Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyty PIR i celluloza izolacja poddasza ?

robos2234

Recommended Posts

Wygląda bardzo kusząco ...

Z mojej strony widzę prawie same plusy: PIR robiłaby za warstwę paroszczelną dla celulozy. Ewentualne dziury w PIR potrzebne do włożenia węża można łatwo załatać, dużo lepsza lambda dla PIR niż innych materiałów izolacyjnych ...

Z minusów pewnie standardowo palność PIR można by podnieść.

W jaki sposób planujesz montować KG do PIR?

Wygląda bardzo kusząco ...

Z mojej strony widzę prawie same plusy: PIR robiłaby za warstwę paroszczelną dla celulozy. Ewentualne dziury w PIR potrzebne do włożenia węża można łatwo załatać, dużo lepsza lambda dla PIR niż innych materiałów izolacyjnych ...

Z minusów pewnie standardowo palność PIR można by podnieść.

W jaki sposób planujesz montować KG do PIR?

Płyta PIR Eurowall ma klasę ogniową : Euroklasa F

Zamontowanie KG do konstrukcji profilowej? wieszaka ES przykłada się do płyty PIR i wkręca się śrubą do krokwi

Edytowane przez Alessandro

Ano można i na razie jest to u mnie rozwiązanie nr 1.

10cm PIR ile to cm wełny jest gdzieś jakiś kalkulator ?

Na tak postawione pytanie nie ma jednej odpowiedzi.

Linkowana płyta o grubości 10 cm. = 0,1 m i wsp. lambda 0,025 W/mK da opór cieplny R = 4

A tym samym U = 0,25

Gdy weźmiemy wełnę o wsp. lambda 0,04 W/mk, to by otrzymać ten sam opór cieplny = 4, należy jej położyć 16 cm. (0,16m).

Jak wełna będzie miała inną lambdę, to wynik będzie inny.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
To ja się podłącze pod tematy tylko nieco inaczej.... Domek parterowy bez poddasza. Gdyby dać pod dolny pas wiązara płytę PIR 10cm i na to zasypać celulozy około 20 cm nie byłoby to lepsze niż 30cm celulozy po całości ??

Daruj sobie płyty PIR nie łykaj wszystkiego jak pelikan. Daj od dołu gk płyty, folia paroszczelna, celulozę 300mm na to płytę i masz wartość około U=< 0,130 W/m2K

Pozdrawiam