Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt ogrzewania. Piec gazowy dwufukncyjny

hwk5

Recommended Posts

Dzień dobry,

jestem w tym temacie całkowicie zielony, nie wiem nic :bash:

Chciałem nając mieszkanie. Do tej pory płaciłem kwotę wynajmu + czynsz (w którym była zaliczka na wodę, ogrzewanie) + dodatkowo według zużycia prąd.

W mieszkaniu, które chcę nająć jest piec gazowy dwufunkcyjny + ogrzewanie podłogowe (nie zauważyłem kaloryferów). Mieszkanie 75m. Chciałem zapytać, jaki mógłby być miesięczny koszt takiego ogrzewania, zarówno mieszkania jak i wody? bo chyba wodę również grzeje taki piecyk. Tutaj podobno też jest jakiś czynsz, czyli mam rozumieć że w nim jest określona ilość wody, ale podgrzewa ją piecyk, tak?

Właściciel mówił coś o 200zł gaz+prąd, natomiast w sezonie zimowym 300-500, ale nie wiem czy warto wierzyć na słowo. Mieszkanie duże, nie chce później obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku.

Nikt ci nie powie czy koszty są realne bo jest zbyt duzo niewiadomych.

Zużycie gazu zalezy przede wszystkich od tego czy budynek jest ocieplony, na którym piętrze jest mieszkanie, czy okna sa nowe itd.

Druga sprawa to ilośc mieszkańców i ilośc pobieranej wody do kąpieli.

Ja przy podgrzewaczu gazowym wody i pysznicu płaciłem jakies 120 zł/2 miesiące.

Więc myślę, że podane koszty są w jakiś sposób zbliżone do rzeczywistości.

Tak jak koledzy wcześniej pisali ciężko jest to oszacowywać, bo może być np. zima stulecia, lub codziennie będziesz lał pełną wannę wrzątku, ale myślę że wartości 150zł do 200zł max w sezonie letnim i 500zł do max 700zł przy wielkich mrozach w miesiącach zimowych możesz przyjąć.

• 2 weeks później...

Witam,

Praca gazowego kotła dwufunkcyjnego pozwala na zasilanie instalacji grzewczej oraz podgrzanie ciepłej wody użytkowej w sposób przepływowy. Koszty ogrzewania zależą od zapotrzebowania na energię mieszkania, utrzymywanej temperatury powietrza w mieszkaniu oraz samego zużycia ciepłej wody. Nie można ich określić dokładnie bez obliczeń, ale dane podane przez właściciela wydają się wiarygodne. Przy rozliczeniu powinien Pan otrzymać oddzielny rachunek za zużyte paliwo gazowe, natomiast w czynszu będzie znajdowała się opłata za zimną wodę użytkową oraz wodę do podgrzania w kotle. W celu weryfikacji zawsze może Pan poprosić właściciela o pokazanie rachunków za zużyty gaz w poprzednich miesiącach.

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch