Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana 25 i bloczek maxa 30. Poszerzać ścianę czy nie? I jeszcze kilka pytań o fund.

baku001

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. :welcome:

Wkrótce przymierzam się do wbicia pierwszej łopaty na działce, ale przed przystąpieniem do prac muszę rozwiązać kilka wątpliwości.

Mój dom będzie murowany z pustaka maxa 288x188x220. W projekcie mam ławy 60 cm i 25 cm ściany fundamentowe (monolityczne), zastanawiam się jak rozwiązać kwestie pustaka szerszego od ściany fundamentowej. Mój wykonawca proponuje poszerzyć fundament do tych 30cm, a ja zastanawiam się czy nie lepiej byloby wypuścić, np. 3 cm pustaka poza ścianę? W którymś wątku na forum widziałem takie rozwiązanie i zastanawiam się czy sam z takiego nie skorzystam.

Drugie pytanie dotyczy izolacji poziomej: jak zaizolować 30 cm ścianę? W 25 cm wersji tniemy rolkę papy na 4 części, a w takim szerszym fundamencie? Tniemy po 33 lub na równe 30 i mamy odpad? Szukam producenta z papą o szerokości 120 cm ale nie wiem czy tak ciężko go znaleźć czy po prostu takich nie ma. Na co zwracać uwagę przy kupnie papy? 3 mm wystarczy czy nie zawracać sobie głowy papami cieńszymi niż 4 mm?

Trzecie pytanie dotyczy izolacji termicznej. Czy wg was watro dołożyć do xpsa czy wybrać tańsza opcje eps a na to siatka i klej (nie licząc robocizny bo ocieplenie robie sam)?

Jakie są wasze doświadczenia z folią kubełkową? Dawać ją na ostatnią warstwę między gruntem a styropianem czy pójść w koszta i położyć styropian>siatka i klej>dysterbit? Słyszałem, że pod folią kubełkową lubi robić się grzyb, a woda wcale tak rewelacyjnie nie odparowuje przez co styropian też dostaje w kość.

Na co zwracać uwagę przy zakupie dysperbitu? Kierować się renomowanymi (drogimi :( ) markami czy brać co będzie na hurtowni?

Wiem, że na moje pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi, dużo też zależy od warunków gruntowych na działce ale z góry dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi :)

Co się zastanawiasz nad szerokością ściany fundamentowej ?

Jak to masz rozwiązane w projekcie ?

Z jakiego powodu masz monolityczne ściany fundamentowe a nie murowane z bloczków betonowych ?

BTW - Ta szersza ściana fundamentowa to nie szerszy fundament.

Też będę budował z maxa, w projekcie mam ścianę fundamentową z bloczka 30 cm, ale że na naszym terenie taki bloczek jest niedostępny będzie z bloczka 24 cm. Pustak będzie murowany w osi ściany fundamentowej.

Chyba nigdzie nie występuje bloczek betonowy o wymiarze 30cm.

Wymiary bloczka betonowego to 24cm x 38cm i wysokość 12cm lub 14cm.

Zapytaj projektanta dlaczego taki bloczek zaprojektował.

Co się zastanawiasz nad szerokością ściany fundamentowej ?

Jak to masz rozwiązane w projekcie ?

Z jakiego powodu masz monolityczne ściany fundamentowe a nie murowane z bloczków betonowych ?

W projekcie mam ściany monolityczne i pustak porotherm 25, muruje z maxa bo udało mi się go kupić w dobrej cenie. Biorąc pod uwagę fakt że w sąsiedztwie w ciągu kilku ostatnich lat powstało 10 domów i wszystkie miały lany fundament nie zastanawiałem się nad zmianą rodzaju fundamentu.

BTW - Ta szersza ściana fundamentowa to nie szerszy fundament
:confused:

Pustak będzie murowany w osi ściany fundamentowej.

Możesz to napisać trochę jaśniej?

W projekcie mam ściany monolityczne i pustak porotherm 25, muruje z maxa bo udało mi się go kupić w dobrej cenie. Biorąc pod uwagę fakt że w sąsiedztwie w ciągu kilku ostatnich lat powstało 10 domów i wszystkie miały lany fundament nie zastanawiałem się nad zmianą rodzaju fundamentu.

:confused:

Uwaga dotyczyła nazewnictwa poszczególnych elementów konstrukcyjnych.

Ściany domu murowane z pustaka Porotherm 25 stoją na ścianie fundamentowej murowanej z bloczków betonowych 24cm lub lanej z betonu o szerokości już dowolnej 24, 25 lub innej.

A poniżej jest ława fundamentowa i ta ława jest zawsze lana z betonu.

Na ławie betonowej stoi ściana fundamentowa.