baku001 03.03.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Witam wszystkich forumowiczów. Wkrótce przymierzam się do wbicia pierwszej łopaty na działce, ale przed przystąpieniem do prac muszę rozwiązać kilka wątpliwości. Mój dom będzie murowany z pustaka maxa 288x188x220. W projekcie mam ławy 60 cm i 25 cm ściany fundamentowe (monolityczne), zastanawiam się jak rozwiązać kwestie pustaka szerszego od ściany fundamentowej. Mój wykonawca proponuje poszerzyć fundament do tych 30cm, a ja zastanawiam się czy nie lepiej byloby wypuścić, np. 3 cm pustaka poza ścianę? W którymś wątku na forum widziałem takie rozwiązanie i zastanawiam się czy sam z takiego nie skorzystam. Drugie pytanie dotyczy izolacji poziomej: jak zaizolować 30 cm ścianę? W 25 cm wersji tniemy rolkę papy na 4 części, a w takim szerszym fundamencie? Tniemy po 33 lub na równe 30 i mamy odpad? Szukam producenta z papą o szerokości 120 cm ale nie wiem czy tak ciężko go znaleźć czy po prostu takich nie ma. Na co zwracać uwagę przy kupnie papy? 3 mm wystarczy czy nie zawracać sobie głowy papami cieńszymi niż 4 mm? Trzecie pytanie dotyczy izolacji termicznej. Czy wg was watro dołożyć do xpsa czy wybrać tańsza opcje eps a na to siatka i klej (nie licząc robocizny bo ocieplenie robie sam)? Jakie są wasze doświadczenia z folią kubełkową? Dawać ją na ostatnią warstwę między gruntem a styropianem czy pójść w koszta i położyć styropian>siatka i klej>dysterbit? Słyszałem, że pod folią kubełkową lubi robić się grzyb, a woda wcale tak rewelacyjnie nie odparowuje przez co styropian też dostaje w kość. Na co zwracać uwagę przy zakupie dysperbitu? Kierować się renomowanymi (drogimi ) markami czy brać co będzie na hurtowni? Wiem, że na moje pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi, dużo też zależy od warunków gruntowych na działce ale z góry dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.03.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Też będę budował z maxa, w projekcie mam ścianę fundamentową z bloczka 30 cm, ale że na naszym terenie taki bloczek jest niedostępny będzie z bloczka 24 cm. Pustak będzie murowany w osi ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.03.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Co się zastanawiasz nad szerokością ściany fundamentowej ?Jak to masz rozwiązane w projekcie ?Z jakiego powodu masz monolityczne ściany fundamentowe a nie murowane z bloczków betonowych ? BTW - Ta szersza ściana fundamentowa to nie szerszy fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.03.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Też będę budował z maxa, w projekcie mam ścianę fundamentową z bloczka 30 cm, ale że na naszym terenie taki bloczek jest niedostępny będzie z bloczka 24 cm. Pustak będzie murowany w osi ściany fundamentowej. Chyba nigdzie nie występuje bloczek betonowy o wymiarze 30cm. Wymiary bloczka betonowego to 24cm x 38cm i wysokość 12cm lub 14cm. Zapytaj projektanta dlaczego taki bloczek zaprojektował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baku001 04.03.2019 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Co się zastanawiasz nad szerokością ściany fundamentowej ? Jak to masz rozwiązane w projekcie ? Z jakiego powodu masz monolityczne ściany fundamentowe a nie murowane z bloczków betonowych ? W projekcie mam ściany monolityczne i pustak porotherm 25, muruje z maxa bo udało mi się go kupić w dobrej cenie. Biorąc pod uwagę fakt że w sąsiedztwie w ciągu kilku ostatnich lat powstało 10 domów i wszystkie miały lany fundament nie zastanawiałem się nad zmianą rodzaju fundamentu. BTW - Ta szersza ściana fundamentowa to nie szerszy fundament Pustak będzie murowany w osi ściany fundamentowej. Możesz to napisać trochę jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.03.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 W osi ściany fundamentowej, czyli maks będzie "na środku" ściany czyli z obydwu stron będzie wystawał po 2.4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2019 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 W projekcie mam ściany monolityczne i pustak porotherm 25, muruje z maxa bo udało mi się go kupić w dobrej cenie. Biorąc pod uwagę fakt że w sąsiedztwie w ciągu kilku ostatnich lat powstało 10 domów i wszystkie miały lany fundament nie zastanawiałem się nad zmianą rodzaju fundamentu. Uwaga dotyczyła nazewnictwa poszczególnych elementów konstrukcyjnych. Ściany domu murowane z pustaka Porotherm 25 stoją na ścianie fundamentowej murowanej z bloczków betonowych 24cm lub lanej z betonu o szerokości już dowolnej 24, 25 lub innej. A poniżej jest ława fundamentowa i ta ława jest zawsze lana z betonu. Na ławie betonowej stoi ściana fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts