Michal818 03.03.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Czy limit 53 000 z ulgi termo zwiększa się dwukrotnie w przypadku małżeństwa i remontu domu, którego oboje są współwłaścicielem? Tekst z ustawy jest taki: Art. 26h. 1. Podatnik będący właścicielem lub współwłaścicielem budynku mieszkalnego jednorodzinnego maprawo odliczyć od podstawy obliczenia podatku, [...] wydatki poniesione w roku podatkowym na materiały budowlane, urządzenia i usługi, związane z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w tym budynku, [...] 2. Kwota odliczenia nie może przekroczyć 53 000 zł w odniesieniu do wszystkich realizowanych przedsięwzięćtermomodernizacyjnych w poszczególnych budynkach, których podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 18.05.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Z tego co wiem nie zwiększa się. Kwota odliczenia to 53 zatem wydać możesz coś ponad 200, już nie pamiętam dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xeides 06.08.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Siemanko, mi znów powiedzieli że jest to 53 tyś na osobę więc już teraz sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal818 16.08.2020 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Koniec końców na wszelki wypadek brałem faktury osobno na siebie i na swoją żonę. I ona i ja odliczyliśmy sobie po 53 w zeznaniu wspólnym. Na razie nie było wezwania do US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.08.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Z tego co wiem nie zwiększa się. Kwota odliczenia to 53 zatem wydać możesz coś ponad 200, już nie pamiętam dokładnie niestety nie kwota wydatków to 53 tys w odniesieniu do jednego domu, bliźniaka lub szeregowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.08.2020 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Siemanko, mi znów powiedzieli że jest to 53 tyś na osobę więc już teraz sam nie wiem. tak na osobę pod warunkiem że posiada dom i suma wydatków przedsięwzięć modernizacyjnych w nim nie przekracza 53 tys.mam 2 domy ale limit mam wspólny na obydwa niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.08.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Koniec końców na wszelki wypadek brałem faktury osobno na siebie i na swoją żonę. I ona i ja odliczyliśmy sobie po 53 w zeznaniu wspólnym. Na razie nie było wezwania do US będzie za 5 lat z odsetkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.08.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Jeżeli malżeństwo rozlicza się oddzielnie, każdemu z małżonków przysługuje osobne odliczenie w wysokości 53 tys. To różnica między ulgą termomodernizacyjną a Czystym Powietrzem. W Czystym Powietrzu limit dotyczy jednego budynku, a w uldze termomodernizacyjnej podatnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts