Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe lub mieszane. Jakie terowanie i piec.

klusek006

Recommended Posts

Witam,

to mój pierwszy post na forum. Czytam je od dłuższego czasu. W sumie odkąd zacząłem się budować. O ile na sprawach nazwijmy to ogólnobudowlanych to mam jakiś pojęcie. To jeśli dochodzimy wszelakich instalacji to jestem zupełnie zielony.

Ale do rzeczy.

Buduję mały domek parterowy z nieużytkowym poddaszem. Około 104m2. H+H 24 cm do tego 18 cm grafitowego. Na Podłodze 15 cm styropianu. Stropem jest dolny pas wiązarów i między nimi a podwieszanym sufitem będzie 30 cm wełny. Fundament ocieplony. Okna 3 szyby.Wentylacja grawitacyjna.

Rodzaj pieca jaki wchodzi w grę to ekogroszek lub pellet. Niestety gazu nie mam podciągniętego w najbliższej okolicy. A na pompę ciepła mam za małą działkę około 700m2.

Piec ma obsługiwać ogrzewanie i wodę użytkową. Wiem jedno jest całkowicie przewymiarowany. W projekcie mam podane 19 kW. Wiem, że jest on przewymiarowany tylko nie wiem o ile. Myślę o piecu 12 a może i 9 by starczył?

Drugą sprawą która mnie nurtuje, mam zaprojektowane ogrzewanie mieszane. Jednak czytając coraz więcej. Przekonuję się do tego aby zastosować wszędzie podłogówkę. Tylko jak to wygląda przy rodzaju pieca który mogę zastosować. Czy piec na ekogorszek do którego się skłaniam będzie dobrze funkcjonował? Na OP musi isć woda zasilająca i powrót o wiele niższa niż może wyjść i dojść do pieca. Wiem że stosuje się jakieś zawory i mieszacze. Ale jak to wygląda z punktu ekonomicznego. No i żywotności pieca który i tak nie będzie pewnie pracował w swojej wysokiej sprawności.

No i trzecia sprawa. Jeśli zdecyduję się na podłogówkę po całości to jak tym sterować. Do tej pory całe życie spędziłem na grzejnikach. I na starym piecu który nie miał żadnego sterowania. jak to ugryźć aby jakoś dobrze funkcjonowało.

Kończąc mój przydługi wpis. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony mi czas.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez klusek006

Z tym, że tego rodzaju PC nie brałem wgl pod uwagę dlatego w kotłowni już stoi komin co wiązało się oczywiście z pewnego rodzaju kosztami. Teraz zmiana koncepcji, koszt instalacji pompy to tak na szybko co znalazłem bo nie znam się na tym najtaniej 25 tys.

Co wyjdzie drożej niż kocioł na paliwo stałe (jak już pisałem już wybodawlem komin dlatego jakieś pieniądze już są wydane) a tego nie mam w budżecie przewidzianego.

Dlatego raczej zmiana nie wchodzi w grę dlatego chciałbym się dowiedzieć co z tych dwóch sprawdzi się lepiej.

Z tym, że tego rodzaju PC nie brałem wgl pod uwagę dlatego w kotłowni już stoi komin co wiązało się oczywiście z pewnego rodzaju kosztami. Teraz zmiana koncepcji, koszt instalacji pompy to tak na szybko co znalazłem bo nie znam się na tym najtaniej 25 tys.

Co wyjdzie drożej niż kocioł na paliwo stałe (jak już pisałem już wybodawlem komin dlatego jakieś pieniądze już są wydane) a tego nie mam w budżecie przewidzianego.

Dlatego raczej zmiana nie wchodzi w grę dlatego chciałbym się dowiedzieć co z tych dwóch sprawdzi się lepiej.

A jak kupiłeś do auta zimówki a zimy nie ma, to same straty .....

Ile komin kosztował że tak go żal, postaw do niego kominek :) a ogrzewanie dobierz takie, które będzie najlepiej dobrane do domu i eksploatacji. Aha, pisząc "ekogroszek" masz na myśli ... węgiel ! O ile masz zadatki na palacza, bynajmniej nie tytoniu, to cóż, zostań palaczem.

A jest tyle rozwiązań, tyle możliwości, a tu komina szkoda.

Tak. Dokładnie szkoda mi 2000 zł na które musiałem ciężko pracować.

Dla Ciebie to może żaden pieniądz. Jeśli tak to gratuluję sukcesu finansowego.

Koszt pieca tak na węgiel to około 8000 plus minus 500. Podłączenie go w kotłowni pod instalacje około 1000. I na tekie koszty byłem przygotowany. Oczywiście z jakimś tam zapasem.

Proszę napisz mi ile będzie kosztowało założenie i kupno pompy ciepła?

Tak, zdaję sobie sprawę z tego z czym wiąże się palenie w piecu.

Jeśli przeczytasz mój pierwszy post to zobaczysz że do tej pory mieszkam w domu ze starą instalacja i piecem którego trzeba dogadać kilka razy dziennie. A popiół wynosi się w nim co dwa dni. Więc dla mnie jest to i tak ogromny przeskok technologiczny.

Na ekogroszek również można skorzystać z programu czyste powietrze.

Ale nie o tym. Zadałem 3 pytanie a jak na razie słyszę tylko wypowiedzi o PC. Ok rozumiem że to bardzo dobre rozwiązanie. Ale zrozumcie że nie w moim przypadku. Przekroczenie budżetu na tym etapie nie jest możliwe. Na pewno nie o kilka tys. Niestety w kilku wcześniejszych wtapach też tak postapilem. Bo chciałem wybrać coś lepszego... No i niestety budżet nie jest z gumy.

Dlatego chciałbym pozostać przy tych dwóch źródłach ciepła. I uzyskać jakieś odpowiedzi na moje pytania. A nie słyszeć tylko przekonywania do PC.

Tak. Dokładnie szkoda mi 2000 zł na które musiałem ciężko pracować.

Dla Ciebie to może żaden pieniądz. Jeśli tak to gratuluję sukcesu finansowego.

Koszt pieca tak na węgiel to około 8000 plus minus 500. Podłączenie go w kotłowni pod instalacje około 1000. I na tekie koszty byłem przygotowany. Oczywiście z jakimś tam zapasem.

Proszę napisz mi ile będzie kosztowało założenie i kupno pompy ciepła?

Tak, zdaję sobie sprawę z tego z czym wiąże się palenie w piecu.

Jeśli przeczytasz mój pierwszy post to zobaczysz że do tej pory mieszkam w domu ze starą instalacja i piecem którego trzeba dogadać kilka razy dziennie. A popiół wynosi się w nim co dwa dni. Więc dla mnie jest to i tak ogromny przeskok technologiczny.

Trzeba było pytać wcześniej. Trzeba było robić projekt ogrzewania dostosowany do możliwości. Teraz pretensje wsadź sobie w spodnie.

Jeśli brak kasy, to stawiaj kopciucha, 1200zł , plus bufor dla dobrego i oszczędnego spalania, opał eko-kostka :) troszkę koksu, drewna, będą oszczędności i będzie ciepło.

Możesz zrobić kominek z dgp, palisz tylko czystym drewnem. O ile poprawnie go postawisz lub zrobisz coś lepszego od zwykłego wkładu, coś co zakumuluje ciepło, będzie jeszcze lepiej. Palisz rzadziej i dokładniej i przez to bezpiecznie. .

Możesz wydzierżawić butlę na LPG, mieć gaz droższy od wolnorynkowego ale masz pełną obsługę techniczną i bezpieczeństwo, możesz ją kupić i kupować taniej gaz ale martwisz się w przypadku problemu sam. Do tego kupujesz kocioł gazowy kondensacyjny lub nie. Jaki chcesz. Przy poprawnie zrobionej instalacji gazowej. koszty eksploatacji nie są duże ale wygoda wielka.

Są rozwiązania ale na spokojnie