jareko 09.03.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Acha W szybach zorientowanych na duże nasłonecznienie i w większych powierzchniach hartowane nie koniecznie wszystkie ale środkowa owszem Tu moz3 być pewien problem Firmy produkujące okna mają swoje "standardowe" zestawy szklen i moga "Nie chciec" sprzedać inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 10.03.2019 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Panowie, komu Wy te bajki chcecie wcisnąć? W trakcie szukania okien rozmawiałem z kilkoma "guru" od okien z FM, z firmami z "certyfikatami" oknotest i innymi w internecie obiecującymi złote góry doradztwa i montażu. Mam dużo dużych fixów od południa. W dodatku bez okapu. Wiecie ilu z "Was" zwróciło na to uwagę, zapytało, cokolwiek? NIKT. ZERO. Jeden nawet nie widział problemu w usunięciu podziału i zrobienia jeszcze większej tafli na zwykłej szybie. A na deser najlepsze. Od dawna dosyć klarownie widać, że na FM jest "grupa od pęknięć". Wystarczy, że pojawi się pytanie o pęknięcie szyby i już wiadomo, że wina klienta, bo okno od południa, a klient przyoszczędził. Dokładnie jeden z tej grupy na moją sugestię o rozważenie i wycenę hartowanych szyb stwierdził, że nigdy mu szyba nie pękła i to nie ma absolutnie żadnego sensu. Dlatego ja to co tutaj czytam dzielę przez 10. Celowo nie wskazuję konkretnych osób, bo nie chodzi mi o piętnowanie jednostek. Ta cała branża to jedna wielka ściema. Nie wiem, czy słusznie, ale w pewnym stopniu czuje się wywołany do tablicy to może coś napiszę o tej ciemnej branży... Nie pamiętam również, czy mieliśmy okazję się spotkać, ale zalecenia dotyczące hartowania szyb są informacjami, które staramy się przekazywać podczas każdego spotkania czy spotkań. Jeżeli jednak zapomnienie miałoby miejsce, to we wzorze umowy, praktycznie zawsze wysyłanym wcześniej przed jej podpisaniem w celu spokojnego poznania jej treści, jest od ponad 3 lat stały link do warunków użytkowania, sposobów konserwacji oraz montażu. W tych dokumentach znajdą się m.in. opisy spontanicznego pękania szyb, jak i wskazówki dotyczące stosowania hartowanych. Ok.10-15% klientów wybiera takie szyby a pozostali twierdzą, że hartowanie również swoje kosztuje i jednak są małe szanse, aby to właśnie ich szyba pękła...A jak pęknie to będziemy się martwić... Edytowane 11 Marca 2019 przez stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 13.03.2019 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Reklamacja została odrzucona z tytułu gwarancji. W tej chwili zgłosiłem z tytułu rękojmi. Nikt przed sprzedażą nie poinformował mnie o możliwości pęknięcia takiej szyby i że w takim przypadku nie będzie wymieniona. Na pewno nie zdecydował bym się na takie okno gdyby ktoś mnie uprzedził. Wychodzi na to że jak zapłacę za tą szybę 2500 PLN a na drugi dzień ona pęknie to reklamacji nie uwzględniamy. Szyba jest od wschodu. Dane szyby w załączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.03.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Reklamacja została odrzucona z tytułu gwarancji. W tej chwili zgłosiłem z tytułu rękojmi. Nikt przed sprzedażą nie poinformował mnie o możliwości pęknięcia takiej szyby i że w takim przypadku nie będzie wymieniona. Na pewno nie zdecydował bym się na takie okno gdyby ktoś mnie uprzedził. ..] Proszę bardzo: https://www.witraz.eu/view/ftp/gwarancje/gwarancja-okna-pvc.pdf Dokument dostępny na stronie producenta: Cytat: . ".. 2. Gwarancją nie są objęte: uszkodzenia mechaniczne szyb takie jak rysy zewnętrzne, otarcia, pęknięcia, wady szyb dopuszczone przez normę " Na pocieszenie powiem to co wszystkim klientom wyceniającym takie okna: taki zapis jest w większości znanych mi kart gwarancyjnych. To Wasz wybór. Najpewniej w takiej sytuacji kupicie okna tam, gdzie nie ma dostępnego druku gwarancji a sprzedawca będzie się zaklinał w żywe oczy, że szyby nie pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.03.2019 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 FinI jak tu napiszesz prawde jak to w praktyce wygląda usłyszysz że d... Z Ciebie nie handlowiecLepiej ludziom wciskać że szyby nie pękają a zimą śnieg nie padaMiałem okazję poznać wiele gwarancji producentów i wszędzie jest taki zapis jak w przytoczone Witraża tak jak w każdej samochodowej szyby są z automatu takze wyłączone.To piach tylko ze skrystalizowany i cholera pękaCzytając ten i podobne wątki dochodzę do wniosku że klient chce być oszukiwany bo jak mu powiesz prawdę znajdzie innego dostawcę co w żywe oczy będzie ściemniać że szkło się nie tłucze takze samo z siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.03.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Cena !!!!!!!!!!!!!!!!!!! jak sa duze szyby o duzych przeszkleniach i od podlogi do sufitu to szyby hartowane w ukladzie z laminowanymi to obowiazek w zasadzie. No ale Polak potrafi i kupi duze przeszklenia na najcienszych szybach [bo mu sprzedawca powiedzial ze te hartowane 6 mm to sa drogie a te laminowane to sa w cenie zlota. I potem szyby pekaja - sa setki przyczyn - z tym ze nie ma tak ze szyba sobie peknie bez przyczyny - codow nie ma - misi byc jakis impuls zewnetrzny - hartowane po uszkodzeniu pekaja od razu - czesto jest to sloneczko a szyby hartowane z ukladzie ze zwyklymi przy duzych przeszkleniach sie nie lubia - jak ktos jeszcze cos na szyby naklei to mogila. Zwykle moga peknac nawet pol roku, rok od uszkodzenia. Widzialem i ocenialem setki szyb, tysiace. Ps 6/4/6 a co to za szyba ???????????? Ostatnio jakis projektant idiota chyba wymyslil szyby o wymiarach 550 cm na 280 cm - na szostej kondygnacji - na proste pytanie jak ewentualnie wymieni te szybe to odpowiedzial "normalnie" na pytanie jak taka szybe wtarga do mieszkania to juz sie zachmurzyl - no ale mamy takich idiotow. szyba 800 kilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.03.2019 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 jareko - niejednokrotnie widac ze w produkcji szybe dziabneli na krawedzi albo w montazu fasady dokrecili sruby mocujace listwy dociskowe z sila ile Pani Bozia dala. Szyby hartowane bez szlifu krawiedzi czy otworow na mocowania - tu jest dluga opowiesc. No ale one sa tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.03.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 w oknach drewnianych czesto sztyftem wbijanym w listwe sie szybe dziabie na krawedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.03.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 JurkuAle powiedz tu klientowi prawdę prosto z mostu Na FM tego nie lubia Słuchają tylko tych którym się coś wydaje i piszą po ich myśli.Pamiętam jak wiele lat temu ktoś mi przesłał do oceny fasade Zwykle 4mm !!! Ale....tanio Totalny brak wyobraźni Na przedramieniu mam ślad z młodości gdy wpadłem w szybę...działa jak gilotyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 14.03.2019 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Generalnie nie znam się na szybach, ale w tym oknie jest 6*-14-6-16-6*. Czyli chyba nie jest to najcieńsza szyba z możliwych? @finlandia - poza możliwościami gwarancji każdemu klientowi przysługuję reklamacja z tytułu rękojmi od sprzedawcy która nijak ma się do OWU firmy Witraż. W moim rejonie miałem wyceny z wielu firm od okien i żadna nie widziała problemu w takim przeszkleniu, nikt nie dał znać że może pęknąć.Na pewno przy moim wyborze kryterium to nie była cena.Dla mnie koszt okna nie jest problemem, czy miałoby kosztować 5-10-15 tyś PLN ma spełniać swoją funkcję i nie pękać. Mam wrażenie że na tym forum zamiast szukać rozwiązania problemu to "hejtujemy" że ktoś nie przeczytał karty gwarancyjnej. Edytowane 14 Marca 2019 przez byq84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 14.03.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) szyby sa w porzadku - na marginesie - kazda szybe mozna zareklamowac [to nie jest rzecz swieta i czczona na oltarzach] - wpisywanie w umowe ze pekniecie szyby nie podlega reklamacji jest naduzyciem ktore kazdy sad odrzuca na dzien dobry - co do norm na szyby to mylone sa pojecia szyby jako tafli szklanej wychodzacej z huty i szyby zespolonej wyprodukowanej z tych tafli - to sa dwie rozne normy i dwa rozne wymagania - szyby zespolone ocenia sie z okreslonej odleglosci i w okreslonych warunkach a szyby tafle podlegaja ocenie bezposredniej i z pomiarem tych wad - producenci okien reklamacje porysowanych szyb czy szyb z wtraceniami odrzucaja na zasadzie "tego nie widac z odleglosci 2 m" nic bardziej blednego - pierwsza jest norma na tafle szklane i ich ocena - niestety jedna z hut w polsce ma uszkodzony piec do wytopu i pluje szybami z wtraceniami, klakami, soczewkami, itp - ale pieca nie mozna wylaczyc a gdyby odrzucali te wadliwe szyby w kontroli jakosci to by musieli odrzucac 50% - a tak sprzedaja te tafle producentom szyb zespolonych - a ze szkla brakuje to producenci szyb zespolonych siedza cicho i takie szyby babole produkuja - producent okien je wstawia w okna i to on jest bity i przesladowany przez nabywce okien - wiem cos o tym bo szyby to ostatnio moja specjalnosc - tyle tego jest Edytowane 14 Marca 2019 przez pchelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.03.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Generalnie nie znam się na szybach, ale w tym oknie jest 6*-14-6-16-6*. Czyli chyba nie jest to najcieńsza szyba z możliwych? @finlandia - poza możliwościami gwarancji każdemu klientowi przysługuję reklamacja z tytułu rękojmi od sprzedawcy która nijak ma się do OWU firmy Witraż. W moim rejonie miałem wyceny z wielu firm od okien i żadna nie widziała problemu w takim przeszkleniu, nikt nie dał znać że może pęknąć.Na pewno przy moim wyborze kryterium to nie była cena.Dla mnie koszt okna nie jest problemem, czy miałoby kosztować 5-10-15 tyś PLN ma spełniać swoją funkcję i nie pękać. Mam wrażenie że na tym forum zamiast szukać rozwiązania problemu to "hejtujemy" że ktoś nie przeczytał karty gwarancyjnej. Rękojmia jest niezależna od gwarancji i Twoje prawo z niej korzystać. Problemu w Twoim przeszkleniu nie ma. W taki sam sposób wykona go niemal każda firma. Nawet mała szyba ma prawo pęknąć i nie zawsze przyczyną jest "samoistne pęknięcie szyb" które oficjalnie mają na myśli producenci. A to że przy okazji chcą mieć się czym zasłonić bez sprawdzania faktycznej przyczyny to inna sprawa. Tak samo jak część zgłoszeń pod tytułem "samo pękło" jest próbą zgłoszenia nieprawdy. Taka nasza smutna rzeczywistość. Sprzedawcy nie mówią iż szyba może pęknąć. Po co mają straszyć klientów. Dlatego ja zawsze podkreślam - szczególnie przy dużych przeszkleniach przed zakupem pytajcie wprost co z gwarancją w takim przypadku. I tyle. Nie jest prawdą, że Klient nie ma możliwości zapoznania się ze stanem faktycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 14.03.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) co do szyb - pierwszy z brzegu opis znaleziony w sieci http://spec-glas.com/abwzg_ocena_wizualnej_jakosci_szyb_zespolonych_spec_glas.htm i faktycznie nie 2 metry tylko 60 cm co nie zmienia postaci rzeczy wbrew pozorom cytat z w/w wymienionego tekstu ::....podczas badania bierze się pod uwagę wady dostrzegalne okiem nieuzbrojonym z odległości 60 cm na tle matowego czarnego ekranu w warunkach naturalnego oświetlenia...." Edytowane 14 Marca 2019 przez Ok**se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 14.03.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 OknoHouse ????? - a jak biegly sadowy ma 75 lat i niedowidzi to co zrobic ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 14.03.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 podeslac ci babole w szybach ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.03.2019 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Podeślij adres znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 18.03.2019 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 @pchelek, tak z tej chwili wygląda ta szyba. Jeszcze zaczęło się robić cos od strony boku szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.03.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Ta ogromna muszla w narożniku była od samego początku? Przy odbiorze zamontowanych okien ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 18.03.2019 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 (edytowane) Nie, zaczęła się teraz pojawiać. Początkowo wyglądało jak poniżej, Edytowane 18 Marca 2019 przez byq84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.03.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Czy szyba była wyjmowana na czas montażu?Po jakim czasie od montażu pojawił się sznyt? Ta duża muszla wskazywalaby na mechaniczne uszkodzenie szybszy w trakcie kolejnych prac jeśli jej nie było od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts