety dla Was ale w całej technice przy "mało ważnych" aspektach dąży się do tabelaryzacji doboru aby sie nie spuszczać na mało istotnymi rożnicami i to Was boli. Ale tak jest i tego nie zmienicie. Napisze to ze swojego podwórka , majster na budowie zazbroi belkę o małych rozpiętościach no i co z tego, że w skali całego budynku zużyje 200 kg stali więcej i co z tego, jakby zrobić obliczenia okazałoby się, że tej stali można było użyć 200 kg mniej, to są tak mało istotne problemy, że nie warto się naa nimi spuszczać, ale Wy to lubicie tak wiec spuszczajcie sie dalej .... nie ma nic wiecej do dodania.... Problem jest w tym, że nie rozumiesz różnicy między przewymiarowaniem zbrojenia belki a przewymiarowaniem podłogówki. Jak belka będzie kilka razy za mocna to "działać" będzie tak samo dobrze, z podłogówką już tak nie jest. Tz i ciśnienie na pompie jest dobierane pod pętlę, która ma największy problem z uzyskaniem wymaganej mocy grzewczej, na tej pętli przepływ będzie dość szybki, delta T stosunkowo mała a równomierność rozkładu temperatury dość dobra. Pozostałe pętle można tylko zdławić zachowując tą samą Tz - oznacza to dużą deltę i grzanie głównie początkowym odcinkiem wężownicy - tak to działa i inaczej nie może. Kolejna sprawa to posługiwanie się tabelami, gdzie są te tabele i który instalator ich używa? Nie mam nic przeciwko ale nie robią tego, 10cm w całym domu tabele pokazują? I ostatnia - nie zarabiam na projektowaniu i mam w nosie czy ludzie zamawiają projekty, zarabiam na wykonawstwie a projekty robię tylko do instalacji, które sam potem wykonuję (projekt jest dla mnie, nie dla inwestora, on często o projekcie nie wie i za niego nie płaci). Nie przyjmuję zleceń na same projekty i nie szukam ich tutaj, ale żeby być obiektywnym bronię tego bo wiem, że z projektem jest lepiej i jak ktoś chce mieć dobrze zrobione powinien o tym wiedzieć. A jak się tutaj naczyta dyletantów w tej dziedzinie, to może być skołowany. Gadacie bzdury bez brania odpowiedzialności za to. Ja odpowiedzialność biorę i mimo, że mam doświadczenie i mógłbym robić na oko, to jednak zawsze liczę co potrzeba, bo nie mogę sobie pozwolić na błąd i chcę, żeby jakość wykonanych przeze mnie instalacji różniła się od tych, które wykonują inni. Posiadanie wiedzy zobowiązuje do jej używania, przynajmniej wg mnie. Edytowane 14 Marca 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 14.03.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 ^^A co to znaczy przewymiarowanie podłgówki ? Czyli co producenci pomp ciepła zalecają przewymiarowanie podłogówek ? Nie, tylko zauwazyli, że coraz grubsza izolacja domow i co za tym idzie coraz to mniejsze straty a co za tym idzie zmiejszenie Tz pokazuje, że jakies tam roznicowanie rozkładu rurek traci na znaczeniu. Macie archaiczne podejscie do projektowania podlogówek to tak jak ze strefami brzegowymi. I nie wciskaj mi kitu, że jak masz porównywalne miedzy sobą domy to jeżeli użyszej takich samych długości petli , tych samych rozstawów to nagle kuzwa obliczenia hydrauliczne Ci nie wyjda itd . Nie wierze, że do porównywalnych instalacji robisz tam jakies niewiarygodne obliczenia. Po prostu nie pasuje Ci, że są tacy dyletanci jak ja i honor Ci nie pozwala przyznać trochę racjii w tym co pisza tutaj na forum. Dobra w sumie nie mam czasu na takie pierdoły niech kazdy sobie robi jak chce, odezwe sie jak poloze panele na moje podlogowce i zobacze czy to cos co u mnie zrobili funkconuje bez zarzut czy nie. Nawet kamere termowizyjna sobie kupie i sprawdze rownomiernosc nagrzania podłogi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 14.03.2019 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) A co to znaczy przewymiarowanie podłgówki ? Jak masz np. salon z dużymi oknami, albo łazienkę o dużym zapotrzebowaniu ciepła na m2 i dajesz tam rozstaw co 10cm, żeby uzyskać jak najniższą Tz to to jest OK. Ale jak obok masz korytarz 20m2 z małą powierzchnią ścian zewnętrznych i okien lub bez, o małym zapotrzebowaniu i do tego jeszcze w gresie i pokrywasz go trzema pętlami w rozstawie 10cm, to to jest przewymiarowanie i idiotyzm, bo wystarczyła by jedna pętla w rozstawie np. 30cm. W tym pierwszym przypadku zdławisz przepływy tak, że woda będzie się tam kisić a nie płynąć, a grzać będą tylko fragmenty podłogi i nawet mogą być za ciepłe (woda odda całe ciepło na krótkim odcinku bo za długo tam przebywa, za wolno płynie). W tym drugim dajesz normalny przepływ, uzyskujesz niższą dT, grzana jest cała podłoga równomiernie i jest chłodniejsza, niż najcieplejsze miejsca podłogi w tym pierwszym przepadku, ale cieplejsza niż najchłodniejsze miejsca w pierwszym przypadku.. Właśnie wydałeś kilka stówek więcej na rurki i rozdzielacze na 20m2, jaką kwotę zmarnujesz na 200m2 i ile razy będzie wyższa niż cena projektu? W dodatku spierdzieliłeś instalacje i będziesz z nią żył przez następne 30 lat, najczęściej jednak w nieświadomości i pełnym zadowoleniu, a w sumie o to w życiu chodzi, więc nie mam nic przeciwko. Nie wierze, że do porównywalnych instalacji robisz tam jakies niewiarygodne obliczenia. Nie niewiarygodne obliczenia tylko OZC, potem można użyć tabel ale trzeba wiedzieć co chcemy uzyskać. Wypadało by też policzyć przepływy żeby dobrze zrobić kotłownie, tam jest najwięcej błędów. Czy może OZC też z tabel robimy, po wyglądzie domu? A ile kosztuje kupno PC o kilka kW za mocnej? A szacując na oko każdy zrobi to ze sporym zapasem, bo lepiej wydać 5 tys. więcej z kieszeni inwestora, żeby na pewno miał ciepło, niż marnować czas na wezwania inwestora, że gdzieś jest za zimno. Edytowane 14 Marca 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 14.03.2019 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 ^^Nawet gdyby starczylo miejsca na petle w korytarzu, to moze bylaby to jedna a nie trzy przy rozstawie 10 cm, chyba ze mowisz o domie, ktorego korytarze są o powierzchni duzego salonu:D albo dobiegi puszczasz sufitem:dA petla przy rozstawie 30 cm dla typowych korytarzy z dobiegami to ile 5-10 m? Mam taka sutuacje w jednym korytarzu mam petle 30 m odkrecona na maksa i jakos nie zauwazylem aby w przedpokoju byla diametralnie inna temperatura, dobiego nie izolowane, pomierze przy okazji.20 mx ile 2 pln? To 40 zl rozdzielacz o jedno ppdejscie wiecej 50 zl to skad masz tu kilka stowek ? Co do rozsatwu 10 czy 15 po calosci sa tu ludzie ktorzy dobrze sie na tym znaja i nie maja ztym problemu (jasiek, pyxis) niektorzy tak maja we wlasnych domach i to dziala, ja do tej pory nie zauwazylem jakis problemow. Ale jak chcesz dalej dobieraj podlogowke do lazienki z normowa temp 25 ktora w rzeczywistosci potrzebna jest na czas kapieli.... Co do Ozc to Wy jakies sieroty jestescie po ilus tam obliczonych ozc dawno mialbym widelki do standardowych projektow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts