Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie 3 lamp Warsztat

Recommended Posts

Witam

zamierzam się do podłączenia 3 lamp przemysłowych hermetycznych do warsztatu , lampy na dwie świetlówki , w całości zewnętrznie plastikowe

Do Warsztatu dochodzą mi dwa przewody L oraz N pełniący również rolę przewodu PE , sieć w domu to sieć TN-C

Zabezpieczenie jest w postaci RCD w skrzynce bezpiecznikowej

Moje pytanie czy takie podłączenie szeregowe jest prawidłowe

Lampy jak pisałem są w całości zewnętrznie z plastiku ,wg znajomego elektryka podłączenie tych lamp może być takie :

Kostka lampy skłąda się z 3 wejść parami do L PE N czyli 2xL / 2xPE / 2xN

1 - podłączenie L z Puszki do kostki w lampie do wejścia L1 , z drugiego wejścia L2 w kostce przeciągam przewód do następnej lampy

przewód N robię identycznie Miejsce PE na kostce Wolne

lub tak jak na obrazku oprawa-hermetyczna-kanlux-mah-plus-118-18514.jpg

Czyli w oprawie lampy dokładam jedną kostkę WAGO i do niej doprowadzam przewód N i rozdzielam go na przewód do lampy nr 1 ,tam wpinam się do PE i robię mostek do N , z 3 wyjścia na kostce WAGO przeciągam przewód do kolejnej lampy , przewód L przeciągam szeregowo z lampy do lampy

Do Warsztatu dochodzą mi dwa przewody L oraz N pełniący również rolę przewodu PE , sieć w domu to sieć TN-C

Zabezpieczenie jest w postaci RCD w skrzynce bezpiecznikowej

Kolega nie widzi problemu i niezgodności z przepisami i sztuką instalatorską?

I zaprawdę, powiadam, nie ma tam przewodu N w starej, nie spełniającej dzisiejszych standardów i wymogów instalacji. Ale RCD zamontowane.

Zgroza!