LucaO 28.02.2019 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Witam zamierzam się do podłączenia 3 lamp przemysłowych hermetycznych do warsztatu , lampy na dwie świetlówki , w całości zewnętrznie plastikowe Do Warsztatu dochodzą mi dwa przewody L oraz N pełniący również rolę przewodu PE , sieć w domu to sieć TN-C Zabezpieczenie jest w postaci RCD w skrzynce bezpiecznikowej Moje pytanie czy takie podłączenie szeregowe jest prawidłowe Lampy jak pisałem są w całości zewnętrznie z plastiku ,wg znajomego elektryka podłączenie tych lamp może być takie : Kostka lampy skłąda się z 3 wejść parami do L PE N czyli 2xL / 2xPE / 2xN 1 - podłączenie L z Puszki do kostki w lampie do wejścia L1 , z drugiego wejścia L2 w kostce przeciągam przewód do następnej lampy przewód N robię identycznie Miejsce PE na kostce Wolne lub tak jak na obrazku Czyli w oprawie lampy dokładam jedną kostkę WAGO i do niej doprowadzam przewód N i rozdzielam go na przewód do lampy nr 1 ,tam wpinam się do PE i robię mostek do N , z 3 wyjścia na kostce WAGO przeciągam przewód do kolejnej lampy , przewód L przeciągam szeregowo z lampy do lampy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.02.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Nic nie dokładasz, nic nie doprowadzasz oprócz doprowadzenia instalacji do przystosowania dla ochrony uzupełniającej w postaci wysokoczułego RCD.O wyłącznikach samoczynnych nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaO 28.02.2019 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Samoczynny wyłącznik nadmiarowy jest podłączony wraz z RCD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.02.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Do Warsztatu dochodzą mi dwa przewody L oraz N pełniący również rolę przewodu PE , sieć w domu to sieć TN-C Zabezpieczenie jest w postaci RCD w skrzynce bezpiecznikowej Kolega nie widzi problemu i niezgodności z przepisami i sztuką instalatorską? I zaprawdę, powiadam, nie ma tam przewodu N w starej, nie spełniającej dzisiejszych standardów i wymogów instalacji. Ale RCD zamontowane. Zgroza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts