Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielokolorowe ściany - czym przykryć? Wymiana listew styropianowych.

Recommended Posts

Witam, kupiliśmy mieszkanie. Poprzedni właściciele mieli ściany takie jak na zdjęciach. Chcemy na to położyć farbę Beckers Light Grey. Czy ta farba poradzi sobie z przykryciem i ujednoliceniem ścian? Czy lepiej dać jakiś biały podkład?

https://zapodaj.net/b41e9814020d2.jpg.html

https://zapodaj.net/d7924afd76624.jpg.html

Pytanie jeszcze o listwy sufitowe styropianowe. Czym to ściągnąć? Musimy sciagnac stare i położyć nowe, bo jednej listwy brakuje i przy suficie okropnie to wygląda, pozostałości po kleju. Trzeba to jakoś zamaskować. Remont na szybko, nie ma czasu ogarniać sufitu, żeby bawić sie w gładzenie itp. W przyszłości będzie zrobiony na cacy, ale musimy mieć tymczasowe rozwiązanie.

Nie wiem co dla kogo jest lepiej...ale ja przy remontach ZAWSZE maluję wszystko na biało a dopiero później kolor.

Raz - biała farby gruntujące są na ogół tańsze

Dwa - unikam różnic, przebić, odcieni itd itp

Trzy - na ogół wystarcza jednokrotne malowanie kolorem.

Z listwami bywa różnie. Czasami wystarczy nożyk, szpachelka a czasami "wyrwie spory kawałek" ściany ;)

Od lat stosuję jedną...ale nazwy nie podam, bo niektórzy mieli z nią niemiłe doświadczenia - śmierdziała kocimi sikami o czym można na FM przeczytać :D

Wybieraj zawsze sprawdzając daty produkcji i niekoniecznie z marketów na C czy L, bo raz mi taką inwestor kupił i 4 razy musiałem zieloną płytę GK malować.

Witaj paulen_93, aby przemalować ściany na jaśniejszy kolor i uzyskać pełne krycie, rekomendujemy wstępne użycie rozcieńczonej białej emulsji, np. Dulux Acryl Matt, by zredukować kontrastowość podłoża. Następnie ścianę należy pokryć docelowym kolorem. Z naszej strony polecamy farbę Dulux Kolory Świata, która zapewnia doskonałe krycie. Przed przystąpieniem do właściwego malowania można skorzystać z testerów kolorów, które pozwolą sprawdzić jak dany kolor zachowuje się w zależności od miejsca aplikacji czy pory dnia. Dostępne są na naszej stronie internetowej Dulux.

W przypadku listew sufitowych, nie ma możliwości usunąć ich bez uzupełnienia ubytków. Takie usuwanie jest mechaniczne i z pewnością uszkodzi powłoki. Można jednak spróbować zamaskować nowymi listwami pozostałości po starych.

Pozdrawiam Ekspert Dulux