hwk5 03.03.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Dzień dobry, jestem w tym temacie całkowicie zielony, nie wiem nic Chciałem nając mieszkanie. Do tej pory płaciłem kwotę wynajmu + czynsz (w którym była zaliczka na wodę, ogrzewanie) + dodatkowo według zużycia prąd. W mieszkaniu, które chcę nająć jest piec gazowy dwufunkcyjny + ogrzewanie podłogowe (nie zauważyłem kaloryferów). Mieszkanie 75m. Chciałem zapytać, jaki mógłby być miesięczny koszt takiego ogrzewania, zarówno mieszkania jak i wody? bo chyba wodę również grzeje taki piecyk. Tutaj podobno też jest jakiś czynsz, czyli mam rozumieć że w nim jest określona ilość wody, ale podgrzewa ją piecyk, tak? Właściciel mówił coś o 200zł gaz+prąd, natomiast w sezonie zimowym 300-500, ale nie wiem czy warto wierzyć na słowo. Mieszkanie duże, nie chce później obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hwk5 04.03.2019 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Bardzo prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 04.03.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Nikt ci nie powie czy koszty są realne bo jest zbyt duzo niewiadomych.Zużycie gazu zalezy przede wszystkich od tego czy budynek jest ocieplony, na którym piętrze jest mieszkanie, czy okna sa nowe itd.Druga sprawa to ilośc mieszkańców i ilośc pobieranej wody do kąpieli. Ja przy podgrzewaczu gazowym wody i pysznicu płaciłem jakies 120 zł/2 miesiące. Więc myślę, że podane koszty są w jakiś sposób zbliżone do rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.03.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Mysle ze jak pisał ze 300-500 za miesiąc zimą to brzmi to realnie. Bo wiekszosc z nas za cały dom płaci właśnie tyle. Jeśli wiec to stare mieszkanie w kamienicy nieocieplone to powinno się zmieścić w tej kwocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hwk5 04.03.2019 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Jest to nowe mieszkanie w nowym bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARexx2 05.03.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Tak jak koledzy wcześniej pisali ciężko jest to oszacowywać, bo może być np. zima stulecia, lub codziennie będziesz lał pełną wannę wrzątku, ale myślę że wartości 150zł do 200zł max w sezonie letnim i 500zł do max 700zł przy wielkich mrozach w miesiącach zimowych możesz przyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 05.03.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Jesli nowe mieszkanie w nowym bloku to na grzanie cwu zuzyjesz miesiecznie 70zl a na ogrzewanie mieszkania okolo 1200pln na caly rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 05.03.2019 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Zuzycie gazu na cwu wyjdzie 0,5 do 1m3 na dobe. A gaz okoko 1.7 do 2pln za 1m3 do tego abonament co miesiac okolo 25zl. A ogrzewanie to mysle ze nie wiecej niz 600m3 na rok moze byc mniej lub wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 06.03.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Bardzo prosze o pomoc Może tak : Blok z cegły sprzed 30 lat, ocieplony 10cm styro, zimna klatka, drzwi z "dykty" okna dwuszybowe, piec Viessmanna Turbo. 38m2 kuchenka gazowa, 3 osoby mieszkające. Rachunki za gaz 117,45zł za grudzień 144,23zł za styczeń 83,09 zł za luty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.03.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Witam, Praca gazowego kotła dwufunkcyjnego pozwala na zasilanie instalacji grzewczej oraz podgrzanie ciepłej wody użytkowej w sposób przepływowy. Koszty ogrzewania zależą od zapotrzebowania na energię mieszkania, utrzymywanej temperatury powietrza w mieszkaniu oraz samego zużycia ciepłej wody. Nie można ich określić dokładnie bez obliczeń, ale dane podane przez właściciela wydają się wiarygodne. Przy rozliczeniu powinien Pan otrzymać oddzielny rachunek za zużyte paliwo gazowe, natomiast w czynszu będzie znajdowała się opłata za zimną wodę użytkową oraz wodę do podgrzania w kotle. W celu weryfikacji zawsze może Pan poprosić właściciela o pokazanie rachunków za zużyty gaz w poprzednich miesiącach. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts