Pytajnick 07.03.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Sorry ale co Ty gadasz. Każdy salon samochodowy w takim razie oszukuje ludzi bo kurde tam też jest szyba i też znikomy odsetek z nich pęka (oczywiście w sposób samoistny ) Przekazujemy Wam normalna procedure stosowana przez producentów szkła i to też musicie uwzględniać przeglądając oferty choć wątpię by ktokolwiek zwłaszcza przy dużych powierzchniach z założenia kalkulowal szybę hartowane. Ktoś tu kiedyś mial cudowna stopkę oddająca w pełni meritum- szkło to super biznes bo....się tłucze Uwierz Z mojego doświadczenia na kilka szyb ktore pekly w ciągu całych 22 lat działalności w każdym wypadku w każdym!!! udowodniłem wine klienta. Co jest to powodem pęknięcia szyby srodkowej - nie wiem. I nie zamierzam się zastanawiać Opisane porównanie totalnie nietrafione Ciekawe. Najpierw piszesz : Pęknięcie środkowej szyby przeważnie spowodowane jest nasłonecznieniem i nie dziwię się podnoszonemu tu nie raz przede wszystkim przez Pchelka stosowaniem środkowej szyby hartowane Zresztą Biorąc pod uwagę to co wogole dzieje się z szybami i ich jakościa wydatek na wszystkie szyby hartowane nie jest kasa wyrzucona w błoto. Producenci szkła z automatu odrzucają reklamację po dostarczeniu szyb do fabryk produkujących okna Tak jest i nic na to się nie poradzi A już totalnym nieporozumieniem i brakiem wyobraźni jest decydowanie się na szyby zwykle przy dużych przeszkleniach...Ale cóż...W pogoni za jak najniższa oferta co się dziwic Dlaczego więc, skoro nazywasz brakiem wyobraźni decydowanie się na takie a nie inne szyby, to dlaczego SĄ SPRZEDAWANE skoro to SZAJS? Czy któryś ze sprzedawców ma w ofercie napisane tanie, ale szajs i może zaraz pęknie? Czy raczej jak pęknie, to powie - trzeba było sobie kupić droższe hartowane - i tu porównanie jest odpowiednie do meblarza. Ba, bardziej odpowiednie, niż Twoje do szyby samochodowej, PRACUJĄCEJ w "nieco" innych warunkach niż okno w domu. Sprzedać i zapomnieć... tak to wygląda a zakupy przede mną. Trzeba mieć ZERO zaufania do każdego sprzedawcy. Mnie produkt który kosztował 29 tysięcy, kupiony w "Najlepszej firmie w Polsce z ponad 100letnią tradycją" który wczoraj miał być gotowy,miał być gotowy dzisiaj...a może się uda w poniedziałek, zżera nerwy i wstrzymuje dalsze prace, "bo się elementy gdzieś zapodziały" A. i jeszcze...u mnie co rusz na budowę wpadają kolesie od pianek PUR. Najpierw słucham reklam, a później pytam o lambdy, strukturę, ciężar, jaką można na drewno, o szczeliny wentylacyjne....to tak jakoś szybko uciekają. Podobnie z PC - jak mi walą 9kW na moje 83m2 i pytam czy aby to nie będzie taktować itp. Ech życie Ciekawe co opowiedzą mi sprzedawcy okien jak zapytam o pękanie szyb wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.03.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Też jestem ciekaw. Podziel się. Po handlowych żerujących na budowach spodziewam się wszystkiego. Ps. Jest kolejny temat z pękającą szybą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.03.2019 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Wiesz jak reagują klienci na moja propozycje by dac hartowanki badz w przypadku okien do samej podlogi od wewnętrznej strony szyby bezpiecznej? A ile trzeba dopłacić? Eeee....za drogo To na moim przykładzie Jak szukałem wycen okien i porównywałem profile to na okna 3,3 x 2,3 m ( 2 sztuki) w kolorze antracyt skierowane na południe miałem oferty z szybą 4mm a nawet 3mm. Dopiero 2 oferty były "inne" od reszty bo pojawiły się tam szyby 6mm hartowane albo .. podział na 3 części (oryginalnie podział na 2 części) ale za to z szybą 4mm i z ceną niższą od oferty na szybach 6mm o ponad 2 tys zł .. Rozmawiałem sobie z obiema firmami a nawet z technologiem producenta okien i zasugerowano mi że w moim przypadku najrozsądniejsze i najbezpieczniejsze (chodzi o naprężenia) będzie podział na 3 części , albo jak nie chce podziału i szyb 6mm to pomyślenie o profilach aluminiowych , bo one bardziej nadają się do dużych przeszkleń .. W jednej z tych firm zamówiłem okna i mimo że są na południe i takich okien jest 5 to nie ma żadnego problemu z nimi .. Oczywiście gdybym kierował sie tylko ceną to zapewne posłuchałbym sprzedawcy i miałbym duże wielkie przeszklenia , bez podziału z szybą 3mm , choć boję się że na początku lata i po dużych wahaniach temp. już dawno bym ich nie miał i też szukał "przyczyny" czemu pękła szyba ... Dla wielu sprzedawców klient jest "wartościowy" do momentu aż zapłaci a później to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.03.2019 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 ... Oczywiście gdybym kierował sie tylko ceną to zapewne posłuchałbym sprzedawcy i miałbym duże wielkie przeszklenia , bez podziału z szybą 3mm , choć boję się że na początku lata i po dużych wahaniach temp. już dawno bym ich nie miał i też szukał "przyczyny" czemu pękła szyba ... Dla wielu sprzedawców klient jest "wartościowy" do momentu aż zapłaci a później to .... Jestem przekonany, że to były tylko błędy ludzkie, czasem wynikające z niewiedzy sprzedawców i takie zlecenie nie przeszłoby nawet przez dział wycen. Szyba złożona z tafli 4mm /do3,5m2/ nie jest problemem serwisowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 08.03.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 jak to dobrze kiedyś było gdy 4mm było ograniczone do 3mkw3,5mkw w kształcie zbliżonym do kwadratu....gnie się jak nie wiem co. Totalne nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.03.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 jak to dobrze kiedyś było gdy 4mm było ograniczone do 3mkw 3,5mkw w kształcie zbliżonym do kwadratu....gnie się jak nie wiem co. Totalne nieporozumienie Tu się zgodzę. Dlatego czasem są jeszcze ograniczenia długości jednego z boków (w którymś cenniku mam do 140cm). Tyle że teraz "klientom się nie odmawia" bo konkurencja przecież "jest lepsza i zrobi". Tylko my tu wychodzimy na maruderów ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 08.03.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Tu się zgodzę. Dlatego czasem są jeszcze ograniczenia długości jednego z boków (w którymś cenniku mam do 140cm). Tyle że teraz "klientom się nie odmawia" bo konkurencja przecież "jest lepsza i zrobi". Tylko my tu wychodzimy na maruderów ;( Przejmujesz się ? Dobrzy mają roboty nie do przerobienia a konkurencja co jakiś czas będzie opisywana na FM Dzięki temu są nowe tematy do edukowania klientów....szkoda że dla wielu z nich po fakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 08.03.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 ...Dlaczego więc, skoro nazywasz brakiem wyobraźni decydowanie się na takie a nie inne szyby, to dlaczego SĄ SPRZEDAWANE skoro to SZAJS? .... Bo Ci co dają od razu odpowiednie szklenie przegrywają z tymi co dają cenę a ciągle Cena Czyni Cuda funkcjonuje Hartowanie szkła nie jest za friko jak może Ci się wydaje i podraża ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 08.03.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Wszystko jest do zrobienia w graniach rozsądku / możliwości , ale jeśli Klient zbiera oferty i je porównuje w pdf-ie , to o czym rozmowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 08.03.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Wszystko jest do zrobienia w graniach rozsądku / możliwości , ale jeśli Klient zbiera oferty i je porównuje w pdf-ie , to o czym rozmowa . i skupia się na ostatniej linijce Pamiętam jak wiele lat temu zrobiłem sobie wycieczkę po kraju do klienta podpisać umowę i dokonać pomiarów produkcyjnych i..... dopiero na budowie wyszło że brakuje dwóch okien, dopiero wtedy dopatrzył się że do mnie wysłał zapytanie pozbawione jednej kartki...cena go skusiła Od tamtego czasu wprowadziłem kaucjonowanie pomiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 08.03.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 oczywiście, kaucjonowanie pomiarów ma swoje atuty , tylko branża nie jest takowa jak np. "w meblach na wymiar" , gdzie bez kaucji nie dostaniesz pomiaru z natury i rzetelnego projektu / wizualizacji . Tylko u nas cały czas wolna amerykanka i CCC , eh Pytajnick - gdy mówię Inwestorom , że warto by przemyśleć hartowanie szyby co zwiększa koszt o około np. 150 zł za 1 m^2 szyby TM 6 mm na TM 6 ESG - hartowana x ilość szyb - jedna lub dwie , a jak ktoś chce to może być i trzecia x ilość m^2 to sobie pomnóż wszystko . Ludzie patrzą jak na dziwaka o czym on mówi , bo przecież byłem/am w tylu punktach handlowych i nikt nic takiego nie mówił , dziwak jakiś ,naciągacz.... tak , tak, serio ,to mają potencjalni Inwestorzy wypisane na twarzy .....dobrze, że dziś piątunio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.03.2019 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Trafiłeś w sedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Wiesz jak reagują klienci na moja propozycje by dac hartowanki badz w przypadku okien do samej podlogi od wewnętrznej strony szyby bezpiecznej? A ile trzeba dopłacić? Eeee....za drogo Nie należę do zasugerowanej grupy bo do żadnej nie należę ha ha ha Opisuje jak później jakze czesto w praktyce wygląda to samoistne pęknięcia szyby (ca zapewne Cię i innych wkurza że pisze o tym wprost) jak i zachowanie producentow i jak wspomniał Fin zapis w ogromnej większości gwarancji Może się to Wam podobać badz nie ale tak to naprawdę wyglada Nie wiem, ale wiem jak wygląda reakcja na moją propozycję. Pisałem, wyżej. Przeczytaj. FM a Wasze salony to zupełnie inny świat. Nie mam żadnego interesu w pękaniu szyb. Wszystko mówimy po to, by Was uświadomić jakie są realia. Jeden z moich dostawców dwukrotnie uznał tą samą szybę. Pękła identycznie o tej samej porze roku. Wykluczony błąd ludzki. Trzecią już hartowaliśmy. Tego nie napisałem nigdzie. Po prostu tutaj czasem wystarczy zdjęcie chociażby okna 50x50cm zrobione ze 100m żeby od razu padł wyrok, że winny klient bo zaoszczędził. Powtórzę jeszcze raz. NIKT mi nie zaproponował takich szyb. I nie mówię o innych firmach, tylko tych, którzy sobie tutaj w kółko słodzą. Koniec tematu z mojej strony, bo szkoda strzępić język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 08.03.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 oczywiście, kaucjonowanie pomiarów ma swoje atuty , tylko branża nie jest takowa jak np. "w meblach na wymiar" , gdzie bez kaucji nie dostaniesz pomiaru z natury i rzetelnego projektu / wizualizacji . Tylko u nas cały czas wolna amerykanka i CCC , eh Pytajnick - gdy mówię Inwestorom , że warto by przemyśleć hartowanie szyby co zwiększa koszt o około np. 150 zł za 1 m^2 szyby TM 6 mm na TM 6 ESG - hartowana x ilość szyb - jedna lub dwie , a jak ktoś chce to może być i trzecia x ilość m^2 to sobie pomnóż wszystko . Ludzie patrzą jak na dziwaka o czym on mówi , bo przecież byłem/am w tylu punktach handlowych i nikt nic takiego nie mówił , dziwak jakiś ,naciągacz.... tak , tak, serio ,to mają potencjalni Inwestorzy wypisane na twarzy .....dobrze, że dziś piątunio To lepiej nic nie mówić i później olać reklamację. Brawo. Wierzę w utopie, że ściemniacze i omijacze niewygodnych faktów sami się wyeliminują, jak słabe jednostki w przyrodzie. Niestety cała branża woli udawać o omijać pewne tematy. Sam padłem tego ofiarą, dostałem hartowane szyby, które okazały się katastrofalnie powyginane, bo sprzedawca myślał że dla mnie U jest najwazniejsze (słowem nie wspomniał że może być krzywo). Po "lekkiej" batalii wymieniono szkło na zwykłe, gdyby nie to że w umowie byłem konsumentem miałbym czape. Tak więc narzekajcie dalej na kupujących, na zdrowie niech wam będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.03.2019 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Być może inaczej spojrzysz na sprawę gdy któraś szyba Ci pęknie ;p Tak na marginesie: sobie bym hartowanych nie brał (chyba, bo pewnie decyzja zapadła by przy zamawianiu). Nie mam aż tak złych doświadczeń z pękaniem szyb ani wypadkami losowymi. Kwesta "farta" Na pewno też nie brałbym dużych przeszkleń. To już kwestia gustu i obaw technicznych. A jak już pęknie? trudno, pozostanie wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2019 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Opowiem Ci dwie historieMiałem wypadek TIR zatrzymał się na tylnych drzwiach mojego Boxera i mu mojemu zdziwieniu pękła przednia szyba. Mimo że ubespieczycielowi pokazałem zapis z kamery gdzie było najpierw uderzenie później pęknięcie szyby zostało to odrzucone. 8stowek to jakiś promil wartości auta. W oknach to ok 1/3 udzialu Druga historiaDobrych kilka lat temu klient kupił u mnie okna. W salonie HS i dwa duże fixy. Przygotowując mu ofertę zaznaczyłem że w tych pozycjach warto dopłacić do szkła hartowanego z uwagi na bezpieczeństwo własne i dzieci. Oczywiście dopłata...po co dopłacać. Po 2 czy trzech latach dzwoni do mnie z ogromną pretensje dlaczego nie powiedziałem mu że może kupić szyby hartowane badz laminowane bo jak się okazało kolega jego syna wywrocil się w trakcie zabawy i nieźle się szkłem poharatal . Znalazłem mail sprzed lat i mu ponownie wysłałem To że może wybierając oferty miałeś doczynienia z kilkoma sprzedawcami nie pozwala Ci jeszcze na taka ocenę wszystkich i całej branży.Przez te 22 lata miałem doczynienia z setkami klientów I moje opinia jest tu na tej podstawie wyrażana Sądzę że dalsza dyskusja nie ma sensuNiestety musicie przyjąć założenie że reklamacja pęknięciea szyby nie zostanie uwzględnione w 99.9% z automatu, nawet nikt się nie ruszy by sprawdzić zasadność zgloszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 09.03.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 To że ktoś nie uwzględnia reklamacji nie oznacza że ma rację, tak samo jak ubezpieczyciele bronią się przed wypłatą odszkodowań. Na szczęście są jeszcze sądy które rozstrzygają takie kwestie. Producenci i dystrybutorzy maja to szczęście że konsumenci bardzo rzadko decydują się na takie rozwiązania. Dlatego nagminnie odmawiają uznania reklamacji, na forum pełno było takich przypadków. BTW w sądzie wygrałbyś z ubezpieczycielem tą przednią szybę. A co do oceny - tutaj na forum niektórzy potwierdzają moja opinię. Kolejna kwestia to obsługa klienta typu wystrzel i zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Powodzenia w sądzie z pęknieta szyba o ile wogole sprawa weszłaby na wokande By było jasne - nie zamierzam bronić producentów szkła. Jest jak jest Szkło to tylko piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 09.03.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Też jestem ciekaw. Podziel się. Po handlowych żerujących na budowach spodziewam się wszystkiego. Ps. Jest kolejny temat z pękającą szybą.. Tak zwięźle - Trzech sprzedawców, wszędzie miła atmosfera, bez pospiechu, u każdego wyczerpujące info o profilach i sposobie montażu itd. U każdego wybór - na samą piankę, piankę plus taśmy, taśma rozprężna, ciepły parapet lub sama ciepła listwa na którą stawiamy okno z...zapomniałem fachowej nazwy Pewna różnica - jeden z trzech oferentów mówił, że przed przyklejeniem taśm (tych przepuszczających i nieprzepuszczających parę) trzeba BK "pociągnąć klejem do siatki lub czymś podobnym" W temacie szyb - wszyscy zgodni. Kiedy o problemie wspomniałem, każdy twierdził, że to występuje tylko w przypadku uruchomienia ogrzewania podłogowego przy braku dylatacji. Żaden z nich nie wspomniał o szybach hartowanych (ja ne pytałem) ale dopiero każdy z nich prześle mi szczegółową ofertę i być może takie opcje będą. Znaczenie może mieć również fakt, że powierzchnie szyb "w jednym kawałku" mają u mnie 3m2. Co do reszty tematu -CCC i dlaczego jest jak jest- sam się z tym borykam w swojej pracy, więc...."był czas przywyknąć" Jednak, jak ktoś się upiera i chce, by mu zrobić coś wbrew zdrowemu rozsądkowi, to tego po prostu nie robię, bo się by to odbiło na opinii dzięki której mam pracę. W wymiarze małomiasteczkowym ma ona "strategiczne" znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Posluchasz rady badz nie3mkw jeśli zbliżone do kwadratu zainwestuj albo w hartowana 4mm albo zwykła 6mm - ja diradzalbym Ci opcję 6/4/6 wszystkie hartowane Do montażu szczelnego czyli takiego jaki jest wymagany prawem wnuka okienna i zewnętrzną płaszczyznę ściany do 19 cm od krawędzi ma być wyrównana, bez ubytków itpJeśli BK wyemitowany równo tylko wypełnienie zamków i zagrunrowane - wbrew pozorom wystarczy zwykły unigrunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts