Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe - przygotowanie pod malowanie (gładź tylko punktowo?)

Recommended Posts

Witam,

w sierpniu zeszłego roku kładziono u mnie w domu (nowy budynek) tynki gipsowe utwardzane Knauf Diamant. Efekt w większości jest zadowalający ale są miejsca na ścianach, którym przydałyby się poprawki. Zastanawiałem się zatem nad kupnem masy szpachlowej Cekol A-45 i wyrównania nią obszarowo gorsze rejony na ścianie. Ściany chcę potem zeszlifować w tych miejscach, zagruntować i pomalować farbą Jedynka Śnieżnobiała. Mam jednak pare wątpliwości.

1. Czy przed położeniem masy szpachlowej muszę zagruntować te nowe tynki gipsowe czy jest to zbędne? Po przejechaniu ręką zostaje odrobinka białego pyłu więc podejrzewam, że jest to wskazane..
  2. Czy w ogóle takie puntkowe/obszarowe wygładzanie ścian ma rację bytu czy jak gładzić to tylko całą ścianę? Boję się, że potem po zeszlifowaniu->zagruntowaniu->pomalowaniu wszystkie te "plamy" po gładzi będą mi wyłazić spod farby?

Zdecydowaliśmy się z żoną na tynki gipsowe m.in. dlatego aby trochę zaoszczędzić i nie musieć robić gładzi całościowo. Nie jesteśmy maksymalnymi estetami i z gładkości tynków jesteśmy w większości zadowoleni ale pytanie czy takie miejscowe poprawki bardziej nie zaszkodzą niż pomogą.

Z góry dziękuję za pomoc.

Kup oświetlacz diodowy min. 10W i poświeć po zmroku po ścianach. Możesz zrobić test i położyć gładź w jakimś miejscu i porównać. Nie licz na to, ze farba cokolwiek ukryje - jest dokładnie odwrotnie - nierówności po malowaniu wyłażą na wierzch! Farba ukrywa jedynie jakieś takie mikro ryski o głębokości włosa itd - jeśli gdzieś masz jakąś wadę faktury ściany, to ona zostanie.

Umiejętnie zrobione poprawki na pewno nie zaszkodzą. Musisz zwrócić szczególną uwagę na ściany dobrze oświetlone światłem słonecznym, gdzie te światło pada prostopadle na ścianę.

Jeżeli są to rysy i jakieś delikatne zagłębienia to nie ma sensu szpachlować całej ściany.

Musisz uważać z gruntowaniem tych miejsc gdzie będziesz robił poprawki. Grunt akrylowy może bardziej zaszkodzić niż pomóc, ale tego możesz dopiero doświadczyć po pomalowaniu ścian podkładem.

• 4 weeks później...

Witaj adrianopel, tak, przed nawet miejscowym kładzeniem takich zaprawek gipsowych również należy te miejsca zagruntować. W kwestii niedoskonałości należy ocenić jakiego są rodzaju. Jeśli są to drobne ubytki bądź nierówności można je wypełnić za pomocą gotowej masy szpachlowej i szpachelki budowlanej. Wcześniej ścianę należy dokładnie przeszlifować, oczyścić je z nagromadzonego pyłu, zabrudzeń oraz tłustych zacieków. Kiedy ściana przeschnie, wyrównujemy naprawiane fragmenty gruboziarnistym papierem ściernym, następnie wygładzamy drobnoziarnistym papierem ściernym. Odpylamy ścianę. Powierzchnię należy zagruntować używając np. emulsji wodnej Dulux Primer. Posiada ona właściwości gruntujące, czepne, szorstkujące, co pozwala na wykorzystanie go jako warstwy poprawiającej efekt krycia farb nawierzchniowych. Po upływie doby można nakładać nową warstwę malarską.

Pozdrawia Ekspert Dulux