Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kominem

Bienio183

Recommended Posts

Witam, robię kapitalny remont mieszkania i mam zamiar wymienić piece na ogrzewanie gazowe. Pojawił się problem. Kominiarz stwierdził że nie ma miejsca w kominach żeby poprowadzić rury wentylacyjne i spalinowe i będzie trzeba to puścić na zewnątrz budynku. Pierwsza sprawa jest taka że będzie to wysoki koszt, 2 rury wentylacyjne plus jedna spalinowa (każda 13m). Do tego okazało się że wspólnota przeprowadza termomedrnizacje i na 99 procent nie pozwolą mi poprowadzić tych rur, istnieje szansa że da się je zabudowac ale to dodatkowy koszt. Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie aby zrobić to z głową i zmniejszyć trochę koszta?

1. Nie możesz wymienić ogrzewania węglowego na gazowe bez zgody wspólnoty mieszkaniowej oraz projektu gazowej instalacji wewnętrznej.

2. Kocioł węglowy musiał stać w pomieszczeniu posiadającym komin :) i wentylację. Komin do wykorzystania jako komin dla kotła gazowego. Starczy 12x12 cm a wentylację już masz. Gdzie dokładniej tkwi problem?

Nie mam wentylacji, i muszę poprowadzić rury. Problem polega na tym że kominiarz powiedział że w przewodzie kominowym nie ma miejsca bo jest zajęty i muszę poprowadzić rury na zewnątrz budynku. W administracji dowiedziałem się że na 99 procent nie dostanę zgody od wspólnoty ponieważ będzie przeprowadzana termomedrnizacja kamienicy, a jeżeli już to będę musiał to zabudowac co wiąże się z dodatkowym kosztem i chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakas alternatywa

A czy może ktoś z doświadczenia napisać ile wychodzą rachunki za tego typu ogrzewanie?

kwestia jak lubisz mieć ciepło i czym będziesz grzać . Piec akumulacyjny w 2T . Kable w 2T lub 1T . Promiennik podczerwieni . Klima .

Jeśli będzie ocieplone , to jest szansa ,że zużycie będzie niskie , bo ogrzeją Cię sąsiedzi , jeśli masz ich wkoło swojego mieszkania .