Slak 10.04.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie był chętny na sam montaż? Czyżby kasę robiło się na materiale a nie montażu ? No właśnie taką cenę zaproponował za montaż... Falowniki założone w 2017 roku - co, mam kupić u niego trzeci?! Dlatego u mnie nie zarobi - skoro nie jest frontem do klienta, to ja będę do niego tyłem - w weekend majowy sam założę z pomocą dekarza. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Slak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.04.2019 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 W sedno!! sam działam w zupełnie innej branży ale zasadę mam prostą: albo kupujesz ode mnie usługę wraz z towarem albo usługi nie będzie. Można też tak robić. Zwłaszcza jeżeli masz udzielić gwarancję na towar i na usługę. Tylko czy ewentualne rabaty na towar sam bierzesz czy oddajesz klientowi? Rabaty które klient też może uzyskać? Może w mniejszej wysokości ale zawsze. Kasę robi się na materiale a nie na usłudze? Czyli to nie usługa a ukryty handel. Czyli np. serwisując samochód w ASO płacisz np. za 5 litrów oleju płacisz po 90 PLN z 1 litr oleju mimo że sam możesz kupić bańkę 5 litrową za 150 PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 10.04.2019 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 "ukryty handel"? Ubawiłem się do łez. Nie czego nie ukrywam. Handluję! Umawiam się z klientem na cenę towaru z usługą. Zarabiam na towarze. I czasami na usłudze. Czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 10.04.2019 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Aha. Olej kupuję w serwisie. Przede wszystkim dlatego że wtedy serwis utylizuje mój stary olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.04.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 ASO utylizuje stary olej przy wymianie oleju na nowy. Niezależnie od tego czy dają swój nowy olej czy wlewają nowy olej klienta. Twój wybór ale uzasadnienie słabe. Co do ubawu - skoro handlujesz to nie ma sprawy. Firmy montujące PV montują kompletną instalację PV a nie handlują panelami. Umowa jest na montaż a nie handel panelami PV.. Czasami w umowie jest zapis "montaż, projekt instalacji i załatwianie formalności" gratis . Też można się ubawić do łez. Jak coś skopią w tych trzech gratisowych elementach to nie ma z czego potrącić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 11.04.2019 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Oczywiście wszystko zależy od umowy. Ale wydaje mi się że poszliśmy w gruby offtop. Pora więc zakończyć tę dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 OK. Zwolennicy PV, ochrony środowiska i własnej kasy szukają wykonawców ./ montażystów instalacji. Wygląda na to że instalatorzy PV mają swój okres żniw i skutecznie to wykorzystują. Dyktują warunki i to co montują. Prawa popytu i podaży. Ceny jest może nie z sufitu ale nie ma pokazanych składników: - materiał i robocizna. To tak jak byś chciał wybudować dom i ekipa murarska chętnie wybuduje ale sama kupi materiał jaki im pasuje i na jakim mają największy zysk. Płytkarz ma położyć płytki? ok ale on sam kupi te płytki (może pozwoli Tobie je wybrać) w sklepie który daje mu największe zyski. Chcesz mieć płytki - ok, będzie to kosztowało np. 225 pln/m2 i montaż gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juchy 13.04.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Witam serdecznie też szukam wykonawcy na instalacje 9KW w moim domu. Jeśli ma ktoś kogoś rzetelnego z mojej okolicy - Szczecin to zapraszam na priv. Inwerter Fornius i dobre panele, myślałem nad mono. Najchętniej chciał bym rozbić instalację na 2 etapy.... pierwszy 5KW i drugi 4KW. Wiem, że generuje to problemy - będzie kiepsko pracować przed drugim etapem. Ale siły wyższe - finansowe mnie do tego zmuszają. Znalazł kolega jakiś konkretnych? Też szukam w Szczecinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biikej 28.04.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 A ktoś z lubelskiego ewenutalnie jest. Interesuje mnie instalacja 10kW na domku jednorodzinnym z montażem i wszystkimi papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bariii 09.05.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Ja również poszukuje 5kw Cieszyn Śląskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 09.05.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Znalazł kolega jakiś konkretnych? Też szukam w Szczecinie... Szczecin to taka czarna dziura na mapie, nikogo godnego polecenia z okolicy. Mam oferty ale z portalu typu Oferteo. czy Oferia. Spróbuj też w ten sposób, dobry punkt zaczepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.05.2019 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Np. pgreen działa w całej Polsce (jak większość dużych "firm"). Ale czy są godni polecenia tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biikej 14.05.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 szaleństwo jakies nastepuje. Na średnich albo nawet chińskich komponentach zycza sobie po 4.5k za 1kW. Ale jak chcesz u nich kupic panale, inwerter, itp. to wychodzi okolo 3k za kw czyli przycinają około 40% na montażu i robociźnie (nie licze upustow na panale które maja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielos3 03.06.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Witajcie Szukam wykonawcy w Łodzi, polecicie kogoś.Dach około 22 procent, wschód zachód moc między 3 a 5 kw PozdrawiamDaniel[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hincu 05.06.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Szukam dobre i niedrogiej firmy działającej w Mazowieckim. Ktoś coś może polecić? Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intelienergy 05.06.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Np. pgreen działa w całej Polsce (jak większość dużych "firm"). Ale czy są godni polecenia tego nie wiem Jest kilka takich dużych firm, najlepsze jest to, że każda mówi o sobie "lider na rynku fotowoltaiki" Największą zaletą takiej dużej firmy jest to, że są na rynku od wielu lat i szansa, że upadną w ciągu roku czy dwóch jest dużo mniejsza niż w firmie Zenka z dwoma sąsiadami, którzy mogą w każdej chwili zwinąć interes, a gwarancja na instalację razem z nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.06.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Tylko pamiętaj że duże firmy szukają wykonawców wśród tych co akurat maja wolny termin, więc często jest to z lapanki, mój instalator montuje dla dużej firmy i tam termin realizacji 2-3 miesiące, a tu miałem po 30 dniach zamontowane i to 3 tys taniej za to samo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 15.06.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Jakie panele i wykonawce polecilibyście w przypadku kiedy chciałbym maksymalnie zaoszczędzić, ale nie kosztem jakości montażu i gwarancji a mocy samych paneli? Chodzi o to że będę miał duży południowy dach i chcąc zrobić instalację 9,9kWp jest mi obojętne czy zajmie ona na tym dachu 60m2 czy 100m2. Widzę że obecnie panele mają po 310-330 W mocy. Czy jest możliwy i sensowny zakup np takich o mocy 200-250 W w wyraźnie niższej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts