SystememGospodarczym 03.03.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Jako, że ciężko doprosić się o przeniesienie tematu, zakładam drugi w odpowiednim dziale. Cześć Tym wpisem chciałbym zapoczątkować dziennik budowy mojego domu według projektu Archonu "Dom w malinówkach G2A" (z garażem dwustanowiskowym ). Jako, że ceny robocizny wzrosły w moim regionie o 80% w stosunku do tego co było 3-4 lata temu, a o solidną i uczciwą ekipę ciężko - całość prac będzie wykonana systemem gospodarczym. Oszczędności jakie powinna przynieść praca własna to: Robocizna na etapie SSO 80-100tyś (tak - dokładnie takie kwoty otrzymałem przy wycenach ekip, które mają pojęcie o robocie) Materiały - to się okaże, ale rozstrzał cen materiałów jest tak duży, że przy odrobinie szukania można zaoszczędzić na przyzwoity, nowy samochód osobowy. Zapewne wielu stwierdzi, że porywam się z motyką na słońce - ale nie spieszy mi się, nie muszę mieć domu za rok czy dwa Dodatkowym wsparciem będzie solidny kierownik budowy - dużo droższy od takich co na budowie pojawiają się raz czy dwa, a reszta to tylko wpisy w dzienniku. Kiedy start ? Jak tylko pogoda pozwoli na wykopy Zezwalam na komentowanie w tym wątku Edytowane 3 Marca 2019 przez SystememGospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 03.03.2019 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Mimo, że pogoda nie pozwala na budowę, to budowa trwa... wirtualnie:) W programie SketchUp stworzyłem trójwymiarowy model konstrukcji domu. Całość była by dużo łatwiejsza gdyby Archon chciał udostępnić projekt w wersji elektronicznej - niestety nie zgodzili się, co jest dużym minusem, mamy 21 wiek i nikt już nie rysuje na papierze. Architekt który wykonywał adaptację również miał więcej pracy ponieważ część projektu musiał przerysować do CADa aby wykonać zagospodarowanie terenu. Po co to wszystko? Przede wszystkim dlatego aby łatwo było kalkulować zapotrzebowanie na materiały: Zostawiamy włączoną warstwę na której mamy wymodelowane ławy fundamentowe, zaznaczamy ich powierzchnię - program pokazuje, że powierzchnia ław fundamentowych to 52,52m2. Wynik mnożymy razy wysokość ław 0,4m i wiemy że na zalanie ław potrzebujemy 21m3 betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 03.03.2019 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Tez uzywam sketchupa, dosyc wygodny program do takich rzeczy. Nie liczac dlugosci platwi dachowych masz calkiem latwy dach do wykonania. Rozwazales moze podniesienie sciany kolankowej? Ścianka kolankowa w malinówkach ma 140cm + murłata 14cm czyli wcale nie mało, biorąc pod uwagę nachylenie dachu 40st to spokoje będzie można fajnie zagospodarować mimo skosów... które mi osobiście bardzo się podobają Fakt dom nie należy do najmniejszych jednak dach z racji braku słupów i tego że tak na prawde prawie wszystkie krokwie są na jedno kopyto nie będzie ciężki w wykonaniu - cięższe elementy wrzuci się HDSem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 03.03.2019 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Ruszamy. Drewno na ławice przygotowane. Edytowane 3 Marca 2019 przez SystememGospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 03.03.2019 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Dziś wykop pod dom wykonany do górnego poziomu ław fundamentowych - warto brać dużą koparkę obrotową, 2h i po sprawie - koszt wykopu 250zł Przyjechała stal i połowa strzemion na ławy ukręcona, fotki dopiero w weekend, padam - jednak praca na budowie to cięzki kawałek chleba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 03.03.2019 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Dziś geodeta wytyczył osie ścian zewnętrznych, a ja zrobiłem wszystkie strzemiona na ławy fundamentowe. Osie zostaną przeniesione na mniejsze ławice wewnątrz wykopu, będą wypoziomowane do górnego poziomu ław fundamentowych, aby do szalowania pozostało tylko rozciągnąć sznurki i do nich dostawiać deski. Przy okazji pierwsza niespodzianka - dreny melioracyjne, jeden z nich centralnie przez ławę fundamentową więc zostanie przełożony o 1,5m poza obrys budynku. Edytowane 3 Marca 2019 przez SystememGospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 05.03.2019 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Dzień jeszcze krótki - zostaje tylko 2,5h po pracy na działanie na budowę, przelotne opady deszczu i poruszać się w wykopie to nic miłego (glina). Mimo tego udało się rozpocząć szalowanie, efekty nie są powalające ale krok po kroku do przodu, zaszaluję całość, ukręcę zbrojenie, a gdy przyjdą cieplejsze dni i nie będzie padać wykopię dopiero ławy aby grunt pod nimi był stabilny. W niecierpliwości czekam na cieplejsze dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 17.03.2019 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Koniec szalowania - zgodnie z założeniem całość wykonana samemu, po pracy 2-3h z czego 30 min na przebranie, rozłożenie sprzętu, przebranie i schowanie wszytkiego. Wygląda nie pozornie ale samych palików poszło 160m łat (każdy palik trzeba obciąć, zaostrzyć na i wbić). Szalunki sprawdzone niwelatorem laserowym - odchyłka w wymiarach nie większa niż kilka milimetrów. Zacząłem wybierać glinę z szalunków - tragedii nie ma ale wiem, że będzie to ciężki etap. Kopię na docelowy wymiar 40cm - jeśli pogoda się zepsuje i grunt rozpłynie to zbiorę jeszcze 10cm i wylany zostanie tam chudziak, jednak na teraz grunt jest tak twardy, że wybieram do docelowego wymiaru i wrzucam folię. Na koniec mała ciekawostka, myślałem, że stare dreny po tylu latach będą przytkane, zarwane itp. - nic z tego, działają świetnie, a w moim przypadku wypadły na idealnej głębokości i służą za darmowe odwodnienie wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 18.03.