Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konsultacje odnośnie instalacji wod/co

mike_mtb

Recommended Posts

Witajcie.

Projekt instalacji oczywiście w projekcie domu jest, ale wyszło tyle zmian, że sobie go kreślę od początku i wyszło mi takie coś jak w załączniku. Cały dom praktycznie na podłogówce (2 rozdzielacze x7 obiegów) + grzejniki drabinkowe w łazienkach i grzejniki w garażu i pomieszczeniu gospodarczym.

projekt_wod_co.jpg

I takie pytania na razie:

1. woda zimna na instalację cwu powinna być brana przed czy za przeponowym? Gdzieś tam jeszcze powinien być zwrotny i bezpieczeństwa?

2. kocioł ma 12l wbudowane naczynie na obieg c.o. Musze jeszcze przeliczyć czy wystarczy to na podłogówkę, jeżeli nie, to gdzie powinno byc dodatkowe naczynie przeponowe?

3. czy obieg grzejnikowy będzie działał w oparciu o pompkę z kotła czy też pompa na obiegu podłogówki i pompki przy rozdzielaczach podłogówki będę podbierały ciepłą wodę? W ogóle może źle myślę?- Może lepiej dać pompę na obiegu grzejników, a przecież pompki na rozdzielaczach podłogówek sobie zassą (tam są Grundfos UMP3 AUTO L- mają wysokość podnoszenia 7m)...jakoś teraz dopiero na to wpadłem ;).

4. króćce z kotła mają 3/4" czy jest w ogóle sens prowadzenia pionów pexami 25mm, czy stosować maksymalną średnicę pex 20mm? Przyłącza do rozdzielaczy podłogówki mają 1". Do grzejników iść 16mm czy 20mm?)

5. na obieg grzejników można zastosować tak i rozdzielacz jak do podłogówki (oczywiście bez grupy mieszającej i pompy, ale z rotametrami)? W sumie to wygodne rozwiązanie.

6. to samo myślę sobie o c.w.u (tu już nawet bez rotametrów oczywiście)- też wygodne i bezpieczne, bo zmniejsza ilość trójników i łączeń pexów....tylko tu chyba już jakieś wykonanie atestowane do wody pitnej musi być?

Edytowane przez mike_mtb

Wykonaj wg schematu #1 a lepiej wg.#2(ze sprzęgłem)Jest sens prowadzenia do rozdzielaczy pexem fi 25 i to głeboki;)Zrób na jednym zaworze 3D,za nim pompa i za pompą do każdego rozdzielacza OP oddzielne rury PEX fi.25 Nie wiem jaka jest łączna moc wszystkich grzejników ale pex16 będzie za mały.Rozdzielacz do grzejników zwykły,bez rotametrów.Musisz zakupić moduły dedykowane przez producenta kotła.Podłączenie zasobnika zał.#3

Bud 1.jpg

bud 2.jpg

ZASOBNIK.jpg

Edytowane przez Kondensat

Dzięki za info. Kiedyś czytałem o tych sprzęgłach hydraulicznych, ale mi to umknęło, jakoś zawsze mi się kojarzyło z dużymi kotłowniami a nie z taka w domku, ale faktycznie z tego co czytam to polecane jest przy kilku obiegach. Odnośnie mocy sprzęgła- rozumiem że dobierać zbliżoną tudzież lekko wyższą niż moc kotła? Tak na szybko rzuciło mi się w oczy sprzęgło firmy Termojet moc 25kW, będzie to dobre, czy za duża moc względem mocy kotła też coś potrafi popsuć?

Odnośnie fi25 do rozdzielaczy, to nie ukrywam- to moja pierwsza instalacja hydrauliczna oparta tylko o lekturę i trochę podpatrzone na obiektach bo zdarzało się robić automatykę do węzłów. No i na mój rozum automatyka, to jak jest kabel główny którym max idzie 10A, to bez sensu potem go rozdzielać na dwa kable, którymi może pójść 20A....no ale rozumiem, że z wodą to tak nie działa ;))), czyli co do rozdzielaczy podłogówki wszystko jasne- lecę pexem 25mm.

Moc grzejników to- planuję 3 obiegi z racji na rozmieszczenie grzejników:

1- garaż 2x 900W + pomieszczenie gospodarcze 500W = 1,1 kW (może tu faktycznie pociągnę pex 20mm)

2- łazienka parter 400W

3- łazienki piętro 400W+400W = 800W

Grzejniki w łazienkach tylko pro forma- żeby ręcznik wysuszyć czy ubranie szybko, głównie będzie grzała podłogówka. Garaż to też tak pewnie na pół gwizdka, bo przecież 20*C tam nie musi być, choć 15*C czasem się przyda, bo będzie też tam czasem pewnie jakiś warsztat.

Myślisz, że jednak pompa na obiegu podłogówki (rozdzielacze już mam kupione ze swoimi pompami)? Natomiast nie dawać wcale pompy na obiegu na grzejniki?

Dalej nie wiem w którym miejscu zrobić odejście zimenj wody na cele użytkowej- przed zaworem zwrotnym, bezpieczeństwa, przeponowym czy zaraz przed zasobnikiem? Na logikę, to chyba przez zwrotnym, bo im bliżej zasobnika, to tym większa szansa że będzie podbierał ciepłą a nie zimną ;)

O jakich modułach piszesz? Tych WM10 do grup mieszających? Spoko, to ogarnę swoją automatyką budynkową.

Podłogówki wyszło mi ~900mb= około 110 litów wody + ta na zasilaniu i powrocie i rozdzielaczach, pewnie z 130 litów w sumie. Jaki % przyjąć licząc dla podłogówki wielkość naczynia przeponowego? W kotle jest 12 litrów, więc chyba wystarczy na tą podłogówkę i 5 małych grzejników.

Edytowane przez mike_mtb

Sprzęgło musisz mieć 2x moc kotła powiedzmy min.40kW (przewymiarowanie sprzęgła w rozsądnych granicach nie jest groźne )Powinno mieć tuleję na czujnik sprzęgła.

Jeżeli będzie sprzęgło to musi być też dodatkowa pompa na grzejniki.

Łączna moc grzejników wychodzi ok.3500W czyli do rozdzielacza grzejnikowego podejdziesz rurą PEX fi.20 a z rozdzielacza do każdego grzejnika rura PEX 16

Te rozdzielacze co kupiłeś (na zaworach termostat.z ręczną nastawą temp.,zawór typu np.ATM) to nieporozumienie w połączeniu z kotłem gazowym kondensacyjnym.Powinien być użyty zawór 3D z siłownikiem.Przy tych 3D które masz nie jesteś w stanie sterować instalacją pogodowo.

Trochę nie rozumiem z tą wodą użytkową.Zasobnik masz podłączyć jak w zał.#3 a pozostałe punkty poboru zimnej wody podłączasz zaraz za wodomierzem

Jak zastosujesz te grupy pompowe które masz to możesz sobie darować sprzęgło i sterowanie pogodowe a także moduł mieszacza .Wszystko co opisałem dotyczy zaworu 3D z siłownikiem do obiegu OP.Było najpierw pytać a potem kupować

"czujnik sprzęgła" jaki? Temperatury? Czysto informacyjnie czy coś od niego sterowane? Bo sterowanie zaworem 3dr obiegu OP rozumiem na podstawie temperatury zasilania gdzieś tam kilkadziesiąt cm za 3dr/pompą?

No bo ja sobie wymyśliłem tak- ATM pełni tu funkcję zabezpieczenia, żeby jak coś się zrąbie z 3dr/automatyką/siłownikiem żebym nie miał na podłogówce np >40*C i na taką nastawę ustawię ATM, więc rozumiem, że jak temperatura będzie np 30-35 w zależności od temperatury zewnętrznej i krzywej grzania, to ATM nastawiony na 40*C nie będzie jej ograniczał w żaden sposób? Rozważam jeszcze drugie zabezpieczenie tj.termostat przylgowy na belce zasilania wyłączający pompę danego rozdzielacza przy temp >40*C (z tym 40 to strzelam, zobaczy się czy to ma być 40 czy 45 czy 35, w każdym razie jakaś ustalona, bezpieczna wartość), choć nie wiem czy to nie przesadne dmuchanie na zimne.

Chodzi właśnie o punkt poboru zimnej wody, czy jeżeli będzie blisko zasobnika to nie będzie problemu (chyba nie bo jest zawór zwrotny potem )- rozchodzi się o to , że przyłącze wody mam zaraz za ścianą garażu, a węzeł co i wszystkie zawory, naczynia przeponowe itp planuję w kotłowni czyli jakieś 6-7m od przyłącza

"jeżeli będzie sprzęgło to musi być dodatkowa pompa na grzejniki"-ok, ale czy wtedy na OP musi być pompa za 3dr czy wystarczą te na rozdzielaczach podłogówek (7m podnoszenia ,więc nawet ta na piętrze powinna zaciągnąć)?

Tak czujnik temp.sprzęgła oznaczenie na schemacie #2 FK Czujnik temp.obiegu podłogowego za pompą OP oznaczenie FV. Zabezpieczeniem podłogówki przed niekontrolowanym wzrostem temp.jest termostat przylgowy oznaczenie TW .Podłączenie zimnej wody na poszczególne punkty poboru może być w dowolnym miejscu pomiędzy wodomierzem a zaworem zwrotnym tym przy zasobniku (przed tym zaworem zwrotnym) należy tylko zadbać o odpowiednią średnicę rury.

Jeszcze raz sprzęgło nie ma racji bytu przy zaworach termostatycznych z ręczną nastawą temp.Przy zaworze 3D z siłownikiem w szafkach tylko same rozdzielacze,lokalizacja zaw.3D i pomp sprzęgła w kotłowni.Jeżeli ta pompa na twoim schemacie,przy zasobniku ma być cyrkulacyjna to nie ten model pompy.

Jak się chcesz bawić w te 3D typu ATM to coś jak w załączniku(nie polecam)To nie będzie oszczędne rozwiązanie w eksploatacji(większe zużycie gazu)

schemat 5.jpg

No ale dobra- załóżmy, że temperatura na obiegu podłogówki jest regulowana przez zawór 3dr w kotłowni i mieści się w zakresie 30-35*C. Rozumiem, że jeżeli będę miał ATM ustawiony na 40*, to przepływ z A do AB będzie 100% a podmieszanie z B do AB będzie 0% i w sumie tak jakby go tam nie było i zadziała tylko jako zabezpieczenie przy niekontrolowanym wzroście temperatury na zasilaniu >40*C? Wiec ustawiając tak ATM mogę zrealizować mieszanie na 3dr w kotłowni na zasilaniu obu obiegów OP? Wtedy też potrzebne te zawory zwrotne na powrocie z rozdzielaczy, dzięki że to wrysowałeś, nie widziałem tego wcześniej nigdzie, a jak poczytałem to dość istotny element. Na powrocie rozdzielacza grzejników też dać?

A czemu ta pompa się nie nada? Widziałem pompy dedykowane do cyrkulacji np. Grundfos UP 15-14B, ale zastanawia mnie "wysokość podnoszenia: 1,2m", a cyrkulację chcę zrobić na pionie, czyli wysokość jakieś jakieś 4m.

Czy takie grupy bezpieczeństwa stanowiące przy okazji wieszak naczynia przeponowego są coś warte? Bo trochę zalatuje chinami ;):

87c812f14ebcb8f26068dfa62d28.jpg

Są też takie zawory bezpieczeństwa zintegrowane ze zwrotnymi, ma to jakieś wady?

Edytowane przez mike_mtb

Co żeś się tak uparł przy tym rozwiązaniu z 3D w kotłowni +3D ATM tak nikt nie robi! to zdublowane rozwiązanie,wystarczy jak raz 3D z siłownikiem obniży temp.na OP.Jak już wspomniałem za to aby nie poszła za wysoka temp.na OP jest odpowiedzialny termostat przylgowy i stosuje się go zarówno z zaw.3D z siłownikiem czy z typu ATM

Do cyrkulacji CWU możesz użyć np.pompy LFP Erga (zał) Do czego ma służyć ta grupa bezpieczeństwa?Od razu powiem że nie jestem zwolennikiem zintegrowanego zaworu zwrotnego z zaw.bezpieczeństwa lepiej dać oddzielnie ZZ i ZB.Co do ZZ na obiegu grzejników to zależy jakie będzie rozwiązanie czy grzejniki bezpośrednio z kotła wtedy nie trzeba ZZ a jak instalacja ze sprzęgłem to ZZ w obiegu grzejnikowym za pompą na grzejniki(zresztą jest on namalowany na schemacie #2)

ERGA.jpg

A ten parametr pompy "wysokość podnoszenia" to ma jakieś istotne znaczenie, bo może ja to źle rozumiem? W każdym razie ta pompa Erga ma wysokość 1,1m, więc na chłopski rozum nie zamknie mi pętli, która będzie na pionie, czyli na wysokości około 3m nad pompą. Albo inaczej- czy zastosowanie tej którą mam będzie jakimś błędem z jakiegoś powodu, ot kiedyś kupiłem w dobrej cenie i mi leżą na półce 2 szt.

Jeszcze jedna kwestia średnicy rur. Przyłącze do budynku mam wprawdzie rurą 32x3, ale zaraz potem mam zestaw zawór odcinający 1", potem wodomierz, drugi zawór odcinający 1", antyskażeniowy 1". Jak polecę już za tym zestawem wodomierzowym rurą pex 25mm do kotłowni, to będzie ok?

Co do tych ATM to jak pisałeś- trzeba było najpierw pytać potem kupować, ale wiadomo jak na budowie- milion sprawa na raz. Więc też skupmy się na tym- czy jeżeli nastawię ATM na wysoką temperaturę, której podłogówka nigdy nie osiągnie teoretycznie, to czy w czymkolwiek będzie on przeszkadzał?

OK czyli ZZ i ZB osobne, a ta grupa... ot wydaje mi się ergonomiczne rozwiązanie do zawieszenia naczynia (stojących 12l z podejściem od dołu chyba nie robią takich małych) + od razu jest ZB, który tak cyz siak muszę załozyć