Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze-powietrze

Tom01

Recommended Posts

W domu w tej chwili jest ogrzewanie gorącym powietrzem z kominka i jest to jedyne źródło ciepła. Wydajność jest wystarczająca, ale uciążliwa jest spora amplituda temperatur jak w kominku gaśnie. Myślę, aby połączyć układ DGP z pompą ciepła / klimatyzatorem kanałowym. Czy ktokolwiek mógłby pomóc jak zabrać się za to od strony ideowej? W tym momencie jest przebudowa domu, więc można to i owo przerobić jeśli chodzi o kanały, ale nie wiem jak to zrobić aby było dobrze.

W tym momencie układ jest oparty o pobieranie powietrza z komory kominka, rozdzielany na dwie sekcje i dystrybuowane do pomieszczeń dwoma wentylatorami o wydajności 1000 m^3/h każdy. Regulowane płynnie 0-10V za pomocą sterownika PLC automatyki domowej. Każde pomieszczenie ma swoją przepustnicę sterowaną siłownikiem. W jaki sposób dołożyć do tego jednostkę kanałową o stosownej wydajności, ale tak aby gorące powietrze jej nie uszkodziło? Jakiś układ z bypassem, przepustnicam zwrotnymi? Fizycznie odcinany w sytuacji kiedy w kominku jest dobrze napalone? Niestety osobny układ kanałów nie wchodzi w grę, nie ma jak ich położyć.

Druga sprawa, to jak wykorzystać ten sam układ do klimatyzacji latem? Kratki nawiewów powietrza są przy podłodze, co w przypadku klimatyzacji jest chyba niezbyt dobrym pomysłem? W tym momencie w połowie pomieszczeń są klimatyzatory ścienne, ale chciałbym przejść na kanałowe i je zlikwidować.