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 stare dreny potwierdzam to co u mnie... na idealnej glenokosci ale rozumiem ze pod domem ich nie masz? Po co wrzuucasz folie so wykopu? Przykryc chcesz czy pod beton wrzucic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 18.03.2019 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 stare dreny potwierdzam to co u mnie... na idealnej glenokosci ale rozumiem ze pod domem ich nie masz? Po co wrzuucasz folie so wykopu? Przykryc chcesz czy pod beton wrzucic? Cześć Dreny jeden wypadł centralnie w ławie fundamentowej - jutro zostanie przełożony na zewnątrz obrysu budynku arotem dwuwarstwowym (niby rura osłonowa do kabli, a dużo solidniejsza od zwykłej rury drenarskiej) Folię chcę wrzucać na bieżąco do wykopu w miejscu gdzie wykopię "na gotowo" - raz że woda która się tam zbierze gdyby przyszły deszcze nie będzie wsiąkać w grunt i zostanie wypompowana, a dwa zostanie do betonowania tak aby zapewnić dobre warunki dla betonu - no i tańsza niż chudziak o około 1000zł. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 23.03.2019 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Dreny zostały przełożone - 25m zajęło mi około 4h - odkopanie, przygotowanie spadków, ułożenie rury i zasypanie - połączenie starego drenu z nową rurą zostało zarzucone mocną zaprawą. No i zaczęło się najgorsze - ręczne kopanie ław, niech nikt nie da się zwieść filmikom na youtubie gdzie kopią ręcznie ale w piasku - glina, a piasek to całkiem inna bajka. 8h kopanie bez większych przerw i ledwo założyłem buty, a po powrocie spałem 15h.W ciągu 8h wykopałem około 25m na gotowo, O ile przy ławie 60cm efekty są szybko widoczne i jest motywacja o tyle przy ławie 90cm oraz stopach fundamentowych końca nie widać. Odrazy po skończenia danego odcinka wrzucam folię tak aby w jakimkolwiek stopniu zabezpieczyć przed wodą opadową: Mimo wszystko glina ma też swoje zalety - wykop jest stabilny i nic się nie obsypuje - dno jest stabilne i nie będzie chudziaka jeśli nie pozalewa mi wykopów więc około 1200zł zostanie w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 23.03.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Coz nie wiem co Ci powiedziec ale chyba ostatecznie podziwiam twoja ambicje kopania w, glinie... ja uznalem ze to nierealne I ostatecznie koparka zalatwila calosc a ja tylko poszerzylem I poglebilem do ostatecznego rozmiaru.. bede obserwowal twoje wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 23.03.2019 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Coz nie wiem co Ci powiedziec ale chyba ostatecznie podziwiam twoja ambicje kopania w, glinie... ja uznalem ze to nierealne I ostatecznie koparka zalatwila calosc a ja tylko poszerzylem I poglebilem do ostatecznego rozmiaru.. bede obserwowal twoje wpisy Dzięki - to miłe, niestety gdyby miała to robić koparka to z mojej działki niewiele by zostało, ciężko też wyliczyć ilość potrzebnego betonu... powoli do przodu, jest bardzo ciężko ale wszystko da się zrobić - akurat nie mam presji czasu, więc nawet jak w tym roku będzie stan zero to nie jest to żadnym problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 25.03.2019 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Najgorzej wyjść z ziemi, później jest lepiej, aż do stropu Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebus243 26.03.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Witam Również śledzę twoją budowę projekt prawie taki sam a więc można coś podpatrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 26.03.2019 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Wykop w glinie z trochę innej perspektywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.03.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Człowieku to jeszcze bajka.Jak kopałem pod kabel u siebie to wodę lałem bo wbić szpadla na 2 cm nie szło - 100 kg nacisku z naskokiem i nic.Chłopaki później gaz kopali to młotem udarowym wpierw zruszyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 27.03.2019 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Znam to znam, u mnie bylo tak sucho ze nieraz saperka pilowalem brzegi gliny jak pilnikiem zeby osiagnac wymiR... ale czasy:) powoli do przodu I bedzie.z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 27.03.2019 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Człowieku to jeszcze bajka. Jak kopałem pod kabel u siebie to wodę lałem bo wbić szpadla na 2 cm nie szło - 100 kg nacisku z naskokiem i nic. Chłopaki później gaz kopali to młotem udarowym wpierw zruszyli. Masz rację - było tak rok temu jak wkopywałem bloczki pod blaszaka w środku lata i wierciłem ręcznie pod stemple na ogrodzenie z siatki leśnej Znam to znam, u mnie bylo tak sucho ze nieraz saperka pilowalem brzegi gliny jak pilnikiem zeby osiagnac wymiR... ale czasy:) powoli do przodu I bedzie.z glowy Dokładnie tak jak mówisz, ale i tak wydaje mi się, że ogólnie wybrałem dobry moment na wykop - ziemia jeszcze nie jest taka sucha i jakoś to idzie - w weekend skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebus243 28.03.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Ciężką ziemię masz. Jednak piasek to jest bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts