arturoem 01.03.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Witam, jak wygląda sprawa wrzucenia części kosztów budowy domu w koszta firmy ? Podobno garaż*idzie w 100% i załóżmy wydzielę*dwa pokoje pod firmę, wtedy około 30% domu pójdzie w koszta ? Czy te koszta od razu można wrzucić, czy będzie to forma amortyzacji ? Jak wtedy z vatem ? Dziękuję z góry za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 17.05.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Też by mnie interesowało. Ale fajnie jakby odezwał się ktoś z praktyką a nie rozważania pesymistów. Nie chodzi o to żeby oszukać US, ale żeby skorzystać z niższych podatków zgodnie z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.05.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Też by mnie interesowało. Ale fajnie jakby odezwał się ktoś z praktyką a nie rozważania pesymistów. Nie chodzi o to żeby oszukać US, ale żeby skorzystać z niższych podatków zgodnie z prawem. A PnB masz na dom czy działalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.05.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Zanim sie rozpędzisz z tymi odliczeniami to pamietaj że pozniejszy podatek od nieruchomosci za powierzchnie przeznaczoną na DG bedzie kilkadziesiat razy wiekszy niż za powierzchnie mieszkaniową. W naszym miescie zwykly metr to 60gr a metr pod DG to 24zł. Także twoja oszczednosc na Vacie może sie bardzo szybko obrócic przeciw tobie przez lata placenia podatku od nieruchomosci. No i prawie pewna kontrola US w razie odliczenia sporego Vatu na meteraiły budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolska 17.05.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Przypomnę, że jeśli prowadzisz firmę w domu i pomieszczenie spełnia dwie funkcje np. masz biuro w garażu to wówczas nie płącisz podatku od nieruchmości jak za lokal użytkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 18.05.2019 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Parę dni temu rozmawiałem na ten temat ze swoją księgową, zakładając że również nieco kosztów budowy wrzucę w koszty działalności. Według jej opinii po pierwsze część z tych kosztów mogłaby być nieco wątpliwa (przynajmniej w mojej sytuacji), po drugie biorąc pod uwagę amortyzację przy stawce 1,5% zyski byłyby praktycznie niezauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts