Bienio183 03.03.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Witam, robię kapitalny remont mieszkania i mam zamiar wymienić piece na ogrzewanie gazowe. Pojawił się problem. Kominiarz stwierdził że nie ma miejsca w kominach żeby poprowadzić rury wentylacyjne i spalinowe i będzie trzeba to puścić na zewnątrz budynku. Pierwsza sprawa jest taka że będzie to wysoki koszt, 2 rury wentylacyjne plus jedna spalinowa (każda 13m). Do tego okazało się że wspólnota przeprowadza termomedrnizacje i na 99 procent nie pozwolą mi poprowadzić tych rur, istnieje szansa że da się je zabudowac ale to dodatkowy koszt. Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie aby zrobić to z głową i zmniejszyć trochę koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 03.03.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Co to za budynek ?Ile m2 mieszkania ?Nie ma ciepła sieciowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bienio183 03.03.2019 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Kamienica, mieszkanie 57m2, nie ma ogrzewania sieciowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.03.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 1. Nie możesz wymienić ogrzewania węglowego na gazowe bez zgody wspólnoty mieszkaniowej oraz projektu gazowej instalacji wewnętrznej. 2. Kocioł węglowy musiał stać w pomieszczeniu posiadającym komin i wentylację. Komin do wykorzystania jako komin dla kotła gazowego. Starczy 12x12 cm a wentylację już masz. Gdzie dokładniej tkwi problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bienio183 03.03.2019 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Nie mam wentylacji, i muszę poprowadzić rury. Problem polega na tym że kominiarz powiedział że w przewodzie kominowym nie ma miejsca bo jest zajęty i muszę poprowadzić rury na zewnątrz budynku. W administracji dowiedziałem się że na 99 procent nie dostanę zgody od wspólnoty ponieważ będzie przeprowadzana termomedrnizacja kamienicy, a jeżeli już to będę musiał to zabudowac co wiąże się z dodatkowym kosztem i chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakas alternatywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.03.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Pozostaje ogrzewanie prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bienio183 04.03.2019 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 A czy może ktoś z doświadczenia napisać ile wychodzą rachunki za tego typu ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 04.03.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 licz ok. 300zł-350 /mies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bienio183 04.03.2019 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Samo ogrzewanie czy średni rachunek za prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.03.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 A czy może ktoś z doświadczenia napisać ile wychodzą rachunki za tego typu ogrzewanie? kwestia jak lubisz mieć ciepło i czym będziesz grzać . Piec akumulacyjny w 2T . Kable w 2T lub 1T . Promiennik podczerwieni . Klima . Jeśli będzie ocieplone , to jest szansa ,że zużycie będzie niskie , bo ogrzeją Cię sąsiedzi , jeśli masz ich wkoło swojego mieszkania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts